Прочитај ми чланак

ПРСТИ „ОТПОРА“ И У ВЕНЕЦУЕЛИ: Обарају Мадура, а штете Србији

0

Самопроглашеног председника Венецуеле припремао "Канвас" Срђе Поповића. Анђелковић: Ово наноси штету Србији

ВЕЗА између самопроглашеног прелазног председника Венецуеле Хуана Гваида и Србије, где је, према тврдњама венецуеланског амбасадора у Русији Карлоса Фарије Тортосе, Гваидо обучаван – јесте оснивач „Отпора“ Срђа Поповић и његова организација „Канвас“.

Фото: Танјуг/АП

Тортоса је, како преносе руски медији, рекао да је Гваида пре десет година врбовао Вашингтон и да је послат у Србију „да учи“. Амбасадор није износио детаље о том наводном ангажману, али је још Мадуров претходник, сада покојни председник Венецуеле Уго Чавес, тврдио да је опозиција у тој земљи повезана са бившим лидерима српског „Отпора“.

Венецуела је на сајту „Канваса“, организације коју је Поповић основао после рушења режима Слободана Милошевића, и која се бави обуком активиста за „мирне револуције“ широм света, наведена као област у којој делују. Цитирана је и Чавесова изјава у којој „Отпор“ назива главним произвођачем невоља у Венецуели.

Поповић је прошле године, заједно са колегом из „Отпора“ и „Канваса“ Слободаном Ђиновићем, објавио текст под називом „Нацрт за спасавање Венецуеле“.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се „Канвас“ већ годинама помиње у вези са обојеним револуцијама широм света:

– То може да буде велики проблем за Србију, јер је доводи у везу са рушењем режима у пријатељским земљама као што је Венецуела, чије власти нису признале Косово. Просечном читаоцу у тим земљама свакако није лако да разлучи да ли је у то умешана држава Србија или нека невладина организација из наше земље. Зато треба што пре донети закон којим би се забранило да организације из Србије учествују у рушењу режима у страним земљама.

Амерички новинари Ден Коен и Макс Блументал недавно су објавили текст у којем пишу да је још 2005. покренут програм рушења венецуеланске власти, коју је тада предводио Уго Чавес. У оквиру тог програма, наводно, петорица студентских лидера послата су у Београд на „обуку за устанак“. Обуку је организовао „Канвас“, који, према наводима двојице новинара, финансира Национална фондација за демократију, која је, како тврде, главна полуга ЦИА за задатке промене страних режима. Наводи се да је „Канвас“ настао из „Отпора“, који се такође, према тврдњама аутора, ослањао на финансирање новцем ЦИА.

„Канвас“ се следећи пут појављује у причи као наводни организатор тајног петодневног тренинга организованог у хотелу „Фијеста мексикана“ у Мексико Ситију новембра 2010. године. Позивајући се на електронску пошту коју су пресреле венецуеланске безбедносне службе, тадашњи министар правде Венецуеле Мигуел Родригез Торес, тврдио је да је међу полазницима те обуке био и Гваидо. Наводно тада је осмишљен план рушења власти „стварањем хаоса на улицама“.

Срђа Поповић није у среду одговорио на питање „Новости“ о свом ангажману у Венецуели, али у ранијим изјавама он није крио своје везе са Гваидом. Иако није говорио о детаљима, навео је да су он и Гваидо пријатељи и да би учинио све да му помогне у борби против „режима који више ни војска не може да одбрани од сопствених грађана зато што живе на ивици егзистенције у земљи са огромним природним богатствима“. 

ШАКА – СИМБОЛ

ВЕЗА између „Отпора“ и венецуеланске опозиције видљива је и на нивоу симбола. Тако се на улицама Венецуеле могу видети транспаренти са симболом раширене шаке, који подсећају на стиснуту песницу „Отпора“. Прати их и натпис „Отпор Венецуела“ на шпанском језику.

ДАЧИЋ: НЕ МЕЊАМО СТАВ О МАДУРУ

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је у среду да Србија неће променити своју позицију према Венецуели, као ни став према председнику те земље Николасу Мадуру:

– Наш званичан став јесте да је Венецуела пријатељска земља, да се не мешамо у њихове унутрашње односе и ствари. Код нас нема никаквих иницијатива за промену нашег става у смислу да не признајемо Мадура – рекао је Дачић на скупштинском Одбору за спољне послове, и навео да би следеће недеље у Србију требало да дође заменик шефа дипломатије Венецуеле.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!