Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У СРБИЈИ: Вечерас у Зрењанину, Куршумлији, Трстенику, Књажевцу… (ВИДЕО)

0

Ђорђе Вукадиновић је у Зрењанину истакао да је грађане мука натерала да проводе дане и вечери на улици. – И то је много боље него да седимо и немоћно гледамо шта се око нас дешава, да слушамо бајке којима нас обасипају.

Сваки проблем у овој земљи повезан је са једним човеком и једном странком, не зато што то неко тако хоће већ зато што то јесте тако, навео је вечерас аналитичар Ђорђе Вукадиновић на трећем по реду протесту „Један од пет милиона“ у Зрењанину који организује Савез за Србију.

Присутним грађанима су се обратили студент Иван Олујић, новинар Жељко Бодрожић и народни посланик Вукадиновић, који је рекао окупљеним грађанима да ништа у Србији не може да се одлучи, прода, купи док не стигне одобрење са тог највишег места

– Па да је Господ Бог, тако не може да се води држава. Ако је ишта добро у овом злу које нас је натерало на улицу, у овом мраку око нас, то је да бар једне дилеме нема, мала је шанса да смо погрешили. Данас је таква ситуација у Србији да не можемо да погрешимо, нема анђела у власти и опозицији. Свеједно, чак и да се све најгоре окупило на једном месту, од жутих, црних, црвених, зелених, свако ко има имало образа није тамо. Боримо се да можемо да будемо поново на различитој старни барикаде, јер ми нисмо истомишљеници али у овој ствари и овој борби морамо бити истомишљеници, морамо бити на истој страни јер неће бити лако. Неће се лако повући, нема тих избора које ће они поштено организовати. Када и ако то зло једног дана савладамо, а оно није толико јако, онда ће свако на своју страну. Заједно морамо срушити ово зло, заједно се морамо борити. Само уједињена и одлучна воља свих нас различитих може довести до циља, свако од нас пет милиона може и мора томе да допринесе – навео је Ђорђе Вукадиновић.

Он је истакао да је грађане мука натерала да проводе дане и вечери на улици.

– И то је много боље него да седимо и немоћно гледамо шта се око нас дешава, да слушамо бајке којима нас обасипају. Они буквално не могу да се саставе са истином, драги пријатељи. Они нису у стању да сазову ни седницу Скупштине а да не слажу. Не само да подносе фантомске амандмане на сопствене чланове закона, већ и та два минута за опозицију и њене примедбе им сметају. Нема земље на свету где посланици владајуће коалиције тако нешто раде. Сад су се тим фантомским амандманима придружили фантомски посланици, да потпишу захтев за сазивање седнице и то је ето слика Александра Вућића и СНС – рекао је Вукадиновић.

Пре протестне шетње Жељко Бодоржић је подсетио присутне грађане да у Банату живе поштени, праводљубиви и слободни људи.

-Наш живот се претворио у једну обичну имитацију нормалног живота, захваљујући Вучићу. Све су кулисе, све је пена. И ове фабрике што вам отварају су имитације оних великих фабрика које су постојале овде и где је хиљаде људи радило. Међу онима који су нас опљачкали, осиромашили, са светом посвађали су и ови садашњи властодршци са Вучићем на челу. А да би све постало имитација међу најодгворнијима су медији, јер Вучић и његова група су заузели медије и не постоји слобода медија ни слобод изражавања. То је један од задатака ових протеста, да једног дана када друштво ослободимо свако може слободно да изнесе своје мишљење и да се у демократској расправи договара како друштво треба да изгледа, како да створимо срећну и просперитетну земљу. Важно је да сада не одустанемо, ово је одлучна борба за опстанак овог друштва. Надам се да ћемо да пролеће рећи довиђења Вучићу– рекао је Жељко Бодоржић.

Након говора испред Робне куће, формирала се колона грађана која је наставила протестну шетњу Зрењанином.

Први протест у Књажевцу

У Књажевцу је одржан први грађански протест у организацији грађанске иницијативе „За Књажевац без страха“, преноси Глас Зајечара.

Незадовољни Књажевчани окупили су се како би изнели у јавност захтеве, међу којима је и захтев да за смрт Станике Глигоријевић, мештанке књажевачког села Дебелица која је пострадала на наплатној рампи код Дољевца, сносе одговорност они који су је усмртили.

Окупљеним Књажевчанима обратиле су се Тамара Миленковић Керковић и Јелена Анасоновић, а након њиховог обраћања учесници протеста упутили су се у протестну шетњу улицама Књажевца.

Захтеве учесника протеста, као и обраћање Тамаре Миленковић Керковић и Јелене Анасоновић можете погледати у видео прилогу који је забележила наша екипа на лицу места.

Трстеник: Вучић једини кандидат за градоначелника

Пети пут по реду је Трстеник шетао за слободу. Неколико стотина људи се окупило и након одслушаних говора новинара Милојка Пантића и Ненада Кулачина кренуло у протестну шетњу.

“Александре Вучићу схвати да нећемо стати и да са тобом и твојим политичким крилом, дружином државних разбојника званом СНС и осталим члановима твоје КНК коалиције нема више у Србији никаквих избора. Ако за ових 11 недеља протеста грађана Србије усред зиме кад им време није у преко 60 градова са готово целим Београдским, Новосадским, Крагујевацким, Ниским Универзитетом ниси схватио да је једини захтев грађана твоја оставка, онда послушај шта ти поручују грађани Трстеника…ОСТАВКА”, поручио је Милојко Пантић.

Ненад Кулачин је нагласио да градоначелници у Србији треба да се бирају непосредно, именом и презименом, уместо што је један једини кандидат за градоначелника у било којем граду и општини – Александар Вучић.

Он се извинио грађанима Трстеника што им није донео пелцер слободе, пошто је Шабац вечерас окупиран због доласка “Прворођеног” у овај град у оквиру кампање Будућност Србије.