Прочитај ми чланак

НОВА СЕОБА СРБА У 21. ВЕКУ: Куцнуо час за опстанак!

0

Од 2000. до данас земљу је напустило 654.000 углавном младих и школованих људи, а Влада формирала Координациони тим који би тек требало да нађе решење.

Алармантни подаци о исељавању чак 654.000 људи у протеклих 18 година, првенствено младих и школованих, приморали су власт у Србији да крене у акцију заустављања масовног одлива становништва, али и стварања улова за повратак дијаспоре.

Из Србије одлази 30.000 до 60.000 људи годишње, а укупна цифра је далеко већа и гора него дубоко урезане у народном сећању сеобе Срба. Влада је први корак предузела формирањем Координационог тима за праћење токова економских миграција.

Ово тело почетком недеље одржало је прву седницу, али се чуло само шта су циљеви, али не и који су конкретни потези. Веровање да ће стручњаци и чланови Владе који чине тим радити на најбољим решењима за спречавање одласка младих изразио је министар рада Зоран Ђорђевић, који предводи ово тело.

– Циљ је не само да спречимо да оду, већ и да се створи пословни и привредни амбијент за долазак страних стручњака, као и повратак наших држављана који су већ отишли. Влада има искрену жељу да промени ситуацију – рекао је Ђорђевић и изразио уверење да ће држава пружити неопходне услове да би се остварили ови циљеви.

Немачка обећана земља

Само у Немачку у последње две године иселило се 51.000 људи, говоре подаци немачке службе за миграције.

Рекордна је била 2015. година, када се према подацима Организације за европску сарадњу и развој (ОЕЦД), само у њене земље чланице иселило 60.000 грађана Србије. Те године је 45.200 људи отишло у Немачку, 7.800 у Аустрију, а треће одредиште била је Словенија, где се иселило 2.400 становника Србије. Следиле су Шведска са 1.800 и Сједињене Америчке Државе са 1.278 углавном образованих економских миграната из Србије.

Црне бројке говоре да се годишње исељава 7.000 до 15.000 људи са факултетском дипломом.
– Сваки осми дипломац одлази – указао је стручњак за миграције Владимир Гречић, који је члан новоформиране стручне групе.

Он сматра да је добро што је ова тема постала једна од приоритета рада Владе, јер одлазе они који су земљи најпотребнији.

Лекари беже у Словенију

– Скоро петина младих и образованих иде у САД. У Швајцарску и Словенију иду лекари и стоматолози, а Немачка потражује инжењере и медицинско особље са средњом школом – појашњава овај стручњак.

Међутим, одлив становништва из Србије већи је и од ових ужасних бројки које се односе само на земље чланице ОЕЦД у коју не спадају, рецимо, Русија и Уједињени Арапски Емирати, земље у којима већ постоје читаве српске радне колоније.

Према речима Гордане Бјелобрк, чланице тима из Републичког завода за статистику последњих година миграције су интензивније, због чега би требало створити амбијент да млади после факултета остану у земљи како би се увећао број становника и обезбедила смена генерација.

Вера у успех

– Какав ће бити резултат нашег рада, не могу унапред да кажем. Нисмо разрадили методологију, више институција је укључено, али у тиму сам јер желим да верујем да нешто може да се уради. Све зависи од нас – казао је професор Владимир Гречић.

Главом без обзира

Да се Србија убрзано празни, отворено је проговорила и министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. Она је навела резултате истраживања тог министарства, према којима трећина младих хоће да оде ван земље, а половина од њих нема намере да се врати.

Немачка пуна туђе деце

Последње истраживање у Немачкој показало је да свега 8,2 одсто деце предшколског узраста одлично говори немачки. Чак 16,4 одсто деце тог узраста не зна немачки језик уопште. У обдаништима је тек свако треће дете рођено у Немачкој, док је 51,1 одсто чине деца чији родитељи нису немачког порекла. Зато се у последње време повела дебата како интегрисати новопридошле.

Потрага за новцем

Више је него забрињавајући податак последњег истраживања организације Србија 21 да о одласку размишља око 450.000 младих од 18 до 29 година, већином у ЕУ и остале западне земље и Америку. Од укупног броја, 45 одсто размишља о трајном исељењу, а испитаници наводе различите мотиве за одлазак.
Виши стандард 41 одсто
Боље плаћен посао 36 одсто
Лоше стање у Србији 9 одсто
Остало 14 одсто

Министарско тело

Седници Координационог тима присуствовали су чланови тог тела, министар омладине и спорта Вања Удовичић, државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, представници привреде, послодаваца, синдиката и САНУ. Део тима су и шеф дипломатије Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали и просвете Младен Шарчевић.

На прагу колапса

Новинарка „Велта“ Торкит Трајхел објавила је текст о емиграцији из наше земље под драматичним насловом „Србија крвари“. Она је навела да земљи прети колапс због одласка радне снаге.
Тај чланак је само један у низу текстова страних медија о исељавању првенствено младе, школоване и квалификоване радне снаге из Србије.

Пре свега, наводе, иду лекари, занатлије, неговатељи, вариоци, хигијеничари, фризерке или возачи аутобуса и то најчешће у Немачку, где нема довољно квалификованих радника, али и ка Аустрији и Скандинавији.

– Тамо су примљени раширених руку. За то време, Србија са својих седам милиона становника, крвари. Богате земље Запада профитирају од миграције, али она за Србију има забрињавајуће последице. Читави потези земље пропадају – цитира ауторка Јерга Хескенса, стручњака за Балкан који је саветник српског председника Александра Вучића надлежан за привреду.
Хескенса је послала немачка влада у Србију и он плату прима из Берлина. Он указује да је емиграција једна од најважнијих друштвених тема, да многи Срби не виде више будућност у својој земљи, јер је економска ситуација лоша, просечна плата је 500 евра, а стопа незапослености 12 одсто, али само званично, јер је у стварности вероватно много већа.

„Ко ради само један дан у години, испада из статистике незапослених. А томе треба додати и да влада, према мишљењу неких Срба, чини ситуацију још гором“, пише Трајхелова.

Одлив становништва Србије, наводи, осећа се у свакодневном животу, јер аутобуси не долазе, нема више добрих лекара. Притом, ниједна статистика не обухвата оне који оду у суседне земље на одређени рок, да би на пример, помагали при жетви или берби.

Возаче купе аутобусима

Стање у Србији када је реч о економским миграцијама, процењује се, могао би да погорша нови немачки закон о лакшем запошљавању грађана других држава, па и оних које нису чланице ЕУ. Возачи из Србије већ одлазе у великом броју.

– Немачке агенције долазе аутобусима овамо, да покупе људе и онда их разделе по својој земљи или Холандији – каже шеф београдског Градског саобраћајног предузећа Слободан Милић.
Он је указао да је у иностранство 2014. године отишло 45 возача, а прошле већ 249. Трајхел напомиње да чак и имућнији Срби не виде перспективу.

                             ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!