Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ Рекордан број у Новом Саду

0

Протести „Један од пет милиона“ настављени су вечерас у више градова: у Новом Саду, Нишу, Врању, Зајечару, Пожеги, Лазаревцу, Суботици, Сокобањи, Аранђеловцу, Бору, Чачку, Кикинди, Крушевцу, Лесковцу, Лозници, Младеновцу, Панчеву...


У 50 градова Србије су у протекла два месеца одржане протестне шетње, а од тога у око 30 се одржавају редовно једном недељно.

Нови Сад

„У народу верују да данашњи дан казује колико ће зима још трајати, а то зависи од тога да ли ће мечка данас изаћи из свог брлога и видети своју сенку. Ова диктаторска зима која је својим поганим синџирима оковала сваку слободу говора, замрзла поштовање скоро сваког закона, у сметове завејала морал, честитост и знање, под лед ставила сваку шансу за напредак, неће још дуго трајати, јер су се широм Србије појавиле висибабе – симбол протеста, најава промена, весник пролећа слободе од диктатуре! Висибабе се беле вечерас од 18 часова још у Вршцу, Шапцу, Смедереву, Младеновцу, Пожаревцу, Аранђеловцу, Бору, Зајечару, Пожеги, Ужицу, Чачку, Трстенику, Крушевцу, Нишу, Лесковцу и Врању!“

Овим речима глумца Милорада Капора отпочео је вечерашњи пети новосадски протест „1 од 5 милиона“ који се одржава на Дан државности Србије.

О томе зашто су изашли на улицу говорили су један од оснивача Удружења пољопривредника Баната и активан учесник свих грађанских протеста на улицама од 1996. године Славко Вуков; пензионер Миле Делић који је широј јавности постао познат када је вођи режима Александру Вучићу вратио 5 хиљада динара који су исплаћени свим пензионерима и професорка новосадског Филозофског факултета Јелена Клеут.

„Данас је дан државности. Са централне церемоније нас подсећају на „несаломиви дух народа, идеале слободе и правде“. Флоскулама одају почаст уставу као форми, а ми, ми смо се овде окупили да бранимо његову суштину, а то данас можемо једино на улицама и на трговима. Све друго они окупирали – медије, институције, целу државу.“, рекла је Клеут у свом обраћању окупљенима.

Рута протестне колоне иста је као и током прва три протеста, али у обрнутом смеру. Булеваром Михајла Пупина улази се у Улицу Жарка Зрењанина, наставља се Стражиловском улицом, Максима Горког, Булеваром ослобођења, да би се Јеврејском дошло до почетне тачке.

Четврти протест у Врању

На четвртом протестном скупу који је вечерас у центру Врања одржан у присуству око 2.000 грађана, којима су у протестној шетњи прудружило и додатних око пет стотина оних који су „победили страх“.

Окупљенима су се обратили новинар Радоман Ирић и Народна посланица Маја Виденовић. Окупљени су поздравили прочитани захтев за оставком свих функционера градске управе Врања, који је образложен у десет тачака.

Сваки грађанин Врања данас је задужен просечно 19.000 динара само на конто онога што је локална самоуправа укњижила као губитак од 1,6 милијарди динара, од чега је 630 милиона дуг претходне СПС власти, која је сада у актуелној коалицији на власти – рекао је Ирић, обраћајући се окупљеним грађанима. Он је навео и константно лоше финасијско стање у Регионалном ЗЦ у Врању у који је у константној блокади, због чега су оптужени говорници на претходним протестним окупљањима грађана хирурзи Вукашин Антић и Ненад Недељковић.

– Вечерашња шетња у Врању је шетња за слободу и правду. За европску Србију у којој више неће моћи да се чујемо само један глас, једног човека и његових присталица. Почели смо борбу за модерну Србију од које не одустајемо у више од педесет градова Србије – рекла је Виденовићева.

Након обраћања двоје говорника, окупљени су прошетали централним градским улицама Врања, уз пратњу добошара носећи заставе Србије и узвикујући „Вучићу лопове“, „Издаја, издаја“ и „Оставке, оставке“. Испред зграде Градског Одбора СПС у Врању окупљени су скандирали: „Изађите напоље“, захтевајући још једном да социјалисти Врања, испоштују захтеве чланова ове странке да напусте владајућу коалицију са СНС на градском нивоу.

https://twitter.com/MrBanjac/status/1096457222182371329

Грађани пети пут шетали Зајечаром

На петом протесту 1 од 5 милиона у Зајечару говорила је Селена Ристић Витомировић, бивша глумица зајечарског позоришта а данас координатори и директор Дечијег центра.

Подсећајући на све оно што се дешавало последњих недеља у Србији, на смрт Станике Глигоријевић, настрадале на наплатној рампи у Дољевцу, на хапшење пензионера Слободана Стефановића у Крагујевцу, смену чувеног лесковачког генетичара Миодрага Стојковића са места шефа катедре за матичне ћелије на Факултету медицинских наука крагујевачког Универзитета, затражила је, због свега тога, оставку Александра Вучића.

Шетња је кренула са Трга Николе Пашића а завршила се у зајечарском насељу Котлујевац, а колона је на путу остављала свеће поред посечених топола прекопута срушене фабрике Арсеније Спасић, на чијем ће се месту градити, како су обећале градске власти, ритејл парк. Ипак, посечено дрвеће подсетило је Зајечарце на сечу столетног дрвећа на месту данашњег паркинга, а некадашње зелене пијаце. Овај екоцид, како је истакла Витомировић, пример је бахатог понашања власти која уништава природна добра.

Протести у Панчеву трећи пут

Трећи по реду протест 1 од 5 милион одржан је вечерас у Панчеву. На скупу, пред више од 1.200 панчеваца говорили су: Едвард Јукић, књижевник, Чедомир Антић, историчар и Марко Видојковић, писац.

Након обраћања говорника грађани су кренули у шетњу централним градским улицама. Протестна шетња је завршена испред зграде апотеке у Панчеву. Било је то подсећање на то да је панчевачка апотека девастирана и фактички угашена. Грађани су поставили питање питање ко је одговоран, и када ће Апотека бити обновљена.

Следећи протест је заказан за петак 22. фебруар у 18 часова испред културног центра Панчева.

Протест Један од пет милиона шести пут у Горњем Милановцу

Око 350 грађана окупило се вечерас у Горњем Милановцу на протесту под паролом „Један од пет милиона“, захтевајући смену државне и локалне власти предвођене Српском напредном странком.

Грађанима су се обратили учитељица Јелена Савић која је због учешћа на протестима остала без посла, студент Факултета политичких наука у Београду и активиста портала Талас Вук Велебит и један од организатора протеста у Београду Миодраг Симовић, преноси Бета.

Симовић је подсетио да је данас 215 година од када је Србија „кренула у буну ослобађање од ропства и очување достојанства“.

„На даншњи дан пре 184 године Србија је добила Устав да би ограничила власт једног човека. Ми данас имамо Устав који нам гарантује слободу, али слободу немамо, јер нико тај Устав не спроводи“, рекао је Симовић.

Милановчани су се после говора на централном тргу упутили у шетњу рутом до касарне и назад, а шести протест је протекао без инцидената.

Протести у Сокобањи

Грађански протести– 1 од 5 милиона, почели су овог викенда и у Сокобањи.

На скупу, који је одржан у центру града, популарном мермерном шеталишту , говорила је суграђанка Јасмина Радовановић, јавља дописник листа Данас.

Организатори демонстрација су истакли следеће захтеве: без диктатуре и бахатости власти, непотизма, лажних дипломаи институционалног пропадања једне од најлепших бања у Сокобањи. Договорено је да се протести наставе 22.фебруара 2019.

У Шапцу одржан пети протест против власти

Око 4.000 грађана окупило се вечерас на централном тргу у Шапцу у протесту под паролом „Један од пет милиона“ против актуелне државне власти.
Пољопривредник и одборник у локалној скупштини Драган Станковић рекао је окупљеним грађанима да је очекивао да ће председник Србије Александар Вучић јуче у Шапцу рећи нешто добро за пољопривреднике, али то није урадио.
„Он не зна јер се никада није бавио озбиљним пословима али ми знамо шта то значи када радиш цео дан. Нама о послу прича неко ко никада није радио. 98 одсто пољопривредног становништва нема право на књижицу и пољопривредно осигурање“, рекао је Станковић, преноси Бета.
Пензионер Славко Живановић казао је да је „султан завео диктатуру“ и нагласио да су му син и унуци у Немачкој, па је због тога што жели да се врате у Србију он на улици.
Новинар листа Данас Раде Радовановић окупљенима је рекао да „живимо у свињцу“ и да из њега морамо да изађемо, а да свако има бар десет разлога да изађе на улицу.
„Шабац је оаза слободе и узорног новинарства. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је човек који покушава да то одржи, слободну реч и слободан град. Јуче вам је био у гостима Вучић и није му пало на памет да се јави градоначелнику да ће доћи, али је зато довео људе људе за сендвиче и све је то изгледао као циркус Медрано“, рекао је Радовановић.

Други протест у Кикинди

Други протест у Кикинди окупио је вечерас на Градском тргу преко 1.000 грађана. На скупу су говорили редитељ Јанко Баљак и новинар Милојко Пантић, као и Иван Олајић, млади економиста из Кикинде.
Јанко Баљак је поручио да и на овај Дан државности, када Србија прославља свој први Устав, имамо председника државе који је први у гажењу и ниподаштавању Устава.
Фото: Е. К.

– Из викенда у викенд све више грађана излази на улице градова и све је ближи дан када ћемо се сви окупити у Београду и окончати ову владавину најгорих – рекао је Баљак, јавља дописник Данаса.

Милојко Пантић је позвао Александра Вучића, како је рекао – нелегитимног председника и узурпатора све власти у држави, да што пре поднесе оставку.

– Он је са својом свитом лажних доктораната и лопова са купљеним дипломама, заробио и опљачкао земљу. Што пре поднесе оставку, то ће бити мање зло и за њега и за све нас – рекао је Пантић окупљеним Кикинђанима.

Потом се кренуло у протестну шетњу улицама центра града, а колона се једино зауставила испред седишта једине локалне телевизије, ТВ Рубин, и звиждуцима исказали протест због извештавања овог медија, који је издашно финансиран из градског буџета.

Трећи протест у Лесковцу – Не желимо да будемо оковани лажима

Хитна смена директора лесковачке Опште болнице Небојше Димитријевића и директора Дома здравља Славише Божића, као и бојкот рада локалног парламента од стране опозиције – нови су захтеви које су на вечерашњим, трећим протестима изнели Лесковчани.

И овога петка на лесковачке улице изашли су незадовољни грађани јер, како кажу, желе да промене „овај лоповски систем, а не само власт“.

Окупљеним грађанима обратила се професорица нишког Економског факултета Тамара Миленковић Керковић, која каже да не зна како данас славити Дан државности „када су нам државу отели најгори“, преносе Јужне вести.

Србиија је данас окупирана земља. Окупирана је споља финансијском олигархијом која пије крв овом народу и која узима природна и привредна богатства, окупирана је изнутра партократском хоботницом која не дозвољава да било ко вредан, поштен и частан дође тамо где му је место – каже она.

Због тога што 60.000 људи сваке године одлази, што је сваки четврти грађанин на ивици сиромаштва и што народ то више не жели да трпи, окупљаће се, најављује, сваког петка.

Због тога што се на места градоначелника постављају најпримитивнији, најпростији, исфабриковани доктори наука који ни два падежа не умеју да погоде, због тога што се преврћу цистерне пуне отрова, зато што директори болница намештају тендере и због тога што борба за власт постаје борба за живот и смрт – због тога излазимо на улице! Не желимо више да ћутимо – каже Керковић.

Не желе лажи које пропагирају људи на власти, фото: Б. Антић Додаје и да је народу доста фабрикованих лажи које свакодневно слушају на режимским телевизијама – желе слободне медије, јер желе да буду слободни.

Демонстранти су поновили прошлонедељне захтеве, желе оставку и одузимање титуле почасног грађанина Александру Вучићу, оставку градоначелника Лескова Горана Цветановића и свих локалних функционера, враћање отетих пензија, укидање пореза на пољопривредно земљиште, престанак запошљавања нестручних кадрова и доношење стратегије које ће задржати младе у Србији.

Следећи протест најавили су за 22. фебруар, такође у 18 сати, испред Лесковачког културног центра.

Манојловић: Храброст је побуна упркос страху

Трећи протестни скуп одржан је вечерас у Смедереву, уз нову маршруту и четворицу добошара који су давали ритам током шетње.

Окупљенима се претходно, код Карађорђевог дуда, обратио Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости, који је рекао да је на данашњи дан, Карађорђевим устанком 1804, почело стварање модерне српске државе.

„Можда је боље не побунити се. Можда је безбедније остати код куће. Сигурно су се и устаници питали шта може неко сам да промени наспрам турске силе. Храброст није одсуство страха. Храброст је побуна упркос страху. У сваком граду у Србији данас постоји страх, од отказа, инспекције. Сви овде се бојимо и упркос томе десетине хиљада људи по Србији корачају и говоре да желе слободну Србију.“

Он је подсетио да је на данашњи дан донет Сретењски устав и да у овом граду почива његов творац, а да се данас у сваком месту гази и крши важећи Устав Србије.

„Уставом је зајамчена подела власти, а ми имамо човека који је као маргарин, у све се меша.“

Манојловић је казао да данас у Србији не можете да се запослите ни као чистачица у школи, или возач у јавном предузећу, уколико немате чланску карту владајуће странке.

„Узимају харач и онда деле милостињу људима које понижавају да за њих скупљају сигурне гласове. Зулум који су у Србији креирали, Србија више неће. Зато су им данас звиждали у Орашцу, зато се пријатно осећају једино на скуповима на које доводе уцењене људе који одатле одлазе са сендвичем и горким укусом понижења.“

Он је окупљенима поручио да не смеју да стану пре него што се изборе за права гарантована Уставом, зато што, како је рекао „сви знате шта ће нам урадити“.

„Зато нећемо стати док не будемо поново живели у слободној земљи“, рекао је Манојловић и позвао присутне да се окупе на истом месту и наредног петка.

Протестна колона, коју су „појачали“ добошари, прошетала се другом маршрутом, у односу на претходне две, овај пут од Карађорђевог дуда, до пијаце, па Улицом носилаца Албанске споменице, Давидовићевом, Кнез Михајловом до Фонтане, где је завршена трећа смедеревска шетња, преноси Подунавље.инфо.

Грађани по трећи пут шетали Лозницом

Младеновац: Присутнима су се обратили музичар Владан Симић, ветеринар Зоран Миловановић и Лука Кркотић

У Младеновцу је вечерас одржан четврти протест #1од5милиона, а скупу код Споменика палим ратницима и протестној шетњи присуствовало је око 500 грађана.

Акценат овог протеста у Младеновцу био је на данашњем датуму – паралели између некадашње храбре борбе наших предака и данашњег ћутања већине становништва у односу на актуелног владара и тиранина, али и Сретењског устава, који је у време доношења био међу најмодернијим у Европи, док данашњи Устав нема готово никакву функцију – пре свега јер су сва моћ и власт концентрисане у рукама једног човека за кога контрола и закони не постоје.
Фото: Младеновац – протест #1од5милиона

У оквиру програма прочитано је и писмо Весне Лакићевић, организаторке протеста у Лазаревцу и раднице „Колубаре“, која је због своје активности премештена на слабију радну позицију.

Након што су присутнима прочитани општи и локални захтеви, а оставка председника Републике Александра Вучића представљена као нешто што мора да буде протестни императив протеста у сваком граду Србије, присутнима су се обратили Владан Симић, музичар и један од организатора протеста у Младеновцу, ветеринар Зоран Миловановић и млади Лука Кркотић, један од организатора крагујевачког протеста.

„Захвалио бих се свим грађанима који су заједно са нама иницирали и организовали ове протесте. Ја сам „потеран“ овим злом које нас је снашло, да се заједно са свима вама укључим у ову борбу, да се ови оду и да се више никад не врате. Али се не бавим политиком – нека решења понуде они који се тиме баве. Оно што је кључно, протести моају да остану народни и грађански како би се било све више људи и како би били искрени до краја. Верујем да ће ова борба бити дуга, али да ћемо да победимо на крају“ – објаснио је у свом кратком излагању Симић.

„Тренутни режим је канцер изједа све што је остало здраво у Србији, а тај хируршки захват ће морати да изврше стручни људи, али не ови „напредни и преквалификовани“. Људи као што је Миодраг Стојковић, који је јуче смењен са свог места, кога ћемо морати да вратимо на то место. Имам још једну поруку за свог колегу за кога сам чуо да обавља улогу председника ГО Младеновац – колега, вратите се свом послу, боље да Вас запамте тако негокао део једног од најгорих режима икада!“ – рекао је између осталог Зоран Миловановић окупљеним Младеновчанима.

„Моја мајка је у инвалидској пензији и троје деце издржава са 13 000 динара, нећу да објашњавам како живимо јер већина вас слично живи. Шетам јер нежу да ми бабу и деду лажу како су им пензије никад веће, да им испирају мозак режимским телевизијама и новинама, аа да након 10 недеља они не знају за ове протесте. Нама је најважније да владају закони, па тек онда неко од политичара“ – изјавио је Кркотић, после чега су незадовољни грађани у колони кренули у бучну протестну шетњу централним градским улицама.

Ужице: Био једном један Вучић

Неколико стотина Ужичана се окупило вешерас на четвртом протесту „Један од пет милиона“, након чега су прошетали градским улицама, негодујући повицима испред седишта СНС на чијем улазу је огромна фотографија Александра Вучића.

Косјерић: Први протест

Грађани Косјерића су вечерас први пут протестовали и изразили незадовљство радом локалне и републичке власти.
По процени организатора протеста „Један од пет милиона“, око 300 грађана се окупило испред Тржног центра у том граду, након чега су прошетали главном улицом до старе спорстске хале, јавља наш репортер.
Окупљенима се обратила њихова суграђанка Тијана Петронијевић, која је сведочлила о страначком запошљавању у јавном сектору.
Друго протестно окупљање је заказано у петак, 22. фебруара у 18 часова

Великим аплаузом су поздравили грађане Пожеге који већ годину дана, сваке седмице, протестују против локалне и централне власти.

Наводећи да је „пре двадесетак година, био на истом месту и на протесту,на раменима свог оца, Младен Станић, професор српског језика из Ужица, навео је да се „смењивао режим налик овом или готово исти као овај“, и додао да „данас протестује како његово дете за двадесет година не би протестовало“, јавља репортер Данаса из Ужица.

„Ово је земља у којој страх једино успешно ниче и одржава тренутну власт“, поручио је Станић и дода да су ријалити програми постали наша реалност, а потом подсетио и на случајеве „Вулинове текте“, Савамале и остале.

Наводећи да је Ужице „никад мање и незадовољније, али да има скулптуру „Велике Србије“, он је додао да „град воде нестручни и полуобразовани људи“, да млади напуштају град, али да је много оних који верују у то да су промене могуће.

„Наши узори су професори који су подржали протесте, вредни и часни људи, наше породице. Србијо, дођи на протест, јер су на њему они којима је до тебе стало“, рекао је Станић и поручио Алекасанду Вучићу: „Председниче, не може више како ви хоћете!“

Наводећи да „ови који владају Србијом немају части ни васпитања“, новинар Срђан Шкоро је рекао да се „сви смеју када Вучић каже да поштује устав и да се пристојним људима диже коса на глави када прича о пристојности“.

„Када патетично констатује да ће расписати изборе, обавештени знају да правих избора нема, док је он на политичкој сцени“, рекао је Шкоро и додао да „напредњаци уништавају све“, и да је „Србија у сваком смислу банкротирала – од економског до моралног“.

Подсетивши на Ужичку републику, прву слободну територију у окупираниј Европи током Другог светског рата, Шкоро је Ужичанима пожелео да се „први ослободе и од напредњачке пошасти“.

„Био једном један Вучић. Тај је јео шта хтео – аеродром цео и пензија део. Језик поган, поглед зао, он за устав није знао. Док га народ једног дана шетњом није избрисао“, рецитовао је Шкоро и одушевио окупљене.

Наредни протест је заказан за петак у 19 часова.

Ужичка одбрамена лига (УОЛ), која не учествује у протесту „Један од пет милиона“, већ организује своја окупљања такође петком, али пола сата раније и на другим локацијама у граду, приредила је изложбу карикатура Предрага Коракића Коракса у Улици кнеза Лазара 27 у простору нове зграде, преко пута Прве основне школе. Изложба ће моћи да се погледа наредних десет дана, од 17 до 21.30 часова

Шести протест “1 од 5 милиона” у Нишу

Председниче, да би се “овучићена” Србија у којој сте суспендовали владавину права вратила свом Уставу морате што пре да дате оставку, поручио је вечерас Александру Вучићу бивши судија Врховног суда Србије и професор Универзитета “Унион” Зоран Ивошевић на шестом протесту „Стоп терору- за Ниш без страха“, који је део протеста “1 од 5 милиона”.

Пред више стотина окупљених на централном нишком тргу, Ивошевић је оценио да председник Србије, који по Уставу има мање или више протоколарна овлашћења, не само да, кршећи Устав, обавља функцију и председника и премијера, већ се не либи да “зађе” и у законодавну и судску власт. Вућић је уз то и председник СНС-а, која као политичка странка има приватно- правни карактер, те је у сталном и озбиљном сукобу интереса, пошто заступа њене а не опште интересе, “даје своје име” изборним листама посланика и одборника или уступа службена возила за потребе странке, наводи реопртерка листа Данас из Ниша.

– Он је у сукобу интереса и у актуелној кампањи “Будућност Србије”, у којој злоупотребљава јавну функцију и државне ресурсе за интересе своје странке- рекао је Ивошевић, уз закључак да Вучићев начин обављања функције “има тешке последице по функционисање државе”, у којој нема неопходне владавине права, деполитизованог судства, слободе медија или демократских стандарда, а има вишка изборних махинација, корупције, лажних доктората и диплома, одлива мозгова или партијског запошљавања.

Професор Филозофског факултета у Нишу Бојан Благојевић је казао да је “актуелни злочиначки режим дошао на власт изборном обманом”, а да сада влада обМанама, притисцима, уценама и махинацијама. Он је оценио да је актуелна власт грађане Србије претворила у робове јер им је одузела права, слободе или личну и имовинску сигурност.

– Држава Србија је претворена у приватну својину Александра Вучића и његових сарадника. Њихова приватна својина постали су и грађани Србије. Држава Србија данас постоји само на улицама и док шетамо. Ако то буде престало, неће је бити, остаће само приватна својина Вучића и његових сарадника- рекао је он.

Нађа Стошић из Покрета младих “За Ниш без страха”, који је организатор протесних окупљања, захтевала је у име грађана одговоре на питања ко је возио аутомобил који је на наплатној рампи Дољевац усмртио мајку четворо деце Станику Глигоријевић, зашто се упркос захтевима не објављују снимци са лица места и зашто поредседник Србије није изјавио саучешће њеној породици. Несрећа се догодила 31. јануара, када је возило у којем је био тадашњи директор “Коридора Србије” Зоран Бабић, ударио већом брзином у аутомобиле који су чекали да плате путарину, те усмртио ову жену, а повредио пет људи.

На протесту су поново захтеване оставке министарке саобраћаја Зоране Михајловић и градоначелника Дарка Булатовића, враћање оснивачких и управљачких права граду Нишу над аеродромом „Константин Велики“, „Југоистоком“ и Регионалном привредном комором, као и заустављање партијског запошљавања, одузимања имовине од стране јавних извршитеља и искључења струје социјално угроженим грађанима. Затражено је расветљавање серије ноћних паљевина аутомобила у Нишу, обезбеђивање свих пружних прелаза, „ослобађање заробљених медија“, формирање регионалног јавног сервиса и смањење цене услуга Градске топлане.

Након окупљања на тргу, учесници протеста отишли су у шетњу ширим центром града. Носили су српске заставе и транспаренте “Побуњени градови”, “Ми бивши радници градили смо овај град и хоћемо паре за наш рад”, “Ви идите ми остајемо”, “Нас је ипак више”, “Ниш је бре наш град”, “Фиминисткиње бране град”, “Страх је најгоре место”, “Ботов је”, “Културу, не диктатуру”. Скандирало се “Оставке”, “Вучићу лопове”, “Лопови”, “Косово је Србија”. Следећи протест је најављен за петак 22. фебруар.

У Крушевцу нови протест 1 од 5 милиона са захтевом за смену власти

Више стотина грађана окупило се вечерас на протесту „1 од 5 милиона“ у Крушевцу и затражило смену локалне и државне власти.

Крушевљани су поново затражили да наредна три рачуна за грејање буду умањена за половину, да здравствени радници имају боље услове за рад, а пацијенти боље услове лечења, да локалне телевизије примете да људи у Крушевцу протестују те да председник Србије Александар Вучић поднесе оставку.

Организаторка протеста у Београду Јелена Анасоновић поручила је представницима власти да неће смети да узурпирају ни педаљ Србије.

Казала је да се данас у Орашцу чуо урлик слободног народа који је, како је навела, извиждао премијерку, и додала је да се мишљење народа о власти врло добро чује на улици, само да се власт прави да то не чује и да не види да је све више људи који протестују.

Демонстранти су прошли поред Градске управе, где су скандирали „Оставка, оставка“, те прошетали до кружног тока испод СУП- а и назад главном градском улицом до Фонтане.

Протестна колона била је предвођена бубњарима, један учесник је носио заставу Србије, чуле су се пиштаљке и трубе, а грађани су узвикивали „Крушевац се не плаши“, „Крушевац на улице“, „Готов је“, „Вучићу лопове, ослободи медије“.

Носили су пароле „Почело је“, „Узмите нам пароле, остаће нам мотке“, „Линч, силовање, насиље трпимо седам година“, „Хоћемо пасоше за море не за посао“, „Ајде, ајде, Јасмина, оставка“.

Са протеста у Пожаревцу поручено да је последњи тренутак да политичарима кажемо доста

Четврти петак за редом у Пожаревцу је одржан протес 1 од 5 милиона.
Пред почетак протестне шетње окупљеним Пожаревљанима се обратио Никола Јанковић, политиколог из Пожаревца. Јанковић је нагласио да је крајне време да кажемо не свим странчарењима, свим уценама и претњама које сви трпимо свакодневно, а све у име демократије, јавља репортер Данаса из Пожаревца.
„Како је могуће да су државни органи, који год да су зато задужени, за мање од 72 сата сазнали ко су људи који су носили одређене макете од којих се господин председник страшно уплашио, а дан данас не знамо ко су нападачи на Борка Стефановића, ко је налогодавац у извршилац убиства Оливера Ивановића? Како је могуће да и даље не знамо ко су идоти који су багерима рушили у Херцеговачкој? Докле год се све то не сазна, ја ћу да ходам“ нагласио је Јанковић.
После говора преко 800 грађана учествовало је у протестној шетњу улицама Пожаревца. За разлику од претходних протеста, вечерашњи рута шетње је измењена и обухватила је и улице које су изван центра града. Следеће окупљање је најављено за петак 22. фебурар.

Повећава се број грађана на протестима у Краљеву

У Краљеву су вечерас, по пети пут за редом, одржани протести под називом „Један од пет милиона“. И овога пута грађани који протестују опремљени прикладним реквизитима и транспарентима окупили су се испред зграде Скупштине града Краљева где им се обратио краљевчанин Никола Петровић, студент историје на Филозофском факултету у Београду . Он је, у свом обраћању, позвао грађане да се боре за ослобађање институција и омогућавање њиховог рада у складу са Уставом и законима, указавши на искуства борбе нашег народа за своја права из прошлости, чак и она далека као што су то И и ИИ српски устанак, јавља новинар Данаса из Краљева.
Фото: Р.В.

Вечерашње окупљање остаће упамћено и по већем броју учесника у протестној шетњи у односу на предходне, а на то је свакако, поред лепог времена, утицало и веће искуство оних који координирају овим скуповима у Краљеву. Према неким проценама вечерас је у шетњи улицама Краљева било између петсто и шестотина грађана.

По завршеном обраћању грађани Краљева кренули су, уз музику са озвучења, у протестну шетњу централним градским улицама назад до Трга Јована Сраића.

Подсетимо се протестна окупљања у Краљеву су почела, 19.јануара, у организацији УГ „Удружење староседелаца Краљева и околине“, а од почетка фебруара круг учесника и организатора се повећао прикључењем представника политичких странака из Краљева окупљених у Савезу за Србију.

Ново окупљање грађана је заказано за петак 22.фебруар.

Протести и у Суботици

Протест 1 од 5 милиона у Руми

Ваљевци на улицама у протестовали #1од5 милиона

Протести у Вршцу

Протест Један од пет милиона у Чачку, траже оставку градоначелника

Протест „Један од пет милиона“ одржан је вечерас пети пут у Чачку уз захтев грађана да градоначелник и функционер Српске напредне странке Милун Тодоровић поднесе оставку.

Грађани су се окупили код споменика војводи Степи Степановићу и поздравили полицијске камере које су и вечерас снимале протест са прозора зграде Поште.

На захтев грађана протестна поворка кретала се дужом трасом, па су окупљени прошетали до кафане „Цар Лазар“ уз звуке пиштаљки и труба, узвикујући „Уа“, „Оставке“, „Ухапсите лопове“, „Ухапсите Вучића“.

На почетку колоне развијен је велики транспарент са натписом „Чачак без страха, Један од пет милиона“, и мањи транспаренти са натписима „Вратите нам лекаре из Немачке“, „Лажов, лажовчина, Вучић“, „Гласове из гроба није имао ни Слоба“, „Искључи ТВ, укључи мозак“, „Ми се не бојимо, учимо да бројимо“, „РТС не спавај“, „Милуне, пакуј кофере“.

Један од грађана на протесту је носио медицинску маску преко лица, а агеницји Бета је рекао да маску носи „да се не би заразио од СНС вируса“.

Организатора протеста студент Факултета политичких наука Радиша Ћериман рекао је да власт нема слуха за њихове захтеве, али да опозиција „мора имати“ уколико жели да је грађани подрже.

„Када скинемо ову најгору власт коју смо до сада имали, ако не буде лустрације, ако се не уклоне сви криминалци и лопови из политике, ако систем остане исти, онда млади треба да се спакују и оду из ове државе“, рекао је Ћериман.

Новинар Ненад Кулачин оценио је да је председник Србије Александар Вучић „заробио целу земљу“ и да је „води у пропаст“.

„Он није био способан да води једну спортску халу дуже од месец дана, а сада је господар живота у нашој Србији. Ниједан народ у свету не заслужује да има овакву власт“, рекао је Кулачин.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић казао је да он као војник не може да окрене леђа полицајцу који снима са прозора Поште.

„Ми смо данас под истом оном окупацијом под којом смо били и пре 215 година када је кренуо Први српски устанак. Предлажем формирање Кризног штаба у свим градовима у којима се одржавају протести, који би направио листу са кандидатима за будуће изборе. Доста су они правили те листе и одлучивали ко ће нас да представља. Сад ћемо ми да се питамо“, рекао је Антић.

Представници Покрета уједињених фантома (ПУФ) донели су на протест боце за прскање „против штеточина из СНС“ и два пакета тоалет папира на којима је писало „Буљке, многослојни тоалет папир“, са фотографијом директора РТС-а Драгана Бујошевића, који су поделили окупљеним грађанима.

„Фантомке су синоним за све њихове фантомске радње које су радили у протеклих седам година“, рекао је један од представника ПУФ-а.

Припадници ПУФ су симболично попрскали против „штеточина напредњака“ зграду која је саграђена на месту некадашњег биоскопа „Сутјеска“, чији је један од власника градоначелник Чачка, зграду локалне управе и зграду у којој је седиште Српске напредне странке.

На протесту који организују чачански студенти који студирају у Београду, према процени медија било је више од 1.000 људи, а са разгласа је пуштана рок музика, и нумера „Барбара, тхе сингинг бот“ састава СевдахБАБY, музика из филма „Црни бомбардер“, групе Покрета уједињених фантома „Почело је диктаторе „, нумера групе Гоблини „Деца из комшилука“.

У Апатину испред зграде општине остављени сендвичи

Трећи протест одржан је у АПатину. Гост је био Дашко Милинковић.

„Свака општина у Србији издваја велика средства за четири највећа писана партијска гласила Српске напредне странке – „Информер“, „Српски телеграф“, „Ало“ и „Курир“. У тим назови медијима нема простора за оне који нису део владајућег естаблишмента, односно има, али у облику фабрикованих, измишљених афера, дискредитације и најприземнијих увреда. За њих смо сви ми који пуна два месеца изражавамо протест против Вучићеве диктатуре олош, издајници, плаћеници и шачица небитних људи. Ми Апатинци за наш локални писани медиј уопште не постојимо, игнорише се чињеница да ево већ трећу седмицу заредом сваки грађанин Апатина који дође петком увече на ово место поручује „И ја сам 1 од 5 милиона“. Све то што чините из дана у дан, значи само једно, да ће нас из недеље у недељу бити све више на улицама и да све то лоше што радите неће проћи у тишини иако бисте ви то итекако желели,” поручио је Милинковић

Активисти су током протеста поцепали новине Информер, Ало, Српски Телеграф и Курир.

Испред зграде општине остављени су и сендвичи као симбол ове власти.

Упркос провокацијама, грађани Бора достојанствено против режима

У Бору је вечерас одржана пета протестна шетња под паролом 1 од 5 милиона. Грађани су као и претходних субота мирним путем исказали незадовољство стањем у граду као и држави.

Фото: poceloje.rs

Преко 300 људи шетало је улицама Бора када су их појединци напали, поливајући их хладном водом и гађајући их јајима.

На вечерашњем скупу говорио је Срђан Миливојевић, некадашњи активиста Отпора, који је симболично носио офингер као поруку да ће Александра Вучића после пада са власти чекати на истом овом офингеру затворско одело уместо одела од 6.000 долара, преноси Почело је.рс

Грађани су узвикивали пароле: Изађите напоље, Немојте да гвирите, Почело је почело, Вучићу лопове поклонио си РТБ, као и паролу “ненасиље је оружје јаких, одлазите ви а не наша деца”.

Захтеви са претходних протеста су поновљени испред ТВ Бора, а затим и код Дома омладине који, како су поручили, “није Дом омладине за сву омладину Бора,већ само за омладину СНС-а.

У Ивањици одржан први протест Један од пет милиона

Протест против власти „Један од пет милиона“ одржан је вечерас у Ивањици, а грађани су застали испред зграде општинске управе где су узвикивали „Уа“ и „Лопови“.

Према процени медија, више од хиљаду људи прошетало је главним градским улицама, а на почетку колоне развијен је велики транспарент „Ивањица без страха, један од пет милиона“.

Протест су подржали омладина, малинари, таксисти, превозници, привредници и просветни радници.

Окупљеним грађанима су се обратили преставница Удружења малинара Слађана Станковић, професор српског језика и књижевности Милош Мрдак и ученик средње школе у Ивањици Петар Вранић.

Они су позвали суграђане да изађу на протест и покажу да незадовољни и да желе да „зауставе урушавање институција у Србији, да престане бахаћење и богаћење појединаца, да желе слободне и фер изборе и одлазак младих из земље“.

Протест организују незадовољни грађани који су најавили следеће окупљање у петак 22. фебруара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!