Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нема силе која ће ме натерати да причам са лидерима опозиције

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да га не занима да разговара са лидерима опозиције, док је за дијалог са грађанима увек отворен.

У интервјуу за телевизију Пинк, Вучић је рекао да су многи желели да разговарају са њим али да он не жели да разговара са (лидерима опозиције) Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем и Бошком Обрадовићем и да не постоји та сила која ће га натерати на то.

„Мене то не занима. Ја са њима нећу да се састанем. За народ и за грађане сам увек отворен. А за ове лопове не. А зашто нису у затвору, то је тешко питање. Зато што су целокупан правосудни систем они поставили. Што да ја причам са неким ко прича да ја урушавам територијални интегритет а у њихово време Косово прогласило независност и Црна Гора отишла из Југославије“, рекао је он.

Говорећи о протестима опозиције, Вучић је рекао да највећа подршка тим скуповима у Београду стиже из медија Загреба, Сарајева и Приштине и да је потребно да се људи замисле због чега је то тако.

„Шта мислите зашто се Загреб радује пропасти Александра Вучића? Зашто сам им ја проблем? Смета им то што је Србија снажнија. Ја сам из Сарајева чуо примедбе на то што се Србија наоружава. Хоћете ви да нам забраните?“, рекао је Вучић.

Он је рекао да су косовски медији направили главну вест од протеста у Грачаници, на којем је учествовало, како је рекао, „19 људи“.

„Од тога је 12 стварно из Грачанице. А тамо живи 18.000 људи“, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да критике на рачун Правног факултета у Београду, које је на митингу опозиције изнео писац и дипломирани правник Марко Видојковић, долазе као последица нервозе људи који су очекивали да ће много више наставника и професора тог факултета својим потписима подржати протесте.

„Рећи за професоре Правног факултета да су смрадови и кретени… Чини ми се да та нервоза, осим из незнања и безобразлука, долази као последица тога што су многи очекивали да потписе на одређене папире стави већи број људи. Али на Правном факултету је мање од четвртине потписало“, рекао је Вучић и навео да Видојковић није имао нарочитог успеха на том факултету па је његова критика можда последица и те чињенице.

Он је изјавио да је Србија у предности над конкурентима међу државама региона у трци за отварање једне велике фабрике и најавио отварање још нових погона и повећање просечне плате у Србији на 500 евра до краја године.

Румунија и Бугарска су нам главни такмаци за ту нову велику фабрику, а колико сам чуо ми водимо, рекао је Вучићч за ТВ Пинк, не откривајући о ком инвеститору је реч.

Вучић је, коментаришући протесте на улицама и критике које му упућу политички противници, рекао да је правио много грешака, али се увек трудио да ради у интересу државе. Направио сам ко зна колико грешака, али сам се борио да сачувам мир и стабилност земљи.

Донео сам Србији раст какав досад никад није био – просечна плата била је 329 евра, сада је 465, биће 500 до краја године, рекао је Вучић. Он је оценио како „људе не интересује вика и дрека већ шта за њих можете да учините“.

Јеремић: Власт ће против нас користити сва средства

Председавајући опозиционог Савеза за Србију и чланице Савеза Народне странке Вук Јеремић ових дана поручује јавности да ће председник Србије и СНС-а Александар Вучић сасвим сигурно покушати да заустави ширење протеста по Србији тако што би са неким од лидера опозиције склопио тајни договор.

Према његовим речима, Вучић је комуникацију са неким из опозиције већ успоставио. Од лидера СЗС јуче нисмо добили коментар на ове Јеремићеве изјаве, али, како незванично сазнајемо, Јеремићеви иступи праве проблем и забуну и опозицији и грађанима који протестују па ће о овој теми лидери СЗС разговарати крајем недеље.

С обзиром на то да Јеремић не наводи имена, већ само своја непотврђена сазнања, у које, како сам каже, одбија да верује, поставља се питање чему такве изјаве. Јеремића смо питали на које лидере опозиције мисли, да ли на неке из Савеза или ван њега, зашто о томе говори ако није спреман јавности да каже све што зна.

– Добио сам из кредибилног извора информацију да је дошло до телефонске комуникације Александра Вучића и једног од људи из опозиције. Нисам до сада могао да неупитно утврдим њену истинитост и зато одбијам да упрем прстом у било кога. Али разлог због којег сам одлучио да отворим ову тему у јавности је то што сам убеђен да Вучић покушава и да ће тек покушавати да успостави паралелне канале комуникације са опозицијом. Уколико је до телефонског контакта са неким већ дошло, такву би комуникацију требало у корену сасећи – зато сам рекао оно што сам рекао – наводи Јеремић за Данас.

Како додаје, „налазимо се у преломној фази борбе против режима, који неће презати да против нас употреби сва средства“.

– Не смемо зато показивати било какве знаке који они могу протумачити као слабост. Морамо бити апсолутно јединствени и чврсти – каже Јеремић.

Споразум пред грађанима

Потписници Споразума са народом одлучили су да тај документ понуде грађанима на потписивање у суботу, у Београду током протестне шетње „1 од 5 милиона“, изјавио је јуче агенцији Бета Јанко Веселиновић из СЗС.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!