Прочитај ми чланак

НАРОДНИ БУНТ: Рекордан број протестаната у Новом Саду, први пут шетала Суботица

0

Готово 10.000 људи окупило се синоћ у Новом Саду на до сада најмасовнијем протесту "Један од пет милиона" са којег је поручено да демонстранти неће одустати док не смене актуелни режим.

На челу колоне био је велики транспарент „Један од пет милиона“, са камиона је пуштана музика преко разгласа, грађани су дували у пиштаљке и узвикивали „Вучићу, лопове“, а носили су и заставе Војводине и Србије.

Окупљени су држали транспаренте: „Стоп фашизму“, „Нови Сад је наш главни град“, „Ја волим Војводину“, „Где има власти, нема слободе“, „Синдикат запослених полиције уз народ“, „Бој се овна, бој се говна, кад ћеш живети“, „Војводина, моја домовина“, „Приватни извршитељи – јавна пљачка“, „Причају да је боље, а у пошти никад горе“, „Смрт фашизму и капитализму“ и друге.

Није било парола у вези Косова и Метохије.

Први протест Један од пет милиона вечерас у Суботици

Више стотина грађана окупило се вечерас на првом протесту „Један од пет милиона“ у Суботици.

Студент Факултета политичких наука у Београду и активиста другосрбијанског портала Талас Вук Велебит је рекао да су се грађани окупили око истог циља због слободе и Србије у којој желе да живе.

„Данас све више грађана широм Србије устаје на ноге, усправно стоји и неће се вратити кући док се не десе промене“, рекао је Велебит.

Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић у четвртак започео своју кампању „Будућност Србије“, а да је у последњих седам година обесмислио све институције и са својом странком завео атмосферу страха.

„Он нема право да данас говори о нашој будућности. Сви који су овде данас и већ два месеца излазе на тргове слободе, уједињени су у једној ствари – сви смо ми таоци политике Александра Вучића. Они једино знају да се сналазе у атмосфери где се сви плаше, док они раде шта год хоће“, казао је Велебит.

Додао је да грађани поручују да не пристају више на живот у страху.

„Нема ништа опасније за једно друштво него ако грађане окренете једне против других, а данас у Србији постоји само једна подела на оне који који руше институције и гуше слободу медија, и на нас који томе желимо да се супротставимо“, рекао је он.

Казао је да ће они који деле грађане на патриоте и издајнике морати да сносе одговорност за сваку последицу таквих подела.

Глумац Народног позоришта у Суботици Тамаш Хајду рекао је да је одрастао тако да му је било нормално да – нема, и да није сигурно ни да ће икада бити.

„Моји родтељи су се изборили за своје, сада је на мени ред. Не могу од других очекивати да уместо мене, стављајући на коцку своја радна места, своје позиције, решавају моје проблеме, а и ја имам шта да чувам. Сада смо ми на реду“, рекао је Хајду.

Академик из Француске, доктор антрополошких наука и члан француске академије наука Пабло Домингез рекао је да он није у потпуности део друштвено-политичких дешавања, али како је додао, може са окупљенима да подели солидарност.

Додао је да је видео да се сличне ствари дешавају свуда у Европи и рекао да нисмо сами.

„Желим да кажем да нисте сами. Нисам повезан ни са једном поличком партијом овде, ни другде. Ја сам само један од вас. Али људи попут вас могу да направе промене и Суботица може да буде много боља него што је сада“, казао је Домингез.

Иницијатор протеста и некадашњи власник недавно затвореног локала Клеин Хаус из Суботице Жолт ђулаи рекао је окупљеним грађанима да је мотивација за протесте непристајање на живот у неслободној држави у којој о свему одлучује узак круг људи и где је могуће да ти затворе локал који је био стециште слободне мисли, атернативне и културне сцене, само зато што мислиш другачије.

„Не желим да ћутим о њиховим махинацијама, не желим да живим у сиромашном друштву пуном корупције, где је лаж нормална, где су институције и демократија урушени. Не желим да имам више пријатеља на скајпу него уживо“, рекао је Ђулаи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!