Прочитај ми чланак

ШИПТАРИ ИМ „ДАЛИ КОРПУ“, ПА АМЕРИ У ЧУДУ Невероватно да олако игнорише наше савете

0

Високи функционери америчке администрације упутили су писмо косовским лидерима у коме су их упозорили да односи САД и Косова не могу бити враћени на „претходни, завидни“ ниво док Приштина не укине таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ, пренео је вечерас портал Коссев.

По наводима портала амерички званичници су јуче упутили писмо шиптарско-окупаторском председнику и премијеру Косова, Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, као и председнику окупаторског парламента Кадрију Весељију у коме се изразили „неверицу“ због одлуке Приштине да „игнорише савете“ САД у вези са суспензијом спорних такси.

„Косово нема бољег пријатеља од САД. Радили смо много година на постизању будућности у којој људи на Косову могу да живе онако како изаберу, у миру. Хиљаде дипломата и војника САД су се лично заложили у покушајима да се за Косово изгради будућност. Невероватно је да после свега што смо заједно остварили, Косово тако олако игнорише наше савете“, стоји у писму.

Наводи се и да акције Приштине попут увођења такси на увоз производа из Србије и БиХ, „подривају способност САД да наставе да сарађују“ са Косовом на „широком спектру заједничких циљева“.

„Након што су наши захтеви за суспензију такси били занемарени, одлучили смо да предузмемо кораке како би показали нашу забринутост, узимајући у обзир и наше безбедносно партнерство. За почетак, одлучили смо да откажемо планирано путовање команданта Националне гарде Ајове, генерала Ора на Косово. С обзиром на проблематичну акцију коју је подузела ваша влада, не би било прикладно да дође до такве посете. Пажљиво ћемо размотрити друге аспекте наше сарадње и преиспитати да ли и њих такође треба ограничити“, стоји у писму.

Амерички званичници су навели да је Вашингтон спреман да „помогне и подржи Косово у постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом, који се базира на међусобном признању, који је трајан, који може бити спроведен и који доноси корист обема странама“.

 

„Наша намера је да осигурамо да Србија и Косово делују на одговоран начин како би процес дијалога поново отпочео. Први корак ка овом путу је суспензија одлуке о таксама. Док то не учините, не можемо наше односе вратити на претходни, завидни ниво“, стоји у писму које су потписали заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер, заменик помоћника секретара одбране Лора Купер и главни директор за европска питања Националног савета безбедности САД, Џон Ерт.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!