Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Исус је заправо био Грк

0

Исус Христ није Јеврејин, већ Грк, показало је најновије истраживање представљено у документарцу "Амазон Приме". У овом документарцу се тврди да је антички филизоф Аполонинус Тајан, који је проповедао и чинио чуда, заправо син Божији.

Документарац наиме, открива да је су Исуса заменили са овим грчким филозофом који је живео у исто време. Описи Исусовог живота и чуда која је извео у Новом завету можда су погрешно протумачени и њих је, бар како наводи документарац, чинио Аполоније Тјански, преноси Дејли Мејл.

Foto: Thinkstock

„Између њих постоје упечатљиве физичке сличности и постоји више доказа да је Аполоније постојао“, наводи се у документарцу. Документарни филм Амазона, „Библијске завере“, заправо сугерише да је Исус могао да буде Аполоније.

Документарац не пориче да је Исус постојао као историјска личност, само да особа која се описује у Новом завету може да буде Аполоније.

Аполоније је рођен у 3. или 4. години пре нове ере у Централној Анатолији. И Исус и Аполоније су били проповедници и чинили су чуда у првом веку нове ере. Обојица су имала дугачку браду.

Филм објашњава како је Аполоније дошао до изражаја тако што је чинио чуда и сакупљао следбенике – на сличан начин као Исус. Био је Питагорин ученик, одрекао се меса, вина и жена. Није носио ципеле, а пустио је дугачку косу и браду.

„Убрзо је постао реформатор и настанио се у храму Ескулапа“, наводи се у документарцу.

Римски император Аурелије се чак зарекао да ће подићи статуу у његову част.

„Наводно је враћао живот мртвима и говорио о стварима које људи тада нису ни могли да замисле. И, за разлику од Исуса, постоје докази који доказују да је Аполоније заправо постојао“, наводи се у филму.

Реакције на овај документарац, очекивано, нису биле добре. Многи су коментарисали да у њему заправо није доказано да је Исус заправо био Аполоније.

„Документарац само покушава да баци сумњу на Библију, без икаквих историјских доказа или интервјуа са поузданим стручњацима, само чиста претпоставка“, написао је један гледалац.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!