Прочитај ми чланак

ЈЕДАНАЕСТИ ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ: Да Вучић оде а да нови Вучић не дође на власт!

0

Једанаести протестни скуп "Један од пет милиона" завршен је вечерас испред Скупштине Србије где су организатори поручили да је циљ вечерашњег протеста и протеста широм Србије не само да Александар Вучић оде са власти и демонтира његов режим већ да на власт не дође нови Вучић који би опет у Србији увео власт која је изнад закона.

Испред Скупштине су запалили и бакље, а обратила се Јелена Анасоновић, једна од организаторки протеста.

– Већ 11 субота шетамо заједно против свега што не ваља у овој држави. Ово што се дешава на улицама Србије је будућност Србије. Видимо се следеће суботе – рекла је она.

Ове суботе, за разлику од свих претходних, учесници протеста нису пролазили поред зграде Радио-телевизије Србије у Таковској улици.

Испред Дома Народне скупштине такође су постављене бројне кутије за убацивање потписаног примерка „Споразума са народом“, који су грађанима делили представници 34 опозиционе политичке организације које су га потписале и које тим потписом гарантују његово спровођење.

Неки од транспарената које носе су: „Позлило нам је од твојих успеха“, „Истина је драгоцена зато је ретко користиш“, „Вучићу супер си, али сада иди“, „Вучић је најхрабрији на свету, јер се ничега не стиди“.

Протестна шетња је настављена и пар десетина хиљада људи је кренуло ка Скупштини Србије где се сакупља све већи број људи.

Протестна колона када је стигла испред Председништва Србије била је најгласнија. У том тренутку чинило се да је центар српске престонице експлодирао. Од хиљаде гласова чуло се: „Вучићу лопове“, „Вучићу издао си државу“.

Занимљивост ове шетње је да заједно шетају и левичари са паролама: „Сви у штрајк“ као и патриоте „Стоп издаји Косова“.

Једанаеста протестна шетња „Један од пет милиона“ кренула је од Филозофског факултета преко Теразија ка Скупштини Србије.

У колони је пар десетина хиљада људи. Тешко је проценити тренутан број јер људи стално пристижу.

Као што је и предвиђено пре почетка 11-ог протестног скупа 1 од 5 милиона у Београду код Филозофског факултета почело је потписивање „Уговора са народом“ којег је грађанима Србије понудио Савез за Србију.

Уговор садржи принципе и поступке којих треба да опозиција придржава кад наступи смене владајућег режима СНС-СПС, којег предводи Александар Вучић.

Учесници носе транспаренте – „Позлило нам је од твојих успеха“, „Истина је драгоцена зато је ретко користиш“, „Вучићу супер си, али сада иди“, „Вучић је најхрабрији на свету, јер се ничега не стиди“.

Ту су и гласачке кутије у које окупљени грађани убацују потписани Уговор са народом. Летке са овим Уговором све време народу деле и лидери Савеза за Србију: Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Небојша Зеленовић, Зоран Лутовац, Дејан Булатовић и други.

Прелевић: Вучић је заборавио да је Милошевић био наш кондициони тренер

„Не смемо и нећемо одустати од борбе за нормалну Србију. Мисли Вучић да ћемо се уморити, да ћемо посустати. Он је заборавио да је нама кондициони тренер био Слободан Милошевић. Грађански протести дају резултате, протестује се у 60 градова Србије.

Споразум са народом, напуштање парламента, одлука да се не иде на изборе, буде Србију“, истакао је Прелевић и додао да Србија мора да врати морал у естрадизоване институције и политику.

Прелевић је рекао да је Сретењски Устав прописао поделу власти, а да грађани 25 година покушавају да обезбеде поделу власти.

„Од власти тражимо да поштује Устав и конвенције“, рекао је Прелевић и додао да овој власти грађани неће опростити урушавање институција.

„Господине Вучићу ми немамо ништа против вас. Хоћемо да се ви и вама слични никад више не понове“, рекао је Прелевић.

Власт је, како је рекао, и пре њега правила грешке, а највећа је била то што нису спровели лустрацију.

Он је рекао да бивша власт (пре СНС) нису ратни злочинци, нису убијали новинаре, нису палили амбасаде и нису потписали Бриселски споразум.

Према Прелевићевим речима Вучић је очистио опозиционе странке, показао колико професора има академску част, колико мало пара треба да се од угледних уметника „направи крпа“, колико Европа мозе да ћути „ако обећате Косово“ и ко су прави новинари.

„Тиме сте олакшали посао комисији за лустрацију“, рекао је Прелевић.

Срђан Шкоро је рекао да су грађани 19. јануара тражили да опозиција предложи како ће бити контролисани и смењени, ако дођу на власт и како ће изградити систем, а да је опозиција дала Споразум са народом.

„Овај споразум је потписала опозиција, данас је на нас ред“, рекао је Шкоро и најавио да ће се кутије за потписани споразум налазити и вечерас испред Скупштине Србије.

Саво Манојловић рекао је да Србија постаје место где родитељи са децом комуницирају преко Скајпа и да ко год може бежи одавде.

„По унутрашњи Србије људима у куће улазе набилдовани криминалци и питају их за кога ћете да гласате. Џипови без таблица харају Србијом. Ако се овако настави неће никога морати да убеђују да гласа, јер од страха неће моћи да мисле у себи“, рекао је Манојловић.

Он је упозорио да су организатори протеста у Лазаревцу деградирани на ниже радно место и да им прете да са протестима престану.

„Не могу да седим кући док се овакве ствари дешавају у мојој земљи. Отаџбина зове. Док свако од нас није безбедан, нико није безбедан“, рекао је Манојловић.

Манојловић је рекао да док људи у Београду шетају бране оне који шетају у другим градовима и оним најхрабријим људима који шетају у Косовској Митровици.

Он је додао да симбол ових протеста нису вешала, већ Устав Србије који власт гази.

После говора, окупљени су кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Грађански протест против власти председника Србије Александра Вучића, под паролом „Један од пет милиона“ биће одржан данас у Београду, а учесницима ће се обратити адвокат Божо Прелевић и представник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

Према најави организатора, окупљање учесника 11. протеста почеће у 18 часова испред Филозофског факултета, одакле ће после говора протестна поворка кренути централним градским улицама.
Протесте „Један од пет милиона“ подржао је одређен број професора неколико факултета Универзитета у Београду, културних радника и адвоката.

Први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду.

Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду, а захтеви су се допуњавали.
Затражено је да РТС протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, да јавни медијски сервис једнако извештава о свим политичким опцијама, и да генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредник Информативног програма Небојша Љ. Стефановић поднесу оставке.
Грађани захтевају да се пронађу починиоци и налогодавци убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, и да министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поднесе оставку.

Упућен је позив на договор и захтев опозицији да изнесе конкретан план шта ће учинити да промене систем у Србији да би власт била сервис грађана.

Протести се четвртком, петком и суботом одржавају и у другим већим градовима у Србији, као што су Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Чачак, Смедерево, Неготин, Шабац, Трстеник, Крушевац, Врање, Суботица, Панчево, Ужице, Горњи Милановац.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!