Прочитај ми чланак

ЈЕР СМО ПРАВОСЛАВЦИ А НЕ КАТОЛИЦИ: Свети Трифун, а не Valentine Day

0

14. фебруар, је дан у који Црква врши успомену светог мученика Трифуна (†250. год.). Трипоњ-дан, како наш народ назива овај празник је крсна слава многих српских православних породица и као такав слави сe у нашем роду већ вековима.

Прослављање овог угодника Христовог последњих година, поготово међу омладином, претвара се у други и другачији празник у светог Валентина или „Дан заљубљених“.

Тога ради потребно је скренути пажњу да тај празник славе (14. фебруара) католички верници а да не заборавимо да смо ми СРБИ већински православци.

На дан 14.фебруара ПРАВОСЛАВНА цркава слави Светог мученика Трифуна а не Светог Валентина (дан заљубљених).

На Тривуњдан виноградари одлазе у винограде, орезују по коју лозу и заливају вином по неки чокот. Верује се да ће се тако винограду повратити снага после дугог зимског мртвила, па ће лоза моћи да буја у пролеће.

Због обичаја орезивања винове лозе, у источној Србији светог Трифуна зову и Орезач или Заризој.

На Дан заљубљених, или Валентиново, обичаји су различити и све више се везују за потросачко друштво, док се у православним храмовима и у православним домовима на Трифундан поштује претежно вековна традиција цркве.
Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, а на литургијама се помињу страдање светитеља Трифуна.

На Трифундан, 1835. године, на иницијативу драмског писца Јоакима Вујића и новчану помоћ кнеза Милоша Обреновића, у Крагујевцу је основан Књажевско-српски театар, прво позориште у Србији. Тако се некада поштовао СВЕТИ ТРИФУН, а данас… купују се поклони и пуне кафане.

Нажалост врло мали број омладине зна за СВЕТОГ ТРИФУНА… али зато зна за Дан заљубљених… а и поједине школе у ту част организују својим ученицима журке и маскенбале. А кафићи и кафане организују прославе у част заљубљених. А да не пишем о куповини поклона за ту намену.

Да ли је у питању незнање, помодарство, бизнис…или тежња за неким новин европским нормама ???

Или је можда Дан заљубљених код нас СРБА ипак само бизнис!?…

КАТОЛИЧКИМ ВЕРНИЦИМА ЧЕСТИТАМ СВЕТОГ ВАЛЕНТИНА (дан заљубљених)! А нама СРБИМА Светог Трифуна!!!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!