Прочитај ми чланак

ЗОРАН КЕСАИЋ: Ова власт ће срушити саму себе бруталним лажима

0

Непрестано смо изложени гомили лажи, која вам се потура преко званичних медијских институција и канала, а који су под патронатом власти.

У Србији је тренутно неиздржива ситуација, која траје годинама, ради се о систематском и грубом вређању интелигенције, изјавио у интервјуу за Al Jazeeru Balkans један од најпопуларнијих новинара у региону и један од аутора и водитељ ТВ емисије „24 минута“. Каже како, пре свега као новинар и медијски радник, може говорити о медијској манипулацији људима.

– У околоностима смо када смо непрестано изложени гомили лажи, која вам се потура преко званичних медијских институција и канала, а који су под патронатом власти. Таква организована и систематска манипулација мора у једном тренутку, ако не пукне, а оно да доведе да свеукупног бунта и побуне људи, који ће да кажу: „Станите више, до када ћете да нас лажете!?“ То се сада дешава кроз ове грађанске протесте, који су све масовнији, шири, има их по целој Србији.

На питање како власт реагује на протесте, будући да последњи подаци говоре да се протестне шетње сваког викенда догађају у готово 60 градова, Кесић за Al Jazeeru каже да је најважније да је власт почела да се нервира због овог грађанског активизма, иако је председник Србије Александар Вучић рекао: „Нека протестују, ово је слободна држава, док не руше, док не ломе, слободно нека протестују…“

– Но, видљиво је да их протести нервирају, а они покушавају да одговоре прављењем неких спотова, чији је ваљда циљ да омоловаже те протесте, да покушају да изнервирају људе који излазе у протестне шетње, али постижу упрааво супротно: сваки такав спот изводи нове хиљаде људи на улице, истиче Кесић.

На питање да ли ти протести довести до нечега конкретнијег, какви су им циљеви, може ли оваква врста бунта, неслагања, донети нешто позитивно, Кесић одговара да ове протесте као врсту бунта посматра, пре свега, као новинар, као тв аутор, да жели да буде објективан и да рационално анализира шта се дешава.

Наводи да му је примарна чињеница да постоји овај бунт, и да му се он свиђа зато што постоји одговор на заглупљивање, свиђа ми се чињеница да овде није више мртво море. Из овог немирног мора може да изађе нешто продуктивно, креативно, лепо… А из мртвог мира не може да изађе ништа добро, из те жабокречине и учмалости, каже Кесић.

Упитан да ли сеу наредном периоду може поновити 5. октобар 2000., чији је био учесник, одговара да је пети октобар, директно изазван бруталном изборном крађом. Тада је опозиција победила на изборима, а власт, оличена у лику и делу Слободана Милошевића, није признала ту победу.

– Дакле, сада не може да се деси нешто слично, док не буде таквог окидача, који би разљутио и покренуо велики број људи. Из овакве ситуације, из тог тешког заглупљивања и мртвог мора, не можеш одмах да имаш такав бунт и такву енергију. Тада су, ипак, биле друге околности, љутња и бес су се гомилали десетак година, кроз ратове, бомбардовања, санкције, глад, неимаштину… Људи су били понижени, полудели, да не помињем оне бројне погинуле широм бивше Југославије. Е, сад ситуација нике таква, видиш да је мир, имаш привид демократије, привид неког корачања ка бољем, привид приближавања Европској унији… Дакле, све је привид, све је лаж – све је то оно што нас окуружује, оно што нас је умртвило и сад људи почињу да се буне против те лажи, наводи Кесић и додаје да не мислим да може да се понови 5. октобар, не бих ни волео да се понови.

– Волео бих да овај бунт, који сада креће у смислу хоћемо истину, толико нарасте да власт буде принуђена да престане да лаже, а то значи да избори буду поштени, да опозиција, или неки глас разума ако то није садашња опозиција, има пролаз на мејнстрим медијима, то би био неки циљ. Не желим никакву крв, никакву револуцију, видео сам је једном, не треба ми више, не постоје ни околности за тако нешто… Али, свиђа ми се околност да се власт нервира, јер је до сада била толико уверена у своју моћ, пре свега по локалу, јер је много гора ствар на локалном нивоу него у градовима, где су постављени неки климоглавци, који се улизују власти и праве се неким шерифима. Велика је храброст у тим малим срединама изаћи на улице, јер то овај локални моћник зна и види, можеш да лако изгубиш посао. Издавајам ту пример Косовске Митровице, где су људи изашли на улице, а окружени су типовима у црним јакнама, који их гледају, снимају, записују- каже Кесић.

На питање да ли верује да ће власт ‘престати лагати, да ће пристати на фер и слободне изборе’ и да ли би у том случају могла да изгуби, сићи са власти, као и на који начин и када може да се уклонити , Кесић подсећа да је председник Вучић изјавио како може да шета и пет милиона грађана, али он неће испунити ниједан њихов захтев.

– Али, нисам сигуран да би он био тако равнодушан и уверен да на улице изађе 100.000 или 200.000 људи, а камоли пет милиона. Дакле, прави пут је притискати власт да престане да лаже, пртискати, притискати, притискати… И знам да ће истина једном да победи, јер знамо у филмовима и бајкама да зло не побеђује. Желим да верујем у бајке. Па да, сада је се најлакше смијати… Јер док десеци градова у Србији излазе на улице, стотине хиљада људи протестира, Зоран Кесић оде у Америку… Па како нећу ићи у Америку када моју екипу и мене годинама оптужују да смо страни, укључујући амерички, плаћеници, да радимо по диктату страних амбасада, Георга Сороса, Ку-Клуx-Клана и чега све не… И није то толико проблем што нас оптужују, проблем је што не лежу паре, где је та уплата? И онда ја идем тамо сада лично, по паре, то јест, ја ћу бити плаћеник америчких плаћеника, ових који живе у Америци и које плаћају Американци, наводи познати водитељ.

Одговарајући на питање да ли има неко решење или предлог за Косово, каже да нема и да политичар, то је толико запетљано…

– Да знам, као сваки здраворазумски човек бих одговорио. Важно је да обезбедимо наше људе који живе доле, поготово у тим енклавама, они су потпуно окружени Албанцима, али при томе не посматрам Албанце како неки баук. Свака тензија која долази из Београда, а где је сигурно, према њима на њих се односи, они се брину да ће после тих порука неко да им разбије прозоре. Ми одавде дижемо тензије: „Ми Срби ћемо да вратимо…“ Шта ћемо да вратимо? Не можемо ништа да вратимо, то је једноставно тако, једино можемо да покушамо да се помиримо, да прошлост оставимо прошлости, да видимо садашњост и будућност, да пробамо да наши људи што нормалније живе тамо са Албанцима. Тамо се рађају нови Албанци, мало мање оптерећени прошлошћу, као и кос нас, па да нове генерације живе нормално. Проблем је што ни српској, ни албанској власти не одговара помирење, они најбоље пливају у тензијама и мржњи. Они само формално пред Европом говоре како се залажу за разум, помирење, али то је само прича. И то није случај само на Косову, него генерално: Србија – Босна, Србија – Хрватска, Босна – Хрватска… Али, нама, нормалним људима, одговара помирење- каже Кесић.

На питање да ли ће доћи у Бањалуку, јер је до сада био у Сарајеву, Тузли и Зеници, истиче да не може сам себе да позове у Бањалуку. Чим га неко од тамо позове, ето њега, јер му је битно да дође, да га Бањалучани чују и виде уживо, да виде његову хумористичку приредбу, јер зана да гледају „24 минута“.

– Сталнио ме оптужују да идем у Федерацију Босне и Херцеговине, у Сарајево, Зеницу, Тузлу, и тамо ме воле, као да ме у Бањој Луци не воле. Па тамо су, забога, моји, таман посла да кажем да су у Сарајеву моји, да су и у Подгорици моји, да су и у Загребу моји… Не, онда си ти издајица ако су сви они твоји. Не, твоји су само они који су, стицајем околности или божанским провиђењем, исте нације као и ти – Срби! Зашто не би били моји Сарајлије, с којима се разумем и смејем? Или Бањалучани, са којима се исто разумем и смејем? Све су то моји. Или кад кажу: „Не смеш ти ратне злочинце да дираш, не смеш ти наше генерале да дираш, па то су наши. Можда је он чинио злочине, али он је наш…“ Извини, он мој није. Можда твој јесте, али мој није. Али, да се вратим Бањој Луци, врло радо ћу тамо доћи, али не знам да ли ће предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик да дозволи. Чујем да је сада на служби у Сарајеву и чим он оде у Сарајево, ето мене у Бању Луку, објашњава Зоран Kесић за Al Jazeeru.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!