Прочитај ми чланак

ДАН ДРЖАВНОСТИ – БРНАБИЋ НА ЗВИЖДУКЕ: Поштујте претке, фашизам неће проћи

0

Поштујте претке, фашизам неће проћи, поручила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић групи присталица Двери и СНП Наши, који су звиждуцима пропратили њено обраћање у Орашцу, на прослави Дана државности.

Наиме, док се премијерка обраћала, једна група људи, која је носила заставу Двери и СНП Наши, звиждала је и узвикивала – „издаја“, „издали сте Косово“ и „одлазите“.

Брнабић је, током говора, рекла да су данас у Орашац неки дошли да звижде, данас када, како каже, треба да покажемо јединство и заједништво у борби за бољу будућност.

„То треба да покажемо због наших предака, али данас имамо овде оне који звижде, а то је њима на част. Ми ћемо се борити и, гарантујем вам, што сте ви гласнији, то ћемо се ми борити јаче“, рекла је Брнабић.

Пошто је та група, која је држала и транспарент са написом „вучићу, издао си Косово“, наставила са звиждуцима, премијерка им се још једном обратила, на крају, позивом да поштују претке и поруком да фашизам никада неће победити у Србији.

„Вама, који сте дошли овде, да на овај свечани дан и ово свето место, звиждите, не испоштујете претке и не чујете шта радимо за будућност… Видим заставе које носите. Фашизам у Србији никада неће побетити. Борићемо се против фашизма, као и сви наши преци“, рекла је она.

Брнабић је навела да је Србија много пропатила због фашизма и претрпела велике жртве.

„Нећемо то толерисати. Молим вас још једном да испоштујете своје претке и државу“, рекла је Брнабић и навела да се она поноси земљом и ониме што је Србија данас.

СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА ДАН ДРЖАВНОСТИ

Србија обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Централна државна церемонија, коју предводи председница Владе Србије Ана Брнабић, одржава се у Орашцу, месту у којем је устанак подигнут под вођством Карађорђа Петровића.

Церемонији обележавања присуствовали су и грађани који носе заставе Србије, министри Јандранка Јоксимовић, Ненад Поповић, Бранко Ружић, Александар Антић и Зоран Ђорђевић, председница и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, представници Војске Србије, амбасада и дипломатског кора, свештенство.

Ана Брнабић и Жељка Цвијановић положиће ловоров венац на споменик Карађорђу у Меморијалном комплексу Орашац, а пре тога владика шумадијски Јован са свештенством служи помен Карађорђу и устаницима.

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем – Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука.

Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, изведена је почасна артиљеријска паљба у Београду, на Савској тераси на Калемегдану.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.