Прочитај ми чланак

БЛИЖИ СЕ РАТ НА БАЛКАНУ: Рама тврди да се Албанија и Косово уједињују!

0

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију "Визион Плус" да је идеја о "корекцији" границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију „Визион Плус“ да је идеја о „корекцији“ границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема, а Косово је још назвао „делом Албаније“, пренео је грчки портал Прототема.

Фото: Влада Србије

О чему говоримо данас са Грчком? О граници. О чему су разговарали Косово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Косова и Србије? Разговараћемо и о њима, јер је реч о процесу демаркације“, рекао је Рама, притом стављајући Грчку у исту позицију као и земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

Албански премијер је осудио све оне који се противе идеји о „корекцији“ косовских граница, називајући Косово „делом Албаније“.

„За мене је Косово део Албаније. Остало су питања Рамуша Харадинаја“, истакао је Рама реагујући на недавну изјаву косовоског премијера о томе да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Еди Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то „планом А“, и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку.

„Унија између Албаније и Косова није „план Б“, већ „план А“ и ја не замишљам ову унију у 21. веку као фолклорни чин“, рекао је Рама.

Како тумачи грчка Прототема, то значи да ово уједињење не би било само културно или језичко, него суштинско и политичко.

Грчки портал оцењује и да ове изјаве албанског премијера могу довести до непознатих последица за цео регион Балкана, с обзиром на то да ће етничка грчка мањина која живи у северном Епиру (у јужном делу Албаније), како наводе, дефинитивно тражити решење за своје питање попут предлога за Косово.

НОВА ДЕМОКРАТИЈА: РАМИНЕ ИЗЈЕВЕ СУ ПРЕТЊА БЕЗБЕДНОСТИ

Фукционер грчке опозиционе странке Нове демократије Јоргос Кумуцакос је реагујући на тврдње албанског премијера Едија Раме да су Атина и Тирана у преговорима о потенцијалној корекцији граница истакао да такве тврдње угрожавају безбедност, преноси АНА-МПА.

„Тврдње господина Раме о томе да преговара о граничном спору са Грчком, што је заправо део пројекта шире корекције граница на Западном Балкану представљају озбиљну претњу за стабилност и безбедност региона“, истакао је Јоргос Кумуцакос из највеће грчке опозиционе странке Нове демократије.

Кумуцакос је захтевао од грчке владе да појасни и одговори да ли је укључена у разговоре са албанским званичницима о прекрајању границе између две земље.

Такође, он је позвао владу да заузме званичан став поводом Рамине изјаве у вези корекција граница у ширем региону.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!