ШЕФ НАТО КАЖЕ (ВУЧИЋ НЕ СПОМИЊЕ): Чланице разочаране због формирања војске Косова!

1

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су неке НАТО чланице разочаране због увођења пришинске таксе на робу из Србије и формирања војске Косова.

Они су јасно дали до знања да безбедносне снаге на Косову морају да поштују међународне обавезе, укључујући и Бриселски споразум, што подразумева да се неће кретати на Северу Косова без сагласности НАТО и КФОР”, поручио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу пред дводневни састанак министара одбране.

Столтенберг је најавио да ће министри обране НАТО у четвртак у Бриселу разговарати о ситуацији на Косову и ангажману са Косовским безбедносним снагама.

”Нисмо још донели одлуке, али смо рекли да ћемо проценити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно време, а њих неколико је разочарано због такси”, каже Столтенберг.

Генерални секретар НАТО каже да се без обзира на разговоре о ”нивоу ангажмана са КБС”, основни мандат КФОР на Косову неће мењати.

КФОР је операција која траје већ 20 година и њен мандат је заснован на Резолуцији Савета безбедности УН. Он доприноси стабилности, штити све људе и доприноси стабилности и ширег региона. То ће се наставити и остати непромењено”, закључио је Столтенберг.
НАТО приспитује сарадњу са КБС

Министри одбране НАТО земља током предстојећег, дводневног, састанка у Бриселу размотриће ниво своје подршке Косовским безбедносним снагама након промене њиховог мандата у војску Косова.

Састанак почиње сутра и завршава се у четвртак.

”Нисмо још донели одлуке, али смо рекли да ћемо проценити ниво НАТО ангажмана јер неколико савезника сматра да је одлука о трансформацији КБС у војску дошла у погрешно време, а њих неколико је разочарано због такси на робу из Србије и БиХ”, најавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

У седишту НАТО у Бриселу оцењују да је мијсија КФОР значајно допринела стабилности Западног Балкана у последњих 20 година.

Током дводневног министраског састанка у седишту НАТО у Бриселу пред разговора о мисији на Косову, размотриће се и друге НАТО мисије широм света са фокусом на Авганистан, Ирак као и оперције на мору.

Чланице Северноатланстске алијансе првог дана састанка разговараће о односима са Русијом у контексту Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ) , а састанка ће завршти расправом о сарадњи НАТО са ЕУ и јачању ЕУ улоге у Алијанси.

1 комент на “ШЕФ НАТО КАЖЕ (ВУЧИЋ НЕ СПОМИЊЕ): Чланице разочаране због формирања војске Косова!

  1. Vujadin каже:

    Војском тзв.Косова НАТО разочаран, велики драмосер очаран…

Оставите одговор