Прочитај ми чланак

ТАЧИ ПОРУЧИО ВУЧИЋУ НА ДАН ОКУПАЦИЈЕ КОСМЕТА: Наш највећи успех је војска Косова!?

0

У Приштини су се на годишњицу лажне државе Косово до сада увек могле видети у истом обиму шиптарске и америчке заставе, али су заставе САД готово изостале. Ипак, на главном јарболу на уласку у Приштину се за разлику од ранијих година, уместо косовске, вијорила застава Албаније.

– Трансформацију КБС-а у војску Косова је наш највећи успех – рекао је тзв. председник Хашим Тачи на обраћању током церемоније.

„Заставе тзв. Косова су биле постављене дуж шеталишта од Трга Мајке Терезе до Трга Ибрахима Ругове, којим су продефиловале косовске снаге безбедности. Дефиле припадника КБС пратили су грађани, албански премијер Еди Рама, шеф македонског парламента Таљат Џафери, припадници приштинских институција, посланици и чланови дипломатског кора.

На шеталишту су се могле купити капе УЧК, заставе Албаније, Косова и САД, балони у бојама тих застава, а из околних кафића се уочи дефилеа КБС и обраћања Хашима Тација чула традиционална музика. Скуп је обезбеђивала косовска полиција.

Новинар портала “Грачаницаонлине.инфо” Иван Миљковић рекао је Танјугу да је ове године еуфорија у Приштини мања него ранијих година.

– Ранијих година била је фешта, па је поред војника била и војна механизација којом располажу, сада смо видели војнике и некакав параглајдинг – истиче Миљковић.

Ипак, није очекивао да на бини буду стране дипломате, те се чини да су, како каже, српске власти у праву по питању млаких осуда из земаља Квинте када је реч о таксама и наставку дијалога.

Миљковић је нагласио и да се ове године на главном јарболу на улазу у Приштину уместо косовске вијорила албанска застава.

Обележавање је почело подизањем заставе у дворишту владе, а јуче је, симболично, уз полицијску пратњу упућена Декларација о такозваној независности у седам центара, са циљем да се грађани “увере” у тзв. независност.

Приштина је за ову прославу издвојила пола милиона евра. Политички лидери су одржали свечане седнице Владе и Скупштине, обишли меморијални комплекс посвећен првом председнику Ибрахиму Ругови, а потом и место страдања Адема Јашарија у Преказу.

Лидер Алијансе за будућност Косова и тзв. премијер Рамуш Харадинај ће вечерас приредити свечани коктел за госте. Иначе, уочи обележавања 11. годишњице, парламенту је упућен Предлог платформе о наставку дијалога са Београдом, који предвиђа признање независности, као и оснивање суда за злочине које су наводно починили Срби.

Такав документ у Београду је оцењен као платформа против дијалога, а и досадашњи договор на који се Приштина у Бриселу обавезала, оснивање Заједнице српских општина, није испунила.

У последње време је чак 13 земаља повукло признање Косова, док је само једна нова држава признала независност коју су Албанци једнострано прогласили 2008.године.

Дијалог са Београдом је обустављен. Харадинај је на свечаној седници владе рекао да “упркос изазовима Косово нема луксуз за корак назад”, али није навео ни који је корак напред“, закључује се.