Прочитај ми чланак

УВРЕДЕ ЗА УЧЕСНИКЕ ПРОТЕСТА „1 од 5 милиона“ у Косовској Митровици

0

Протестна шетња #1од5милиона, друга у Косовској Митровици, трећа укупно у српским срединама на Косову и Метохији, почела је вечерас са двадесетак минута закашњења.

На 13. месечницу убиства Оливера Ивановића, око стотину грађана са југа и Севера протестном шетњом од споменика кнезу Лазару до места убиства и назад тражило је, између осталог, да се открију починиоци и налогодавци овог убиства.

Foto: Kossev.info

Међу окупљеним грађанима били су и супруга убијеног Оливера Ивановића, Марина Ивановић, као и један од организатора грачаничких протеста Бранислав Марковић.

Протестну шетњу пратило је више медијских екипа, као и мањи број припадника полиције.

На транспарентима су се могли видети натписи: „Не таксама,“ „Не уједињену Митровице,“ „Устав РС,“ „Ко је убио Оливера?“. Група младића са стране добацује увреде учесницима протестне шетње.

Захтеви протестаната су исти као и 2. фебруара, тражи се откривање налогодаваца и починиоца убиства Оливера Ивановића и траже ослобађање Зорана Ђокића који се налази у једномесечном притвору након што је на Јарињу приведен због сумње да је учествовао у извршењу ратног злочина.

Међутим, овог пута, Митровчани су протестовали и против одлуке Владе Косова да уведе таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

Институционални притисци, откази, слободна мисао постаје као секташење

Сенку на ову, као и претходну протестну шетњу 2. фебруара бацили су наводи организатора о разним видовима институционалног притиска на неке од активних учесника протеста, али и оних који би се потенцијално могли придружити протесту.

„Притисак на људе који су хтели да учествују у шетњи, која је за циљ имала да укаже на трагичну судбину Оливера Ивановића био је невероватан. Претње отказима, ‘добронамерни савети’ да се од такве активности одустане, чак су препадали људе због ‘лајкова’ на Фејсбуку. Врло ненормалне околности. Са тим се нико не сусреће у осталим градовима Србије где се протестује, сигуран сам. Али показало се да није немогуће организовати протест,“ рекао је у интервјуу за Глас Подриња Марко Јакшић, један од организатора овог протеста.

Поред тога, неким људима који су учествовали на првом протесту, а који су запослени у институцијама Републике Србије, затражено је да се у писаној форми изјасне у вези са учешћем у шетњи, а некима су уручени и откази.

Како је изгледао протест можете да погледате овде:

Српска листа захвалила грађанима Митровице на игнорисању скупа Један од пет милиона

Српска листа захвалила је грађанима Косовске Митровице који су игнорисали „антисрпски скуп“ „Један од пет милиона“, наводећи да су тиме сачували честитост града хероја у којем се „Србија чува и негује“.“Десетак грађана Косовске Митровице инструисано од стране (Драгана) Ђиласа, (Вука) Јеремића и Раде Трајковић подржани са двадесетак грађана општина ван Косова и Метохије, сакривајући антисрпске намере иза трагичног убиства Оливера Ивановића није успело у намери да Албанцима увелича прославу једнострано, противправно проглашене независности тзв Косова“, саопштила је Српска листа.

Навела је да податак да организатори скупа за три недеље нису успели да сакупе 100 учесника довољно говори о њиховом поразу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!