Прочитај ми чланак

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА упозорила на хуманитарну организацију „28. јун“

0

Епархија Рашко-призренска упозорава у данашњем саопштењу на "сумњиве активности хуманитарне организације "28. јуни"" и позива државне органе да испитају њихово деловање, а с обзиром да се, се наводи у саопштењу, у јавности представљају као најактивнија хуманитарна организација за помоћ Србима на Косову и Метохији и активни борац за права Срба на овим просторима.

С друге стране, из ове организације одбацују оптужбе и достављају рачуне о донацијама.

У саопштењу Епархије наводи се да, на основу прикупљених информација, постоје више него очигледне индикације о могућим злоупотребама ове организације у смислу нетранспарентног прикупљања новца за Србе, медијском кампањом преко друштвених мрежа, а све то наводно у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском.

У Епархији, наиме, наводе да хуманитарна организација „28. јуни“ никада није успоставила званичан контакт са њима, нити је обезбеђивала помоћ за манастире и парохије преко свештеника и с благословом Епископа.

– Све вести о сарадњи са нашом Црквом на Косову и Метохији су једноставно измишљене, што за последицу може да има манипулацију јавношћу – кажу у Епархији.

Наводе да се та организација у саопштењу од 12. фебруара хвали посетама и „донацијама“ манастирима Св. Архангела код Призрена и Девиној води код Звечана, а у Епархији тврде да, према подацима које су прикупили, ниједан манастир није ништа ни тражио, ни добио од те организације.

Као груб пример злоупотребе наводе покушај да се једна мања донација једне вернице из иностранства манастиру Девина вода прогласи као дар „28. јуна“.

Такође, како кажу, тим поводом су из организације покушали да у јавности покрену ширу акција скупљања новца за тај манастир.

Све то, како наводе у саопштењу, може представљати и индицију да је овај покрет прикупљао средства за која нема покрића где се користе, а све под видом тобожње помоћи нашим манастирима:

– Фотографисања припадника 28. јуна у неким од наших манастира или пред нашим светињама нису су ништа друго него непоштени начини да се створи утисак да организација ради уз благослов Епархије Рашко-призренске.

У саопштењу се помиње још низ примера за које Епархија сумња да су део преваре којима је хуманитарна организација служи, те наводе да су им на могуће неправилности у раду ове организације указивале друге хуманитарних организација са којима Епархија сарађује, као и донатори из Епархије Аустралијско-новозеландске и Источно-америчке.

С друге стране, из хуманитарне организације „28, јун“ одбацују поменуте наводе. Како пише у саопштењу достављеном Телеграфу, наводи Епархије су неистинити и узнемирујући:

1. Хуманитарна организација нигде није позвала на прикупљање средстава за манастир Девине воде, већ је реализовала донацију из сопствених средстава. Сматрамо да донација у износу од 2000 канадских долара није ‘мала’ донација.

2. Што се тиче манастира Светих Архангела, нити у једној објави није наведено да је манастиру било шта донирано.

3. У званичној објави „28. јуна“ која се тиче хитне доставе хране народној кухињи и вртићу на Косову и Метохији, у децембру прошле године, јасно је наведено да је достављено око 20 палета хране, изражена је дубока захвалност добротворном фонду Човекољубље, уз чију сарадњу је цео пројекат и реализован. Читав трошак превоза и доставе такође је сносила наша организација.

4. Активности које наша организација има пред највишим органом међународне заједнице усмерени су на правду и истину за наш народ, па је јасан мотив покретања иницијативе за потписивање петиције за очување Српског културног наслеђа на КиМ. Нејасно је како је овај акт протумачен као негативан – наводе у овој организацији.

Како пише у саопштењу, ова хуманитарна организација је стекла консултативни статус при Уједињеним Нацијама пре 18 месеци, тако је да је њено финансијско пословање детаљно проверено од стране канадске рачуноводствене фирме „која континуирано о финансијама води рачуна“.

– Напад на „28. јун“ која је строго волонтерска организација, те покушаји да се укаља наша репутација, наводе нас на то да помислимо да је циљ да се друге хуманитарне организације, које се представљају као волонтерске, иако имају запослене који воде њихове послове, истакну у први план – пише у саопштењу.

У прилог овој изјави доставили су неколико рачуна редакцији Телеграф.

– Остајемо при наводима да је акција „Догодине у Призрену“ изузетан пројекат и настављамо са пуним ентузијазмом и хришћанском љубављу, да волонтирамо за добробит наших људи – истакли су и додали.

– Напослетку, додајемо и чланак такође Епархије Рашко-призренске, из децембра, након пристизања помоћи у храни, који је контрадикторан свему наведеном у последњој негативној објави. На ово гледамо као на Божије искушење и проверу наше трпељивости и истрајности. Сигурни смо да Господ све види те да ће свако бити награђен према сопственим заслугама.