Прочитај ми чланак

ЂИЛАС Рестартовати систем са владом стручњака ГЛИГОРИЈЕВИЋ Мука ми је од експерата

0

Задатак неке прелазне или владе стручњака треба да буде ресетовање система, а било би добро када би сада почели да се припремају закони које та влада треба да усвоји, изјавио је вечерас један од оснивача Савеза за Србију (СЗС) Драган Ђилас.

Он је у дебати о влади стручњака у оквиру серије трибина о протестима „Један од пет милиона“ рекао како прелазна влада треба да створи нормалне услове за изборе. Ђилас је рекао како „дубоко верује“ да на те изборе, актуелна опозиција треба да изађе са једном листом, како не би пропао ниједан глас.

Говорећи о влади стручњака, професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић оценио је да се у Европи и свету води дебата о експертима у влади и да већина сматра да то није добро решење, а посебно због тога што свака влада зависи од политичке подршке коју има. Он је рекао и да Европска унија нема развијену администрацију и да се ту често појављују експертски комитети, али је питање коме су ти експерти одговорни.

Павићевић је оценио да није добро што је влада стручњака, у споразуму који је опозиција понудила грађанима, орочена на годину дана, јер је планирано да уради посао за који је потребно много више времена. Он је упозорио и да не би било добро имати владу какву је направила Демократска опозиције Србије после октобарских промена.

Новинарка Јована Глигоријевић проблем у влади експерата види у томе што, како је рекла, не може да се сети стручњака за економију који није неолибералан и да би преговори са министром за социјална питања који је социјалиста били „натезање конопца“. Она је додала да јој је „као грађанки, мука од разних експерата“ који су долазили у Владу Србије да место министра упишу у биографију, а после годину дана отишли даље.

Говорећи о кампањи „Будућност Србије“ коју је почео председник Србије Александар Вучић, Ђилас је рекао да је тиме што се није руковао са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем, Вучић показао да води страначку кампању. Јована Глигоријевић указала је да се у кампањи до сада могао видети пасуљ и људи који се жале на материјални положај и упитала: „Је л’ то значи да нас у будућности очекује клот пасуљ и живот без динара?“. Павићевић је, коментаришући Вучићеве изајве да неће разговоре са опозицијом, указао да ако неко неће да разговара са онима који другачије мисле или са опозицијом – то онда није демократија.

Говорећи о томе због чега међународна заједница не реагује на дешавања у Србији, сво троје оценили су да је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер први пут рекао да ситуација са медијима није добра, да треба уважити извештај Фридом Хауса и протесте. Павићевић је оценио како међународна заједница реагује тек када има алтернативу у Србији са којом може да разговара, као и да је спора и трома, али је важно да се у међународним круговима зна да у Србији није све добро како тврди власт.

Ђилас је уверен да Вучић више неће моћи да остане на власти кад изгуби подршку међународне заједнице.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!