Прочитај ми чланак

УПРАВНИК ЈЕЗЕРА ГАЗИВОДЕ: Спремни само на најгори сценарио ако Албанци покушају…

0

Управник Газивода Марко Вуловић не искључује могућност да Албанци размишљају да насилно заузму Газиводе.

Он упозорава да би то имало несагледиве последице по обе стране.

„Не мислимо да је немогуће да се насилно заузму Газиводе, али то би имало несагледиве последице по обе стране. Нисмо сигурни да Албанци не размишљају о таквом сценарију“, рекао је Вуловић, анализирајући за „Спутњик“ безбедносну ситуацију, после покушаја Приштине да доношењем Закона о статуту комбината „Трепча“ узурпира српску државну имовину.

Он је додао да је управа Газивода у свакодневном контакту са нашом државом ради доношења превентивних одлука за спрецавање „такве сулуде идеје“.

„Наравно да смо спремни и на најгори сценарио, мада се искрено надам да до тога неће доћи и да ћемо то решити нормално, путем преговора“, рекао је Вуловић истичући да ни Србима ни Албанцима није у интересу да електрана не ради.

Коментаришући изјаву председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да су Газиводе „косовски државни ресурс“, Вуловић је рекао да је српско власништво над Газиводама неоспорно, истичући да је овај објекат градила и финансирала Србија, „што из домаћих, што из страних извора финансирања“.

Он подсећа да је за изградњу Газивода узет позамашан кредит од Светске банке, који је Србија вратила.

„Приштини ту ништа не припада. На држави је да то испреговара и заштити своју имовину коју је градила и платила“, јасан је Вуловић.

У Газиводама су и даље свежа сећања на искуства из прошле јесени, када су јединице Росу са дугим цевима дошле на језеро, а Вуловић каже да је стање на том објекту тренутно мирно, али да се анализира безбедносна ситуација, која је, напомиње, условљена политичким приликама на Космету.

Политичка клима је, према његовим речима, узаврела, оптерећена таксама од 100 одсто, стварањем војске и узурпацијом српске имовине, што, упозорава, води политичкој напетости која може да има непредвидив ток.

„Ако је све то тако, не можемо говорити о безбедности Газивода, али свакако анализирамо ситуацију како бисмо правовремено доносили одлуке на заштити овог система који је од виталног знацаја за наш развој и опстанак“, поручио је Вуловић.

Он је нагласио да је језеро важно и за снабдевање водом, односно да је процена да око 700.000 људи пије воду са Газивода – само Приштини се испоручи годишње 115 милиона кубика, али и термоелектрани Косово А и Б у Обилићу.

„Кад бисмо им угасили воду за осам до 10 сати, дошло би до застоја у производњи електричне енергије у њиховим термоелектранама, а то би онда имало даље последице: стаје производња, снабдевање становништва водом, буквално би се угасио живот на КиМ. Али ми наравно не размишљамо о томе и поред такси које су увели“, поручио је Вуловић.

Управник Газовода сматра да треба доћи до политичког решења, али и решити проблем наплате воде, будући да је, како је рекао, Албанци не плаћају.

„Онај ко контролише Газиводе, буквално контролише живот на КиМ, тако да држава треба да настоји да Газиводе буду под нашом контролом“, закључио је Вуловић.