Прочитај ми чланак

НЕНАД ЧАНАК: Далеко било да Вучића заменимо Бошком Обрадовићем

0

"Верујем да ће бити постигнуто решење за Косово. Вероватно не комплетно решење. Вероватно не задовољавајуће решење за барем једну, а можда и обе стране. Али, очекујем неки помак. И верујем да ће се то догодити упркос очитом интересу актуелне руске спољне политике да се неуралгичне тачке Балкана - Косово и Република Српска стално држе као фитиљи којима се може потопити балканско буре барута", рекао је Чанак за "Блиц".

Нас занима јасан одговор на питања да ли се иде у ЕУ интеграције? Да ли се иде ка децентрализацији земље? А то да замењујемо Тадића Николићем, Николића Вучићем, а Вучића – далеко било – Бошком Обрадовићем, то није пут и није политика која нас интересује. То у интервјуу за „Блиц“ каже лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

Да ли зато нисте подржали протесте? Да ли сте добили позив?

– Није спорно то да је друштво препуно напетости које оптерећују нормалан живот грађана. И није спорно да је то незадовољство морало да се некако излије на улице. Велики број чланица и чланова ЛСВ, као што вам је познато, подржава тај тип протеста у својим локалним срединама. Али, ЛСВ, као политичка организација не види политичку платформу и конкретан политички пројекат који би могла политички да подржи. Понављам, на страну што са једним делом учесника, попут Двери, имамо непревазилазећи идеолошки антагонизам.

Шта мислите о бојкоту институција? Хоће ли ЛСВ прибећи бојкоту?

– У појединим случајевима, неучествовање у раду институција је порука о незадовољству деловањем тих институција. Међутим, треба имати у виду да је бојкот сложена политичка акција која би у себи требало да носи и алтернативе ономе што се бојкотује. А то у досадашњој пракси нисмо видели. Вама је познато да нисмо давали легитимитет парламенту, како републичком тако и покрајинском, учешћем у сали при доношењу одређених одлука. Али, исто тако, нисмо спремни ни да се одрекнемо парламентарног деловања јер сматрамо да би то у потпуности обесмислило идеју парламентаризма у Србији, од чега би једину корист имала извршна власт.

Хоћете ли изаћи на ванредне изборе ако буду расписани? Већина опозиције сматра да је бојкот једино решење.

– Ми не сматрамо да је то једино решење. Најпре, бојкот избора не значи неучешће на изборима, него борбу против избора, а та борба је много комплекснија него што се чини и уверен сам да за њу нема снаге. Друго, што се тиче приче о бојкоту због нефер услова, подсетио бих вас на чињеницу да 29 година у овој земљи ниједна власт није дала фер изборне услове. А ипак су три пута побеђени на изборима који су организовани по њиховим правилима и са њиховим медијима. Сетите се, на локалним изборима је то било 1996, а на републичком нивоу 2001. и 2012. И још нешто, успешне демонстрације које су организоване биле су демонстрације ради заштите изборних тезултата. Дакле, сваки покушај решења на улици без претходних избора у протеклих 29. година се показао као јалова ствар.

Јесте ли ви опозиција и коме? Вероватно сте чули критике и прозивке да сте „Вучићева опозиција“?

– Критике од стране кога? Знате како, већ сама прича о „Вучићевој опозицији“ говори о подели у два табора и персонализацији, а то је оно што нас не занима. Нас занима јасан одговор на питања да ли се иде у ЕУ интеграције? Да ли се иде ка децентрализацији земље? А то да замењујемо Тадића Николићем, Николића Вучићем, а Вучића – далеко било – Бошком Обрадовићем, то није пут и није политика која нас интересује.

Да ли сте већ са неким разговарали, какве су повратне информације?

– Ако мислите на Савез за Србију – не, нисмо. Разговори које водимо су усмерени ка формирању јединственог војвођанског фронта.

Шта је циљ? Заједнички излазак на изборе?

– Циљ је заједничка борба за демократску и децентрализовану Србију и Аутономну покрајину Војводину. За Србију, као државу равноправних грађана. Војводина је одавно нагурана у позицију да стално нешто чека. На нама је, као људима из Војводине, да то покушамо да прекинемо и променимо. Знате и сами да сам пре две године говорио у председничкој кампањи да људи живе и ван Београда. Размислите, колико људи се замислило на ту тему? Осим људи који су и сами дошли ван Београда или им је најближа родбина ван Београда.

Да ли имате утисак да је промаја у грађанском, проевропском делу опозиције?

– Било би чудно да је другачије с обзиром на синхронизоване напоре безмало свих друштвених чинилаца да се идеје које проистичу из тог грађанског и проевропског корпуса потпуно стерилишу. И ту постоји готово потпуни консензус националистичке власти и „патриотске“ опозиције. Најсвежији пример вам је посета председника чланице ЕУ Борута Пахора парламенту Србије која су бојкотовали они који су за то време седели у руској Думи и који су прошле године, када је гост била Федерика Могерини, скандирали заједно са СРС и држали транспаренте притив ЕУ.

Косово и Метохија

Да ли верујете да ће решење за Косово бити постигнуто ове године?

– Верујем. Вероватно не комплетно решење. Вероватно не задовољавајуће решење за барем једну, а можда и обе стране. Али, очекујем неки помак. И верујем да ће се то догодити упркос очитом интересу актуелне руске спољне политике да се неуралгичне тачке Балкана – Косово и Република Српска стално држе као фитиљи којима се може потопити балканско буре барута.