Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: СЗС се противи разграничењу са Албанцима и чланству „Косова“ у УН

0

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да ће председник Србије и СНС-а Александар Вучић "сасвим сигурно" покушати да заустави ширење протеста по Србији тако што би са неким од лидера опозиције склопио тајни договор, и истакао да се то не сме дозволити.

„Не смемо издати људе који протестују, не смемо се коцкати са њиховим поверењем и енергијом. Било какви сепаратни разговори са диктатором су апсолутно неприхватљиви. Имам поверење у колеге и уверен сам да режим неће успети да међу нас унесе раздор“, рекао је Јеремић у интервјуу емитованом уживо на Фејсбук страници Савеза за Србију.
Јеремић је навео да је из релативно кредибилних извора добио информацију да је Вучић већ покушао да контактира неке лидере опозиције, али да не може да утврди њену пуну истинитост, те је зато изабрао да у њу не поверује.

Не смемо издати људе који протестују, не смемо се коцкати са њиховим поверењем и енергијом. Било какви сепаратни разговори са диктатором су апсолутно неприхватљиви. Имам поверење у колеге и уверен сам да режим неће успети да међу нас унесе раздор
„Од огромне је важности да будемо солидарни и да нико, па и у најбољој намери, не успостави комуникацију са Вучићем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да опозиција неће изаћи на изборе ако они буду расписани под постојећим условима.

„Ја бих јако волео да се Вучић превари и распише превремене изборе јер би то до краја хомогенизовало праву опозицију и учинило још очигледнијом кризу легитимитета власти. Зато не верујем да ће то учинити“, рекао је Јеремић.

На питање о ставу Савеза о Косову и Метохији, Јеремић је одговорио да се СЗС залаже за суверенитет и територијалну целовитост Србије, и да будући статус покрајине мора бити у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као и да се до таквог решења може доћи искључиво преговорима.

„Категорично смо против ‘разграничења’ са Албанцима и чланства Косова у УН, што заступају Вучић и Хашим Тачи. Ђилас и ја смо у Бриселу овај став отворено саопштили – за разлику од Вучића и Томислава Николића који су 2012. године тамо говорили да су спремни да заврше оно што Борис Тадић није смео, а у Србији се заклињали у супротно. Хоћемо да кроз дијалог са Албанцима створимо услове за нормалан живот на Косову и Метохији, али што се тиче правног статуса покрајине – неприхватљиво је гажење Устава“, рекао је Јеремић.

Одговарајући питање докле ће се лидери опозиције „крити иза народа на протестима“, Јеремић је одговорио да се не крије ни од кога.

„Шетамо са народом и у Београду и у другим градовима Србије, разговарамо са људима, дајемо интервјуе… Волео бих да о овоме отворено говорим и на РТС-у, а не само на Фејсбуку, али ми челници јавног сервиса Драган Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић то не дозвољавају“, рекао је Јеремић.

Шетамо са народом и у Београду и у другим градовима Србије, разговарамо са људима, дајемо интервјуе… Волео бих да о овоме отворено говорим и на РТС-у, а не само на Фејсбуку, али ми челници јавног сервиса Драган Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић то не дозвољавају
Јеремић је истакао да не види потребу за експериментисањем и мењањем форме протеста, јер ствари за сада иду у добром правцу – протести се шире и по бројности и одржавају се у све више градова широм Србије, а и „енергија је одлична“.

„Не бих ја ту ништа дирао. Спортисти кажу да се не мења тим који добија“, рекао је Јеремић.

Веселиновић: Види се крај Вучићевог режима

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић рекао је да је бојкот институција који спроводи опозиција оставио Вучића „самог на ледини са накарадним системом који је створио“.

„Притисака ће бити све мање јер се види крај Вучићевог режима. Очекујем да ће после 15. фебруара и почетка наставе после јануарског испитног рока, колоне студената са професорима још масовније придружити протестима“, рекао је Веселиновић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!