Прочитај ми чланак

НА КОРИДОРУ 10 УГРАЂИВАЛИ СУМЊИВ КАМЕН: Блато као темељ ауто-пута?

0

Подизвођачи на источном краку Коридора 10 тврде да је "Актор" уграђивао сумњив камен. "Лискун" је порозан материјал који није добар ни за атарску стазу - кажу радници

КАМЕН који је грчки „Актор“ уграђивао као подлогу ауто-пута Ниш – Димитровград, није добар ни за атарску стазу, а камоли за једну важну и прометну саобраћајницу као што ће бити источни крак Коридора 10. Тај материјал „лискун“ се претвара у блато чим падне киша.

Ово тврди Миодраг Миладиновић, возач булдожера, који је преко подизвођача предузећа „Шилопром“ из Белотинца био ангажован на изградњи овог ауто-пута. Он потврђује сумње да је „Актор“ претходне три године уграђивао у аутопут Ниш – Софија нетестирани камен, који су грчки градитељи ископавали са нерегистрованог каменолома у белопаланачком селу Драгуша.

– Више од годину дана сам булдожером копао тај камен и товарио у камионе које је на 150 метара одатле багер уграђивао као подлогу за ауто-пут – каже Миладиновић. – Радио сам једно време и на багеру и постављао ту подлогу. Овим послом бавим 40 година и никада нисам видео да се „лискун“ користи као подлога јер је неквалитетан и порозан. Моје речи није тешко проверити. Нека пробуше ауто-пут на било ком месту од Банцарева до Глоговца наићи ће на њега. То су огромне количине материјала и не могу се сад уклонити ни за годину дана.

Инспектори геолошко-рударског одељења Министарства рударства и енергетике су на земљишту одакле је ископаван камен утврдила да су „свежи радови на ископу минералних ресурса“ те да да компанија „Актор“ не поседује одобрење за геолошка истраживања или експлатацију минералних ресурса“. Извештај инспектора показује да је са ове локације ископано милион кубика камена неиспитаног квалитета. Вредност тих кубика на тржишту износи тренутно између 10 и 12 милиона евра.

Случај је пријавио Ивица Митић, овлашћени заступник власника парцела Видоја Миладиновића са којим је „Актор“ у два наврата потписао уговоре о закупу земљишта вредне по 50.000 евра. Он тврди да каменолом нема дозволу, да нису испитане његове карактеристике, а држави није плаћена рудна рента.

– И стручњаци су потврдили да је камен „лискун“ потпуно неупотребљив, јер се под теретом и у додиру са водом претвара у блато. Међутим, извођач радова га је добио „бесплатно“, односно имао је само трошкове превоза, неких 300 метара од каменолома до градилишта – тврди Митић. – Тај „лискун“, који је уграђен не може да издржи ни годину дана на ауто-путу па ће држава морати додатно да плаћа поправке. Зашто сада када су пале кише неко не изађе на терен. То није подлога ауто-пута, то је живо блато.

САМО ЗА НАСИП

С обзиром на чињеницу да је употребљаван искључиво за израде насипа, а не за горње носеће слојеве, тај материјал и не треба да буде каменог порекла. Треба да испуњава услове из техничких спецификација, поглавље 3.4 где је јасно дефинисано да је материјал испунио све услове из захтева и као такав је подобан за употребу за израду насипа – одговарају из „Коридора“.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!