Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Нема дијалога ако нема гаранција да ће Србија признати Косово

0

"Црвена линија за Косово је да нема дијалога ако нема гаранција за признање од стране Србије и отварања могућности за чланство Косова у УН. Без ове две ствари, нема смисла водити никакав дијалог", поручио је председник Косова Хашим Тачи у разговору за албанску редакцију Гласа Америке.

„Сада ћемо радити на креативном решењу где ће бити испуњени интереси обе стране и Косова и Србије, али и стратешким интересима и инвестицијама Сједињених Држава, НАТО-а и Европске уније. И наравно, нема признања између двеју земаља без јасне дефиниције међудржавних граница између Косова и Србије. Раније сам нагласио и данас понављам да мислим да би било логично укључити Прешево, Медвеђу и Бујановац у територију Републике Косово, без повреде ресурса Косова: Газиводе, севера Митровице, Трепче и других подручја“, рекао је Тачи за Глас Америке.

foto: www.president-ksgov.net

Глас Америке: Има ли Косово других црвених линија, које не би требало прелазити? На пример, да ли су општине на северу, општине са српском већином, део преговора?

Тачи: Црвена линија за Косово је, под један, да нема дијалога ако нема гаранција за признање од стране Србије на крају и отварања могућности за чланство Косова у УН. Без ове две ствари, нема смисла водити никакав дијалог.

Глас Америке: А ако споразум подразумева признање Србије и чланство у Уједињеним нацијама у замену за преговоре за северну границу Косова, за подручја са српском већином?Је ли то део преговора?

Тачи: Не могу да одговорим на нешто што није тражено, нити на оно што Србија заправо може да представи, али могу да потврдим да нико није ставио карте на сто. Али, оно што могу рећи је да ће споразум бити постигнут између двеју суверених земаља уз узајамно признавање.

Читаку: Поново морам да слушам Дачића да Косово не постоји, а пласирало се у ФИБА куп

Амбасадорка Косова у Сједињеним Америчким Државама, Вљора Читаку, рекла је да ће на седници Савета безбедности Уједињених нација поново бити принуђена да слуша министра спољних послова Србије Ивицу Дачића како прича да држава Косово не постоји, иако је кошаркашки клуб Приштина успео да се пласира у шеснаестину финала ФИБА европског купа.

„Док се једна од наших екипа (Приштина) квалификовала у шеснаестину ФИБА Еуро купа, ми ћемо поново на седници Савета безбедности Уједињених нација по трећи пут у року од четири месеца слушати Дачића да Косово не постоји“, написала је Читаку на твитеру.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!