Прочитај ми чланак

КУП КОРАЋА: Лендејл са пенала у последњој стотинки донео Партизану трофеј

0

Кошаркаши Партизана одбранили су трофеј Купа Радивоја Кораћа победом над највећим ривалом Црвеном звездом 76:74

Партизан – Црвена звезда 76:74 (19:18, 18.15, 18:24, 21:17))
Хала „Чаир“, Ниш
Судије: Белошевић, Јовић, Обркнежевић

Партизан: Маринковић, Величковић, Си, Ренфро, Лендејл; С. Јанковић, Јарамаз, Гагић, Пецарски, Гегић, Пејџ, Н. Јанковић

Звезда: Симанић, Регленд, Перпероглу, Цирбес, Берон; Човић, Ненадић, Кешељ, Давидовац, Лазић, Добрић, Ристић.

Јунак меча је био Џок Лендејл, који је две стотинке пре краја меча изнудио фаул Билија Берона и погодио оба слободна бацања за победу црно-белих.

Претходно је Партизан замало испустио сигурну победу јер је на 74:72 и после два промашена пенала Добрића дозволио Звезди два офанзивна скока, а после другог Мајк Цирбес поравнава на секунд пре краја.

Уследио је тајм-аут Тринкијерија, после доста преузимања лопта је ишла под кош за Лендејла који је фаулиран 0,2с пре краја. Бунили су се црвено-бели, али судијски трио на челу са Белошевићем после прегледа снимка потврђује два пенала.

Аустралијанац погађа оба, а Звезда не успева у преосталом времену да шутира па Партизан 15. пут осваја национални Куп.

Партизан су са по 18 поена предводили херој Лендејл и Алекс Ренфро који је имао и 10 асистенција уз 7 скокова, 9 је додао Новица Величковић, а 8 Ђорђе Гагић.

Најефикаснији у тиму Звезде био је Били Берон са 18 поена уз четири тројке у последњој четвртини, док су тим током меча носили Дејан Давидовац и Џо Регленд са по 17 поена.

Прво полувреме обележила је жестока борба и сјајне одбране које су потпуно диктирале ритам меча. Екипе су се од старта константно смењивале у вођству, шут их није служио (1/12 тројке у једном тренутку), па су до поена долазили преко рекета и са пенала.

Партизан је углавном диктирао ритам, повео 9:6, Звезда одмах поравнала (15:15), па и преокренула (20:19), да би Партизан преко Величковића први направио осетнију разлику у завршници полувремена (37:31).

Звезда смањује на четири разлике до паузе, али Партизан сјајно отвара друго полувреме те тројком Величковића и кошем Ренфроа стиже до 42:33.

Међутим, тада је Звезди кренуо шут, Давидовац погађа три тројке, прате га Ристић, Регленд и Перепероглу и црвено-бели преокрећу на 57:55 пред последњи квартал.