Прочитај ми чланак

ДИРЕКТОР ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ишао службеним аутом у Цариград да купи лимун!?

0

Пут Турске директор нишког Јавног комуналног предузећа Тржница Горан Ђорђевић упутио се службеном “шкодом октавиом” у априлу прошле године, а каже да је у Цариград ишао како би испитао цене производа због покретања велепродаје. “Плод” овог службеног путовања је куповина неколико тона лимуна, а већа количина овог воћа је, према сведочењима запослених, бачена уместо да се прода на пијацама.

Према путним налозима које су из Тржнице доставили Јужним вестима, директор Ђорђевић је службеним колима, осим по Србији, 13. априла отпутовао и у Цариград.

Његова мисија, како сам каже, била је посета продавцима пољопривредних производа, како би испитао цене због покретања велепродаје у овом нишком предузећу. У најпознатијем турском граду задржао се до 16. априла.

На питање да ли је испунио свој задатак и шта је било од те сарадње, Ђорђевић (на слици испод) каже да је Тржница након тога набавила лимун за продају.

Па ви сте писали после у вестима о продаји лимуна, о увозу, о пропалим и о како сте написали “афери”. Ја аферу нисам имао, али ви сте све писали после, све је то проистекло из тога. Направили сте аферу у медију вашем, ви сте тако написили афера, мислим да није у реду, али ако је то афера за вас у реду – казао је Ђорђевић.

Ипак, Ђорђевић није желео да одговори на додатна питања – колико је тачно тона лимуна Тржница набавила, за колико пара и од ког произвођача, као и колико је тачно лимуна продато, а колико је пропало.

Па из Србије нису зато што се у Србији не гаји лимун – кратко је рекао Ђорђевић.

Даље није желео да разговара са новинарима и тражио је да му се додатна питања пошаљу на мејл. Ипак, иако су му питања послата пре скоро две недеље и даље нема одговора. Новинарима је данас рекао и да има много обавеза и да не зна да ли ће и када на та питања да одговори.

Ђорђевићев претходник Радован Милојевић, који је из директорске фотеље у Тржници отишао у пензију, није желео да говори о томе да ли је сарадња овог предузећа и велепродаваца из иностранства уобичајена пракса, али каже да он у свом мандату није путовао ван граница Србије.

За време мог мандата нисам ишао нигде у иностранство, није било потребе. За 5 година ни једном нисам ишао ван земље – истиче Милојевић.

Због сумње да је злоупотребио службени положај овим путовањем у Турску и набавком лимуна без тендера, као и чињеницом да је део купљеног воћа пропао, против Ђорђевића је поднета кривична пријава од Н. Н. лица.

Горан Ђорђевић је без расписаног тендера отишао у Турску и набавио 21 тону лимуна. ЈКП Тржница је једној фирми за то платила 15.000 евра, а друга је издала фактуру на 14.000 евра. После неадекватног складиштења огромна количина је бачена. Овим и другим радњама које су пратиле набавку лимуна Горан Ђорђевић је нанео огромну штету ЈКП Тржница – пише у кривичној пријави.

Ни у плану јавних набавки за прошлу годину, али ни у документу о реализованим набавкама из 2018. године, који се налази на сајту Тржнице, нема јавне набавке која се односи на куповину лимуна.

Ипак, у Вишем јавном тужилаштву у Нишу кажу да засада против директора није покренут кривични поступак.

 

Подсетимо, ЈКП Тржница је, према Ђорђевићевим речима, лимун набавила да би предузеће осигурало редовне плате и тврдио је да од тога немају губитке. Ипак, радници овог предузећа су новинарма рекли и фотографијама документовали да су тоне лимуна бачене, јер је он скапао у магацину, уместо да се прода на пијаци.

Иако имају милионска дуговања, вишак запослених и немају инвестиције, како је сам директор рекао на једној од седница Градског већа, ово предузеће је недавно добило 25 милиона динара из градског буџета за текућу ликвидност.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!