Прочитај ми чланак

ХРВАТИ У ШОКУ: Председник ЕП Тајани у Трсту поздравио „италијанску Далмацију“!

0

Антонио Тајани, председник Европског парламента, у недељу је током обележавања Дана сећања у месту Басовиза, у близини Трста, изазвао бурне реакције завршетком свог говора: “Живео Трст, живела италијанска Истра, живела итталијанска Далмација, живеле вредности наше домовине”. Темељни проблем ове изјаве лежи управо у синтагми: “ла Далмациа Италиана”, пише хрватски Јутарњи лист.

Наиме, део Истре је и даље у Италији, али ни један део Далмације није у тој земљи. Тако је Тајани, члан странке Форза Италиа, коју и даље води остарели медијски могул Силвио Берлускони, показао да није дорастао улози председника Европског парламента ако је спреман тако јавно да износи иредентистичке ставове, шокиран је хрватски портал.

Тања Фајон, словенска заступница у Европском парламенту, јуче је одмах послала писмо Тајанију: “Драги председниче, пишем Вам како бих изразила дубоко незадовољство речима које сте изговорили 10. фебруара у Басовизи (Трст). Дубоко жалим да као председник Европског парламента нисте успели узети у обзир све стране историје. Чини ми се да су током комеморације историјске чињенице озбиљно симплификоване како би служиле идеји италијанске “патриотске” обнове”, наводи словенска заступница чланица социјалиста. Госпођа Фајон у писму подсећа да историја не почиње 1945. године и да су италијански фашисти окупирали ову регију након Првог светског рата па да су је Мусолинијеви следбеници “брутално италијанизирали”.
 
Тајани је у свом говору рекао како “историја оповргава оне који мењају историју” и да су они који то чине “учесници” у учињеном злочину. “Овде је хиљаде невиних жртава убијено јер су Италијани”, рекао је. Мислећи при томе на жртве које су након што су партизани ослободили Истру од италијанских фашиста побацали у јаме – без суда и апсолутно недопустиво. Тајани је спецификовао да су убице “имале црвену звезду”. А затим је додао: “Не смемо да допустимо да се у Венецуели, где живи велик број Италијана и људи с италијанским презименима, понови страшна комунистичка диктатура као она Титова и морамо да спречимо да се понови трагедија као на овим просторима”.

На дан сећања често су италијански политичари – па тако и потпредседник владе Матео Салвини у недељу – износили врло запаљиве изјаве према Хрватској и Словенији. Ипак, италијански функционери у европским институцијама никад досад нису тако отворено иступили с иредентистичким ставовима. Ако је и реч о кампањи за изборе за Европски парламент, недопустиво је, истиче Јутарњи.

„Поводом иступа председника Европског парламента Антониа Тајаниа на церемонији обележавања Дана сећања у Басовизу, желим јасно да осудим његову несмотрену изјаву о тзв. италијанској Истри и италијанској Далмацији“, истакао је заступник ИДС у Европском парламенту Иван Јаковичић.  – Предсједник Тајани је ову свету церемонију непотребно одлучио да искористи у предизборне сврхе. Његова је изјава потпуно непримерена функцији председника ЕП, казао је Јаковчић. 

Додао је да је за то да се свакој невиној жртви прогона било ког режима увек изрази пијетет. Управо зато желео је да истакне накарадност оваквог начина искориштавања невиних жртви у предизборној кампањи. 

– Тако се отварају старе ране, код најосетљивијих припадника друштва. Намеравам затражити извињење председника ЕП Тајаниа, који је учествовао у изборној кампањи премијера хрватске владе Андреја Пленковића, када су заједно посетили Истру и Ријеку. Тајани се онда сам уверио како смо на најбољи могући начин заштитили права италијанске националне заједнице у Истри и још једном истичем да је његов данашњи чин за сваку осуду. Од данас Тајани више нема моје поверење као председник Европског парламента! Тајанијев је иступ срамотан и показује колико су далеко спремни да иду „велики европејци“ у борби за гласове. С европских вредности и добросуседских односа и сарадње брзо се пребаце на империјализам и великонационалне пројекте. Све за гласове, а у исто време прозивају популисте и себе проглашавају главним борцима против популизма. Да није трагично, било би смешно! По доласку у Страсбур послат ћу и протестно писмо Тајанију, а са својом ћу групацијом размотрити и остале могућности. Далмација и Истра су хрватске регије, поносимо се њима и морамо ово искористити да целу Европу подсетимо на терор који су проживеле под италијанском влашћу. Овакво Тајанијево понашање, барем што се мене тиче, неће проћи тек тако!, закључио је заступник ИДС-а у Европском парламенту Иван Јаковчић.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!