Прочитај ми чланак

НЕЛЕГАЛНИ ОБЈЕКАТ млађег Веселиновића из КМ добио дозволу упркос налогу за рушење?

0

Објекат чији је инвеститор Жарко Веселиновић добио је од Одељења за урбанизам Општине Ивањица грађевинску дозволу иако би га требало срушити по налогу грађевинске инспекције.

Грађевинска дозвола издата је за градњу стамбеног објекта површине 689 квм (нето површина 571 квм) на земљишту површине 4.900 квм на име Радоја Нешковића.

Фото: Н1

Међутим, према сопственом признању, инвеститор овог објекта је Жарко Веселиновић, брат Звонка Веселиновића предузетника са севера Косова.

Због нелегалне градње и непоступања по налогу грађевинске инспекције против Веселиновића се води кривични поступак пред Основним тужилаштвом у Чачку, одељење у Ивањици.

Овај објекат има приземље, први спрат и поткровље, а у подруму помоћни простор у коме се налазе две гараже, једна од преко 100 квм, а друга од 66 квм.

У приземљу, како пише у дозволи, налази се предулаз са терасом површине 133 квм, три дневне собе, три купатила, кухиња, сауна… Пви спрат има пет спаваћих соба, три купатила, једну терасу, док се у поткровљу налазе још две спаваће собе и два купатила.

Планирана предрачунска вредност објекта је 34.161.708 динара (око 290.000 евра).

У дозволи још пише да се инвеститор обавезује да осам дана пред почетак радова, пријави грађење објекта.

Миљко Главинић, руководилац Одељења за урбанизам Општине Ивањица, који је потписао грађевинску дозволу каже за БИРН да је одлука о додели законита.

„Уз захтев је поднета одговарајућа документација, локацијски услови, сагласност Завода за заштиту природе Републике Србије и све остале сагласности, тако да не знам зашто не би била регуларна“, одговара Главинић.

Он тврди да не постоји законско ограничење за издавање грађевинске дозволе за објекат који је већ изграђен, али и да он нема сазнања о томе да је објекат већ саграђен, као ни то да постоји решење инспекције за његово рушење.

„Ја немам то решење, ако верујете, ја нисам добио то решење“, каже Главинић.

На питање да ли је неко био дужан да им га достави, он је рекао да „претпоставља да би то требало да уради грађевинска инспекција“.

У Грађевинској инспекцији сазнајемо да је цела ствар, попут оне везане за објекат на Панчићевом врху, поново запела негде у полицији.

То се да закључити из писаних одговора Грађевинске инспекције Министарства грађевинарства на питања која је БИРН поставио пре него што је Општина Ивањица издала грађевинску дозволу за спорни објекат.

На питање БИРН-а, због чега Министарство (Инспекција) није поступило по сопственом решењу и срушило објекат, будући да инвеститор Жарко Веселиновић није извршио наредбу из решења Инспекције у задатом року и није сам уклонио изведене радове, из Инспекције одговарају да је након правоснажности решења о уклањању објекта, извршен надзор, након ког је записнички констатовано да објекат није уклоњен.

 

„Донето је решење о извршењу које није уручено зато што је инвеститор на истој адреси непознат. Послат је захтев полицији да достави нову адресу”, наводи се у писаном одговору.

У допису Инспекције се, међутим, не наводи ни када је од полиције та информација затражена, а није сасвим јасно ни да ли је полиција у вези са тим поступала на било који начин.

У одговору Инспекције још се наводи да ће поменути објекат, ипак, бити рушен.

„Након правоснажно окончаног управног поступка приступиће се поступку извршења решења преко другог лица, а о трошку извршеника”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!