Прочитај ми чланак

РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА: Седам возова са опасним теретом свакодневно пролази кроз Бг

0

Кроз Београд сваког дана пролази седам возова са опасним теретом, али је тај транспорт потпуно безбедан, тврде представници Инфрастуктуре железнице Србије.

У одговору на питања РСЕ, после писања медија о ризицима транспорта опасног терета Београдом, наводи се да пругом кроз Врачарски тунел, који се испод центра главног града Србије простире у дужини од 3,5 километра од Ветеринарског факултета до станице Вуков споменик и Панчевачког моста, од 1. јула 2018. свакодневно пролази двадесетак теретних возова, од којих у просеку седам до осам транспортује опасне материје.

Инфраструктура железнице Србије је навела да том трасом теретне композиције саобраћају од 1. јула 2018, када је обустављен железнички транспорт на обилазној прузи око Калемегдана и дотадашњој Главној железничкој станици.

Како су раније објашњавали надлежни, до тада је овом обилазницом углавном транспортован сав опасни терет, хемикалије и разне друге сировине, већином за потребе хемијске и нафтне индустрије у Панчеву, али је та траса укинута када су шине уклоњене након почетка изградње стамбено-пословног комплекса Београд на води.

Како саопштавају у Инфраструктури, транспорт путника и робе пругом кроз Врачарски тунел функционише беспрекорно јер је Железничка станица Вуков споменик, најбезбеднији и најсавременији објекат Инфраструктуре железнице Србије, од јула у потпуности оспособљена и за саобраћај теретних композиција.

„То је укључило и све безбедоносне и сигурносне системе у станици Вуков споменик, а испуњени су сви захтеви инспекција задужених за ову област“, наводи се у одговору Инфрастуктуре железнице Србије за РСЕ.

Теретне железничке композиције кроз тунел Врачар саобраћају током целог дана, док транспорт опасних материја том трасом пролази само у термину када је станица Вуков споменик затворена за путнички саобраћај.

Како тврде у ИЖС, таква организација није урадјена из безбедоносних разлога, већ психолошких.

„Опасне материје транспортују се у то време искључиво из психолошких разлога, како не би пролазиле кроз станицу Вуков споменик док у њој има путника“, наводе у ИЖС.

У том предузећу наглашавају да тунел Врачар и станица Вуков споменик у потпуности могу да прихвате сав теретни железнички саобраћај који пролази тим правцем, као и да се теретне композиције прегледају пре уласка у Врачарски тунел.

Овим правцем железничке композиције иду у такозваном „хладном режиму“, што значи да их заједно са искљученим дизел локомотивама кроз тунел вуку електро локомотиве.

„Таква је ситуација са теретним и са путничким возовима и то је прописано техничким условима за железничку станицу Вуков споменик пре две деценије када је изградјена“, наводено је у одговору Инфраструкуре зелезнице Србије.

Транспорт железницом кроз Београд додатно је повећан од 1. фебруара 2019, када је обустављен железнички саобраћај измедју Старе Пазове и Новог Сада због изградње пруге за велике брзине Београд-Будимпешта. Од тада се комплетан теретни железнички саобраћај измедју Београда и Новог Сада одвија помоћним превозним правцем Панчево–Орловат–Римски Шанчеви–Нови Сад.

„У складу са овим изменама, од 1. јануара теретни возови измедју југа и севера, као и према Банату, саобраћају кроз београдски тунел Врачар“, саопштила је ИЖС.

Као будуће трајно решење за транспорт теретних железничких композиција и опасних материја на подручју Београда у предузећу Инфрастуктуре железница Србије наводе изградњу 29 километара дуге обилазнице Бели Поток–Винча–Панчево.