Прочитај ми чланак

БЛЕД: Запад још није схватио да Срби неће ултиматуме

0

"Предстојећа посета председника Француске Емануела Макрона Србији је сама по себи веома важан догађа чији је циљ да допринесе нормализацији односа две земље", сматра француски историчар и инострани члан САНУ Жан-Пол Блед.

– Биће то први долазак једног француског председника још од Жака Ширака 2001. Прошло је 18 дугих година. Њен циљ је да допринесе нормализацији односа између Француске и Србије – рекао је Блед за данашње „Вечерње новости“.

Жан-Пол Блед (Фото: novosti.rs)

То ће, додаје, за логичну позитивну последицу имати даљи развој сарадње која се, имајући у виду историјске везе, подразумева.

– Откако је преузео функцију, Емануел Макрон има жељу да динамизира спољну политику Француске, у општем смислу, а с тим у вези, односи са Србијом су од великог значаја, јер је она незаобилазан партнер на Балкану – каже француски професор са Сорбоне.

Чини се, додаје, да је на одређен начин у односима са Србијом чак старо пријатељство у Француској поново освојило терен.

– Међу обичним светом постоји приврженост што је оснажила и стогодишњица заједничке победе у Првом светском рату и изузетних француско-српских односа из тог периода – наводи он.

Блед је, иначе, како сам каже из солидарности са српским народом био у Београду током бомбардовања Србије пре 20 година.

На питање да ли су преговори у Рамбујеу и Клеберу били увод у бомбардовање Блед каже да су они били засновани на непознавању историје јер „нас историја учи да Срби не пристају на ултиматуме. Видело се то и 1914. и 1941. а онда ето и 1999. године“.

У међувремену, 20 година после бомбардовања, дошло је до ублажавања става који је у оно време владао у Француској.

– Ствари су се дешавале тихо, без наглих промена. Овај феномен се догађао, чини ми се брже него што смо очекивали, што је сигуран сам, засновано и на чињеници да нас је кроз историју везивало савезништво. Постоји позитиван помак, увек наравно може боље, али смо на добром путу – закључио је француски историчар.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!