Прочитај ми чланак

УДРУЖЕЊЕ ЗА ГАС: Американци стопирају Турски ток кроз Србију

0

Председник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић рекао је данас да нема изгледа да у овом тренутку започне градња магистралног гасовода Турски ток кроз Србију јер "не дају Американци"

Председник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић рекао је данас да нема изгледа да у овом тренутку започне градња магистралног гасовода Турски ток кроз Србију јер „не дају Американци“.

Он је за Бету рекао да не искључује могућност да градња гасовода кроз Србији почне за, можда шест месци или годину дана, под другим условима.

Агенција за енергетику Србије (АЕРС) је руско-српској фирми Гастранс дозволила градњу гасовода Турски ток који би се прикључио на бугарски код Зајечара, а код Хоргоша продужио у Мађарску са правом изузећа од „трећег енергетског пакета“ по коме не може бити исти власник и гаса и цевовода, али је затражила мишљење Енергетске заједнице (ЕЗ) која има додатне захтеве и тражи да се дозволи и другим снабдевачима гаса да користе део капацитета гасовода који би градио Гастранс.

„Овог тренутка нема ништа од Турског тока кроз Србију јер не дозвољава Америка пошто нуди њен гас, произведен из шкриљаца који би се у Европу допремао у течном стању“, рекао је Вулетић.

Оценио је да је захтев ЕЗ да Србија дозволи приступ другим снабдевачима на пет тачака, код Зајечара, на месту уласка из Бугарске у Србију, код Хоргоша, месту изласка из Србије и на још три места у Србији, „само још веће замагљивање постављених услова“.

Кроз сваки гасовод, како је рекао, „иде гас онога ко може да га испоручи, а у овом тренутку и за следећих десет година то је Русија“.

„Говорим о обезбеђивању нормалних количина, а не о количинама које носи танкер, а који су Американци довезли у Пољску или неку другу земљу“, рекао је Вулетић.

Европа је прошле године, према његовим речима, потрошила 550 милијарди кубних метара гаса и од те количине скоро 40 одсто је гас увезен из Русије, 30 одстао набавља из највећих европских налазишта у Норвешкој и Холандији, а преосталих 30 одсто свака замље обезбеђује из сопствених извора или мањом куповином од трговаца гасом.

Истакао је да „у наредних десет година тешко да било ко може да задовољи потребе Европе, осим Руса, јер Међународна гасна унија предвиђа да 2030. Европа троши 750 милијарди кубика гаса“.

„Тврдња да Американци могу да обезбеде гас за Европу, производећи га из шкриљаца, је прича политичара и незналица“, рекао је Вулетић.

Прошле године су, подсетио је, Американци због хладне зиме посебно у Бостону „увезли гас из Русије да би огрејали своје грађане, што значи да га немају довољно ни за себе, већ да само хоће да онемогуће да Русија пуни њен буџет продајом нафте и гаса и да склоне председника Путина (Владимира)“.

Највеће гасно налазиште је, према његовим речима, Јужни фарс у Ирану, према граници са Катаром одакле и Катар црпи гас.

„Иран, Сирија и Ирак су склопили споразум 2011. године да граде Исламски гасовод, а истовремено су Катар и Саудијска Арабија склопили споразум да граде Арапски гасовод који би снабдевали Европу гасом, али су Американци да би то спречили прогласили диктатором сиријског председника Башар ел Асада, направљена је револуција и све је стопирано“, рекао је Вулетић.

Американци, према његовим речима, „гуше сваког ко је успешан да би они били најуспешнији, па су тако својевремено преко Борисова (Бојко), када се спремао за изборе за председника бугарске владе зауставили гасовод Јужни ток који је требало да иде и кроз Србију.

„Американци су му рекли да неће победити ако пусти да Јужни ток прође кроз Бугарску да би дошао до Србије“, рекао је Вулетић и додао да је Борисов направио Бугарској огромну штету због изгубљених прихода које је та земља могла да има од транзитне таксе.

Американци и Европа под њиховим утицајем и сада, како је рекао, „могу да нађу неког Борисова и стопирају Турски ток кроз Србију“.

Додао је да је ЕЗ и за Србију могла да направи изузеће и не примени „трећи енегетски пакет“ као и за Трансјадрански гасовод (ТАП) који ће у Европу допремати гас из Азербејџана, али да је то неко спречио.

Вулетић је упозорио да, када почетком 2020. године, истекне уговор за транзит гаса из Русије преко Украјине, Србија неће имати довољно гаса. Решење се, према његовим речима, не може тражити ни у допремању гаса преко гасовода Северни ток јер би због дужег пута до Србије и транзитне таксе биле високе, а због тога и гас прескуп.

Европа ће, како је рекао, изградити не само гасовод Северна ток 2 којим се гас из Русије допрема у Немачку и на који се не односи „трећи енергетски пакет“ јер цевовод пролази међународним водама, него ће изградити и Северни ток 3.

„Да се Србија граничи са Русијом могла би директним договором са том државом и без поштовања европске регулативе да допрема гас у Србију, као што је то сада урадила Турска, преко гасовода Турски ток“, рекао је Вулетић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!