Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ ЗВЕЗДА продала Луку Јовића за „сићу“, а сад Шпанци нуде 45 милиона евра?

0

Јовић је као клинац гурнут у ватру у Звезди, дебитовао је са 16 година, 9 месеци и 25 дана и тиме постао најмлађи дебитант у историји клуба у то време, оборивши рекорд Дејана Станковића.

Лука Јовић је централна тема европских медија, пошто је за њега почео прави мали Ел Класико ван терена између највећих ривала у Шпанији – Реала и Барселоне.

Момак који је прве фудбалске кораке започео на Маракани, сада је један од најтраженијих фудбалера света и најбољи стрелац Бундеслиге.

Још у јуниорским данима у Звезди је важио за великог талента, а на Маракани су знали да имају у својим редовима „златну коку“, која може да им донесе милионе од трансфера.

Јовић је као клинац гурнут у ватру у Звезди, дебитовао је са 16 година, 9 месеци и 25 дана и тиме постао најмлађи дебитант у историји клуба у то време, оборивши рекорд Дејана Станковића.

Звездан Терзић је препознао да се ради о нападачу који има потенцијал да буде светска класа. Многи су се подсмевали његовом надимку који је дао Јовићу – „српски Фалкао“, а такође му је дао и број 9 на дресу, иако је у то време био заузет.

Али, Звезда није имала времена да чека да Јовић постане „убица“ какав је данас у Франкфурту. Зато је прихватила прву понуду која је дошла за њега,  у моменту када је УЕФА Звезди претила одузимањем бодова и избацивањем у нижи ранг такмичења, због неплаћених дуговања према бившем играчу Броновицком.

– У марту 2017. сам заложио свој стан и стан својих родитеља да добијемо лиценцу. Ставио сам хипотеку да би добили кредит за лиценцу – рекао је Терзић. – Да нисмо продали проценте за Луку Јовића, Звезда би била избачена. Са ове временске дистанце то делује другачије, али…Сећам се, 15. новембар је био рок да се плати 800.000 евра. Рок који смо добили од ФИФА да се плати Броновицки, значио је да се Звезди одузима шест бодова ако не плати и даје нови рок од 30 дана да се поново уплати. Ако се ни тада не плати. Звезда иде у нижи ранг такмичења.

Четири дана пре рока Звезда је продала проценте за Луку Јовића.

– Сваки дан смо „хендловали“ авети из прошлости. Сваки дан неки судски спорови. Не можеш да доведеш никога, јер ти ниједан играч не верује. Не верују ти клубови и неће да сарађују – описао је Терзић (али није споменуо Весићеву главну улогу у Звезди током те „прошлости“).

И сада Звезда може солидно да заради од мега-трансфера Јовића, јер би у случају да пређе у Реал Мадрид или Барселону за 45.000.000 евра, Звезда приходовала око 1,5 милиона од трансфера.