Прочитај ми чланак

ЛИДЕРИ ОПОЗИЦИЈЕ ЛИЧНО данас грађанима нуде „Споразум са народом“ на потпис

0

Представници опозиционих странака и покрета који су потписали „Споразум са народом“ у суботу (16. фебруар) ће га у Београду делити грађанима на једанаестом протесту „Један од пет милиона“.

Сви присутни моћиће да потпишу споразум и да га убаце у кутије на почетку и на крају протестне шетње.

Како је наведено, сваки Споразум биће одштампан у два примерка, тако ће грађани моћи један примерак да потпишу и убаце у за то предвиђене кутије, а други примерак да задрже за себе. Кутије ће бити постављене на Платоу, као и код Народне скупштине где се шетња завршава.

„Грађани су на протестима показали да желе државу у којој је Влада смењива на фер и поштеним изборима и у којој су грађани ти који контролишу државну управу. Зато ће потпис сваког грађанина на „Споразум са народом“ значити да су грађани ти који ће контролисати његово спровођење“, наведено је у саопштењу Савеза за Србију.

Један од оснивача Савеза за Србију, Јанко Веселиновић, за Данас објашњава шта ће се дешавати у суботу.

– До сада су „Споразум са народом“ потписале 34 опозиционе политичке организације и два независна посланика. Међу њима је 10 чланица СЗС, а остало су друге опозиционе странке и покрети. Сви потписници у суботу ће бити на протесту у Београду, као и до сада, али ће овога пута лично делити Споразум грађанима. Споразум се штампа на самокопирајућем папиру у два примерка тако да ће један примерак остати код грађанина који је потписао Споразум, а други ће убацити у кутије које ће бити поређане тог дана на почетку и на крају протестне шетње. Право које грађани „стичу“ потписом је да контролишу његово испуњење. Лидери опозиције ће разговарати и тог дана у колони са грађанима, као и до сада. Акција, која ће наредних дана бити настављена у целој Србији, завршава се симболички испред Народне скупштине, коју као део споразумне обавезе опозиција бојкотује – најављује Веселиновић.

Наставак у градовима Србије

Протести „Један од пет милиона“ настављају се у скоро 50 градова Србије, а међу онима који се истичу по бројности јесте и Србобран, у коме је шетало више од 500 грађана. Скупови и протестне шетње одржавају се једном недељно од прве 30. новембра у Крушевцу у знак протеста због пребијања Борка Стефановића из Савеза за Србију.

Према његовим речима, овим се улази у нову фазу протеста у којој свако зна своје обавезе.

– Оне ће сада бити преточене у обавезујући Споразум. Осим кроз потпис на протестима грађанима ће ових дана бити омогућено да на посебној Фејсбук страници виде целокупни текст Споразума са народом и да га електронски потпишу – каже Веселиновић.

Најављени говорници пред почетак протестне шетње, на Платоу испред Филозофског факултета у 18 сати, јесу Саво Манојловић из Института за упоредно право и адвокат Божо Прелевић.

Ове суботе, 16. фебруара, шетаће се од Платоа, Васином, Македонском, Светогорском, Таковском са застајањем код зграде РТС, Кнеза Милоша, Краља Милана до Теразија.

Подсетимо, „Споразум с народом“ представници опозиције потписали су 6. фебруара као одговор на захтев организатора грађанских протеста који су од њих тражили нешто чвршће од пуког обећања да ће бити бољи од ове власти и гаранције да ће када поново седну у фотеље бити смењиви.

Опозиција се, између осталог, обавезала да служи народу, да бојкотује изборе и институције док се не стекну услови за одржавање фер и поштених избора, да ће када се стекну ти услови формирати заједничку листу, а после фер избора владу стручњака без политичара.

Једанаеста пореду протестна шетња у Београду почиње у суботу, 16. фебруара, у 18.00 часова, на Платоу испред Филозофског факултета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!