Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО ТАЧИЈУ: Зашто преговарате са Србијом, ако је све завршено?

0

Председник Србије Александар Вучић и и такозвани председни државе Косово Хашим Тачи нашли су се данас очи у очи пред камерама и светском јавношћу!

Они заједно са Јоханесом Ханом су учествовали на панелу „Безбедност у југоисточној Европи“, у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Волфганг Ишингер, кључни човек конференције, довео је политички најзначајније људе, чак и оне који нису били ове године у Давосу. Многи ће и из региона ићи, и из свих делова света. Сви су у Минхен – рекао је Вучић пред одлазак на конференцију. 

Како је текао Панел можете читати у наставаку… 

16:07 – ПОЧЕО ПАНЕЛ

16:27 – ВУЧИЋ: ИСПУНИЛИ СМО СВЕ УСЛОВЕ ОНИ НИШТА
Председник Србије је имао прилику да први одговори на питање и каже шта је тешко у постизању споразума између Београда и Приштине. 

– Прво . Хвала што сте нас примили овде. Питање Косова и Србије је много сложеније него што је то случај са Македонијом и Грчком. Говоримо о територији. О свим разним питањима које треба решити. Нема текућег рата и то је јако важно за безбедност и стабилност. То није нешто што треба узети здраво за готово. Када говоримо о дијалогу ми смо сад у пат позици. Србија даје све од себе да постигне компромис. Видели сте сва документа које смо решили. Ништа нисмо урадили да бисмо угрозили Приштину. Испунили смо 15 тачака. Имли су само једну обавезу према нам. Заједницу српских општина. Ништа нису урадили. Нула. Нису хтели да нас слушају, али оманули су. Увели су нецивилизоване таксе против Србије. И упркос међунардном притиску нису ништа урадили. Тврдоглави пркос. Кажу то ће урадити тек пошто признамо независнос Косова. Србија није урадила ништа против њих. Усвојили су платформу. У том документу се каже да Косово треба да штити свој територијални интерес, а Србија треба да формира нови Трибунал за Србе. Моје питање за њих је. Имате ли додир са реалношћу. Чекају да ми изгубимо све. Мислите ли да стварно то може да се догоди. 

16:34 – АЛБАНЦИ НАС НАЗИВАЈУ ЛУДИМ СРБИМА
Председник Србије каже да је 150.000 Срба који су напустили Косово, те да је најмањи број повратника у свету управо на Косову.

– Најмањи проценат повратника на свету има у тој групи. Када причамо о злоделима деведесетих, ја могу да причам о неделима почињеним над српским народом – каже Вучић.

Каже да нас Албанци називају лудим Србима јер смо радили на повлачењу признања.

– Све смо радили да Мадагаскар повуче признање..а када су они радили на признању, то им је било нормално. Овде сам да причам о дуплом стандарду који постоји. Господине Ишингер ви занте да смо посвећени послу који обављамо. Желимо да очувамо овај економски раст и желимо да заувек решимо наше проблем са Албанцима, али треба нам поуздан партнер – каже Вучић.

– Ја сам спреман да ризикујем не само политичку каријеру већ и више од тога, да бих постигао споразум, али мора да се постигне компромис, морају бити обе стране исто незадовољне. Ми смо испунили све што је требало, а они нису ни своју једну обавезу, а још су увели таксе – наглашава Вучић и додаје да је Србија оријентисана и да гледа у будућност.

– Ми ценимо интересе Албанаца, али имао и своје, и до њих некима треба да буде стало – казао је Вучић.

16:35 – ТАЧИ: КО ЈЕ УБИО НАШЕ ЦИВИЛЕ?
Онда се на панелу обратио Хашим Тачи.

– Однос Србије и Косова је много тежи него Грчка и Македонија. Данас сам планирао да се фокусирам на будућност између Београда И Приштине. Сада смо у ситуацији замрзнутог конфликта. Морамо да пронађемо решење које ће једном заувек успоставити мир на Косову. Председник Вучић је споменуо неке друге ствари. у бриселском споразуму стоји да се Србија неће противити пријему Косва у друге међунардне организације. Због тога смо увели таксе. Имамо стотину разлога да зауставимо дијалог. Радићемо напорно и желимо да видимо флексибилност и креативност у Београду. Надам се да ћемо доћи до договора коначног. Косов је преузело сву одговорност за . 30.000 албанских цивила је убијено на Косову. Милошевић је био у Хагу. Нико није кажњен за то. Народ Косова је највећа жртва. 

16:41 – ОНИ ЧЕКАЈУ ДА МИ ПРИЗНАМО КОСОВО. ТО СЕ НЕЋЕ ДЕСИТИ
– Сада су 102 дана од наметања тарифа против Србије. Упрокос менђународном притиску, они нису решили то питање. Врло су тврдоглави и кажу да ће то урадити када Србија призна независност Коосва. Србија није наметала узвратне мере, нисмо урадили ништа против, а сада се суочавамо са новом платформом, платформом против дијлога – нагласио је Вучић у Минхену.

Како каже, након тога свега ја кажем да Приштина прича, али не ради то што прича.

– Зашто смо ми онда део дијалога? Они само чекају наш потпис… Подсећам, Србија је поступала одговорно и мом народу на КиМ сам рекао да је мир најважнији – наводи Вучић.

16:45 – ВУЧИЋ ОДБРУСИО ТАЧИЈУ
Вучић је након Тачијеве реплике поновио да Албанци не да нису испунили ниједан услов, већ да су имали само један у ствар који су они требали да формирају ЗСО.

– Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево дајте Тачију да пронађе место где пише у Бриселском споразуми да Београд не треба да се противи уласку. Хајде, пронађи где то пише? А нећеш? Па наравно, када то не пише нигде. – рекао је Вучић.

16:48 – ОВО НИЈЕ СИТНА ИГРА, НЕ ПРИХВАТАМО ДА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ПОСТИЋИ ДОГОВОР
Волфганг Ишингер, кључни човек конференције се обратио Вучићу и Тачију.

– Ово није ситна игра о којој ви сада причате. Знам да је ово тешко. Пре него што дам реч Јоханесу Хану. Као Немац не постоји категорична немогућност решавања политичког конфликта. Ми смо ово научили пре 28 година када се нешто десило нашем народу, уједињење Немачке. Тада сам почео да верујем у тај процес. Потребан је политичка воља, право време…Нећу да прихватим од било кога од вас двојице да је немогуће да постигнете договор.

16:55 – БОЉА БУДУЋНОСТ ЗА ВАШ НАРОД
А онда је Јоханес Хан рекао како он види читаву ситуацију.

– Све што ви радите није да ми будемо задовољни него је у интересу ваших грађана. 75 одсто народна из региона желе признање и схватају колико је ово важно за добростање. Мислим и на незапосленост. Ако те неко блокира, блокираће и тебе други. Не желимо да унесемо нестабилност. То је у интересу људи на терену. Они су уплашени. 

17:00 – ТАЧИ: НЕЗАВИСНОСТ НЕЋЕ БИТИ ПОКЛОН ОД БЕОГРАДА
– Лако је правити драму и глумити жртву. Вучић и даље не схвата да сам ја председник суверене државе. Непријатељства су дубока али ја се надам да ћемо успети. Хоћемо да постигнемо то да признању Косова и да уђемо у Уједињене нације. Хоћемо да Београд призна независност Косова. И знам да то неће бити поклон Београда Приштини. Мораћемо нешто да урадимо заузврат. Чак и Русија може да прихвати споразум између Београда и Приштине. 

17:11 – ШТА ЋЕМО ВАМ МИ АКО ЈЕ СВЕ ГОТОВО
– Он каже да скоро све из Бриселског споразума није у складу са Уставом Србије. Нама није стало до њиховог Устава, јер их не признајемо као државу. Господин Тачи је рекао да постоји обавеза Србије да се не блокира улазак Косова у међународне институције, тога нема у Бриселском споразуму – каже Вучић.

– Моје питање за Тачија јесте ако је све готово шта ћемо вам онда ми? Како то да нисте чланица Интерпола, како то да нисте чланица УН. Приштина увек криви другу страну, никада они нису криви. Ми радимо све да самњимо очекивања јавности, док они све раде како би појачали очекивања. 

17:12 – ЗАВРШЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА
Конференција је закључена излагањем председника Вучића.

17:46 – ВУЧИЋ ТАЧИЈУ:ПОКАЖИ МИ ГДЕ ТО ПИШЕ…НЕЋЕШ? ПА НАРАВНО…
Председник Србије Александар Вучић прибегао је данас једноставном „аргументу“ у дуелу са Хашимом Тачијем, у Минхену, који је рекао да Србија крши споразуме блокирањем чланства Косова у међународним организацијама.

Вучић је, наиме, на панелу у оквиру Минхенске конференције, у околностима у којима је Тачи износио позицију Приштине, према којој је Приштина кооперативна и конструктивна, а Београд не испуњава обавезе и отежава договор, пружио Тачцију текст Бриселског споразума и затражио да покаже где пише да Београд не сме да се противи уласку Косова у међународне организације.

„Он каже да је била обавеза Србије да се не противи уласку Косова у међународне заједнице. Међутим, где то пише у Бриселском споразуму. То је било предложено, али ја нисам прихватио. Ево, дајте Тачију, да пронађе место где пише у Бриселском споразуму да Београд не треба да се противи уласку“, рекао је Вучић пружајући Бриселски споразум Тачију, али је документ прихватио комесар Јоханес Хан, који је седео између њих, и спустио га на сто, пошто је Тачи игнорисао „папир“.

„Хајде, пронађи где то пише? А, нећеш? Па наравно, када то не пише нигде“, рекао је Вучић.

Вучић је такође узвратио на Тачијево излчагање, рекавши да Албанци нису испунили ниједан услов, већ да су имали само једну обавезу, формирање ЗСО, али ни ту једну нису испунили.

18:09 – ВУЧИЋ О ТОМЕ ШТА АЛБАНЦИ НЕ РАЗУМЕЈУ ИЛИ НЕЋЕ ДА РАЗУМЕЈУ
Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

„Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар је да не мозе да се формира против устава дрзаве Косова….а, скоро све може што није у складу са Уставом Србије?“, запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову дрзаву, запитао је Вучић.

„Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју“, констатовао је Вучић.

Он је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

„Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу“, рекао је Вучић на панелу у Минхену одгварајући на излагање Тачија.

Вучих је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

„Зато сам лицно спреман да ризикујем висе од политицке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис“, истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду пођеднако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ни једину ствар- ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучих је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевиох критика да Србија све покушава какло би се повукла признања тзв косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

„Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби“, рекао је Вучих напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучих је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 посто Срба, забележено на КиМ.

18:33 – САМО СУ ВУЧИЋ И ТАЧИ ИМАЛИ ХРАБРОСТИ ДА ДОЂУ НА ПАНЕЛ
Председавајући Минхенске безбедносне конференције Вофганг Ишингер рекао је да би било сјајно да следеће године српски и косовски председници Александар Вучић и Хашим Тачи добију награду Минхенске безбедносне конференције, која је ове године припала лидерима Грчке и Северне Македоније Алексису Ципрасу и Зорану Заеву, јер су решили вишедеценијски спор те две земље.

Ишингер је то рекао закључујући панел „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад“, на којем су учествовали српски председник Александар Вучић, косовски Хашим Тачи и комесар за проширење Јохан Хан.

Немачки дипломата, који је у више наврата био посредник у решавању косовског питања, рекао је и да су организатори минхенске конференције уложили велики напор да на панеле доведу лидере који имају одређене проблеме, али да су само Вучић и Тачи пристали да то учине.

„Имали сте довољно храбрости да изађете на бину и објасните шта не функционише и до неке мере зашто“, рекао је Ишигнер Тачију и Вучићу и додао да цени то што су обојица поновили своју решеност да се дијалог настави.

Додао је и да верује да су владе и институције свих држава ЕУ вољне да пруже помоћ ако нешто може да се учини да се процес преговора унапреди.

Ципрас и Заев су добили награду „Евалд Фон Клајст“, која се додељује у част осинивача Минхенске безбедносне конференције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!