Прочитај ми чланак

ДОКТОР ОТКРИО ТАЈНУ ДУГОВЕЧНОСТИ: Има 104 године, у пензију отишао у 95-ој и …

0

Шта је добро за здравље овај лекар је лично испитао, те у складу са тим променио исхрану, а резултат тога је да је у 104 години покретљивији од дупло млађих од себе

Просављени кардиохирург Елсворт Верхам недавно је напунио 104. године, а живахно иде уз степенице, сређује врт, чак ни не користи штап за ходање.

Foto: Printscreen Jutjub/Kinder World

Симпатичан деда у животу је прошао све и свашта, укључујући и Други светски рат, у којем је учествовао и радио као лекар, а своје занимање је одувек волео.

„Знате оно када људи кажу да имају животни позив? Ја осећам да је мој био лекарски. Никада то нисам доводио у питање“, рекао је у интервјуу за Фоx Неwс.

Управо његов позив га је натерао да реално и изблиза сагледа све последице лоших животних навика, јер је као прослављени хирург много пута видео срце, крвне судове и плућа уништена храном, пушењем, недовољном количином сна и премало кретања.

Још пре више од 60 година, Елсворт је одлучио да промени исхрану и свом телу подари здраве намирнице.

Како се месо тада сматрало храном богатом важним намирницама, он је одлучио да то лично испита и увери се. Спровео је истраживање и дошао до закључка да протеини из животињске масти из меса повећавају ниво холестерола, па је његова одлука била да пређе на вегетаријанску и веганску исхрану.

foto: Printscreen Jutjub/Kinder World

Такође, он свакога дана спава 8 до 9 сати, а буди се у 5 ујутру. Елсворт верује да је за њега најбоље да једе два пута дневно, а за доручак су обавезне интегралне житарице с бадемовим млеком.

Остатак дана, овај поштовани доктор проводи време са породицом и вежба тако што сређује свој врт – коси траву и обрезује руже и декоративно жбуње.

Захваљујући оваквом стилу живота, Елсворт је престао да ради операције тек у 74. години, чак две године касније него што закон налаже, а до своје 95-е је предавао на Универзитету и био ментор млађим лекарима током великих операција, а када затреба, прискакао је у помоћ.

И дан данас му ни за што није потребна туђа помоћ, све ради сам без проблема, врт уређује и до 10 сати дневно, пење се уз степенице без потешкоћа, лифт избегава, чак се не ослања ни на штап.

Пензионерске дане проводи у друштву 14 година млађе супруге Барбаре, коју је упознао давне 1948. године у болници у којој је радио као шеф хирургије, а она била на пракси за медицинску сестру.

„Када сам једном изашла с њим, млађи мушкарци ме више нису привлачили” – признаје Барбара, која је имала 21. годину када је упознала Елсворта.

Из брака дугог 60. година имају петоро деце – четири сина и једну ћерку, као и осам унучића.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!