Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА НАСТАВИЛА БОЈКОТ, због „фантомских“ посланика тражи оставку Гојковић

0

Више опозиционих посланика саопштило је да настављају активан бојкот седнице Скупштине Србије до нормализације рада парламента, између осталог до престанка праксе владајуће већине да подноси велики број "фантомских амандмана", чији је циљ да онемогуће опозицији да говоре, као и док седницу не престану да сазивају бивши посланици.

Посланици странака окупљених у Савез за Србију затражили су оставку председнице Скупштине Србије Маје Гојковић јер је, како наводе, на захтеву за одржавање ванредне седнице парламента потписано двоје посланика који су поднели оставке.

Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић у писаној изјави је најавио да ће против Гојковић бити поднета кривична пријава, јер, према његовим речима, политичку и правну одговорност за то мора сносити првенствено председница Скупштине.

„Ово је још један у низу доказа да посланици Народне странке и Савеза за Србију, као и други посланици опозиције, оправдано бојкотују парламент и да апсолутно не би требало давати легитимитет урушавању највишег законодавног тела“, оценио је Алексић.

Заменик шефа послничке групе покрета Двери Драган Васовић рекао је новинарима у холу Скупштине Србије да је текућа седница парламента сазвана на иницијативу 154 посланика међу којима су они који су разрешени те функције попут Весне Ракоњац, директорке Управе за биомедицину, као и Жељка Сушеца који је 6. јуна поднео оставку на место посланика.

„Како је могуће да седницу сазивају бивши посланици“, упитао је Васовић и додао да појављивање опозиције на конференцијама за штампу свакога дана током којих бојкотују пленарна заседања, говори о томе да припадници опозиције поштују институцију Скупштине Србије, али не поштују начин њеног рада.

Васовић је рекао да овакав начин рада скупштине није добар, није нормалан и не може довести нигде.

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије рекао је да у Скупштини Србије осим „фантомских амандмана“ има и фантомских посланика, који су разрешени функције одлуком Административног одбора.

Вукадиновић је истакао да је до децембра 2017. владајућа странка подносила најмање око 400 фантомских амандмана на прве чланове првог закона, који су како је рекао, по списку обично „најбенигнији“, да те бројке јасно илуструју њихове манипулације.

„Видимо да да се одустало од праксе подношења фантомских амандмана. То је већ неки ефекат, али показује да они знају шта чине… Скупштина овако како је изгледала уназад годину и нешто дана не може и не сме да изгледа. То је ругло демократије и парламента. У томе ми нећемо да учествујемо и боримо се против тога“, казао је Вукадиновић.

Посланик Демократске странке Горан Ћирић рекао је да је сигуран да ће опозиција бојкотом седнице разобличити начин рада владајуће већине, која је подносила велики број „фиктивних амандмана“ како би онемогућила опозицији да говори и износи своје предлоге.

Наводећи да ће опозиција наставити јединствено да тражи решење у откривању начина и суштине рада парламента, Ћирић је рекао да је потребан парламент без насиља у којем постоји дијалог.

„Често смо говорили о пракси владајуће већине да подноси фиктивне амандмане на законе којима су спречавали посланике опозиције да дају своје предлоге. Данас тих амандмана нема, то је јасан доказа да је њихов циљ био спречити опозицију да говори у парламенту“, казао је Ћирић.

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура рекла је да је од децембра 2017. године до данас одржано девет редовних и пет ванредних седница на којима је усвојено 286 закона, одлука и споразума, а на које је владајућа већина упутила око 4.200 амандмана.

„Називамо их браво амандманима. То је 4.200 порука личне природе упућених раду, лику и делу председнику Републике… Да ли градјани мисле да је оваква рад парламента нормалан, ми мислимо да није. Један од наших захтева је да се нормализује рад Скупштине Србије“, казала је она.

Мацура је позвала председницу Скупштине Србије Мају Гојковић да хитно сазове колегијум на којем ће се разговарати о томе како да се унапредимо рад парламента.

Самостални посланик Јован Јовановић рекао је да је најбитније то што је опозиција без обзира на своје различитости заједно наступила у бојкоту рада парламента.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!