Прочитај ми чланак

ВИДОЈКОВИЋ: Предлажем да Косово и Србија направе федерацију или конфедерацију

0

Писац Марко Видојковић је, као могућност компромиса, предложио да Косово и Србија направе федерацију или конфедерацију, и да се, на пример, Албанцима обећају премијерско место и одређен број министарстава.

Тешко је да Београд и Приштина у овом тренутку могу да постигну неки ваљан споразум, пре свега зато што су партнери у шверцу и нисам сигуран да они могу да се договоре око било чега, осим око поделе плена, оценио је Видојковић у серијалу разговора Косинус новинске агенције ФоНет.

Он је, као лажну дилему, означио питање да ли је бољи споразум или замрзнути конфликт и напоменуо да није споразум ако ти неко заврне уво и каже „сад потпиши ово“.

Не бих рекао да је реч о замрзнутом конфликту, можда је пре о замрзнутом миру, рекао је Видојковић и оценио да би било корисније да Кфор остане „једно 100 година на Косову“.

Видојковић је предложио да Косово и Србија направе федерацију или конфедерацију а да се Албанцима обећају премијерско место и одређен број министарстава.

Он је, међутим, сигуран да је то компромис на који нико не би пристао у овом тренутку. Било какво разграничење Косова и Србије је антицивилизацијски потез и „корак уназад“, било да се ради о размени територија или становништва, предочио је Видојковић.

Како је упозорио, ако дођемо дотле да морамо на такав начин да постајемо цивилизовани, онда никад нећемо постати цивилизовани и зато се томе, каже, опире.

Видојковић могућност да Косово добије столицу у Уједињеним нацијама (УН) види преко Албаније и подсећа да „они већ причају о укидању међусобних граница, а зна се и да Косовари не воле своју заставу, они воле албанску“.

Према његовом мишљењу, „треба можда размишљати мало ван задатих оквира, па онда схватити да Косово може у УН као продужени део Албаније“.

Референдум у Србији о Косову за Видојковића је беспотребан, пошто је већ одржан 1998. године када су грађани одлучили да „не сме страна чизма да дође на Косово“.

Тако да смо, каже, „испуцали“ тај референдум.

Сада би било какав други значио да се власт скрива иза народа, што не би било први пут.

То је карактеристично, предочио је Видојковић, јер су и та власт из 1998. године и ова сада потпуно исте.

На питање шта за њега лично значи Косово, он је одговорио да је тамо био само једном, и то 2016. године, на северу, тако да „не може рећи, попут других, да му је не знам какав део душе“.

То је само део једног грубог кршења међународног права, указао је Видојковић и поручио да „ми не морамо да олакшавамо да се то даље дешава“.

Према његовом ставу, „Косово је нама тег око врата 35 и више година, и зашто не би то било још и 150 година, јер није битно Косово, битно је шта смо ми направили од остатка ове земље“.

Ако је остатак Србије нормалнији, нагласио је Видојковић, онда ће и Косово да му буде ближе.

                            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!