Прочитај ми чланак

БОРБА ЗА ПОРОДИЦУ: Мајке, труднице и породиље протестују 24. фебруара у Београду!

0

Представници Иницијативе "Маме Су Закон" најавили су данас да ће у недељу, 24. фебруара организовати протест под називом "Маме су мафија" јер још није измењен Закон о финансијској подршци породица са децом због којих многе труднице и породиље добијају непримерена примања.

Окупљање ће бити на платоу испред Филозофског факултета у подне, након чега ће се кренути у протестну шетњу до зграде Владе Србије, где ће се окупљеним градјанима обратити представнице Иницијативе и где ће бити организован мањи перформанс.

Представница иницијативе и посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура подсетила је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да је од прве скупштинске расправе у којој су труднице и породиље у Србији проглашене „породиљском мафијом“ прошло више од 14 месеци, а од усвајања срамног Закона о финансијској подршци породици са децом скоро осам месеци.

Она је казала да је изговор за усвајање тог закона био наводни обрачун са оним женама за које се претпоставља да би вршиле злоупотребе.

„Претпоставити да су труднице и породиље највећи проблем у земљи у којој цвета рад на црно и сви други облици неплаћеног рада је, у најмању руку, срамно. Последњих осам месеци преплављени смо решењима породиља које добијају надокнаде некад и мање од 300 динара месечно“, навела је Мацура.

Како је додала, упркос томе што су представници Владе Србије крајем прошле године најавили измене и допуне тог закона почетком 2019, то се још није догодило, „те су по ко зна који пут изневерена очекивања трудница, породиља и њихових породица чија је егзистенција данас угрожена“.

Она је изнела захтеве да се обезбеди свакој будућој мајци надокнада не мања од минималне зараде, да се број месеци који улазе у обрачун надокнада након породјаја смањи са 18 на 12 месеци, да се предузетницама не укида радни стаж током одсуства ради неге детета, односно не излагати их додатним трошковима.

Затражила је да се не укидају неопходне надокнаде родитељима деце са инвалидитетом, да се не дискриминишу пољопривредне осигуранице и да се трудничко боловање урачуна у обрачун надокнаде, као и да се не дискриминишу деца родјена пре ступања на снагу овог закона као треће, четврто и свако следеће дете, а немају навршених 10 година и да се и за њих издваја износ предвидјен усвојеним законом.