Прочитај ми чланак

БИВШИ РАДНИЦИ ПКБ-а: Тужили смо државу за неисплаћене акције

0

Удружење пензионера и бивших радника ПКБ-а „РИТ“ поднело је Привредном суду у Београду тужбени захтев за исплату бесплатних акција ПКБ-а које су им, како тврде, незаконито ускраћене. Представници овог удружења наводе да тренутно преко 1800 бивших радника ПКБ-а тражи од комбината и државе исплату акција у укупном износу од око 850 милиона динара.

Адвокат Удружења „РИТ“, Саша Гемаљевић каже за Инсајдер да је држава разним споразумима и закључцима друштвени капитал ПКБ-а превела у државни и тако незаконито ускратила радницима право на бесплатне акције.

FOTO: insajder.net

„У ПКБ-у је постојао неоспорно утврђени друштвени капитал који је по закону извор права за упис бесплатних акција радницима. Акције не могу да нестану као што ни закључци Владе не могу бити јачи од закона“ рекао је Гемаљевић.

Он је на седници Скупштине Удружења пензионера и бивших радника ПКБ-а објаснио да је на претходно послате захтеве радника о упису акција, Министарство привреде дало негативан одговор. Оценио је да су за то изнели контрадикторне разлоге.

„Прво су навели да радници не могу остварити право на акције јер ПКБ од 2009. не поседује друштвени капитал а затим да немају право на исплату акција јер предмет продаје ПКБ-а није био капитал предузећа већ његова имовина“ рекао је Гемаљевић.

Он је навео и да је ПКБ одбио да му достави неопходну документацију, укључујући и процену вредности капитала предузећа.

Седници Скупштине Удружења РИТ јуче је просуствовало око 800 људи а представници удружења су истакли да се неће одрећи својих права као и да ће, уколико то буде потребно, организовати протестна окупљања испред надлежних институција државе.

Пре продаје, државно земљиште уписано као приватно власништво државног ПКБ-а

Једна од тема на скупу пензионера и бивших радника ПКБ-а, било је и истраживање Инсајдера објављено у серијалу „Продаја“ о томе како је државно пољопривредно земљиште, које је ПКБ само користио, уписано као приватна имовина државног комбината, чиме је омогућена његова продаја.

Подсетимо, компанија АЛ Дахра је почетком октобра прошле године купила део имовине ПКБ-а за око 120 милиона евра.

На питање Инсајдера због чега је држава дозволила продају пољопривредног земљишта променом власништва, председник Србије Александар Вучић недавно је рекао да је приликом приватизације ПКБ-а све урађено по закону јер је одлуке Владе одобрио Републички секретеријат за законодавство. Он је додао да би у супротном „имали правобраниоца чији је посао да заштити тај интерес“. На констатацију новинарке Инсајдера да је у серијалу „Продаја“ објављен спорни Закључак Владе којим се управо налаже Правобранилаштву да у овом случају не ради свој посао, Вучић је рекао да није стигао да одгледа серијал али да Ал Дахра земљиште не може однети на ћилиму.

Продато је и око 17 000 хектара пољопривредног земљишта које је претходно преведено из државне у приватну имовину ПКБ-а.

Према истраживању Инсајдера, то је омогућено одлукама и споразумима које су доносили представници власти од 2009. године до данас а спроведено Закључком Владе из 2015. којим је наложено државном правобранилаштву да оконча управне спорове и дозволи да се државно земљиште упише као приватна својина државног комбината.

На тај начин је заобиђен Закон о пољопривредном земљишту који забрањује отуђење државног пољопривредног земљишта као добра од општег интереса.

Истраживање Инсајдера показало је и да је Република Србија продала Ал Дахри чак и земљиште ПКБ-а које је обухваћено важећим пројектом изградње брзе саобраћајнице Београд – Зрењанин. Реализација тог пројекта значила би да ће држава од Ал Дахре морати да откупљује земљиште које је недавно продала.

Да би за откуп тог земљишта Република Србија могла да плати и до 20 пута већу цену од оне по којој је земљиште продато Ал Дахри показују подаци о недавној екпропријацији пољопривредног земљишта за изградњу деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца.

Држава и Јавно предузеће Путеви Србије су, према докуменатцији у коју су увид имали новинари Инсајдера, због изградње тог пута, власницима земљишта у Јакову и Бољевцу 2016. године морали да плате надокнаду у износу од 25 до 50 000 евра по хектару док је за хектар пољопривредног земљишта у Сурчину исплаћивано чак 130 000 евра по хектару.

Кроз поступак приватизације ПКБ-а, земљиште је Ал Дахри продато по цени од 4 700 евра по хектару .

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!