Прочитај ми чланак

Како нас деру банкари?

0

У банкама које послују у Србији велике разлике између продајне и куповне цене страних валута. Нуде швајцарац за 110, а за њега плаћају 98 динара, у мењачницама однос 104 према 102

Најслађи новац банке зарађују на провизијама и курсним разликама. Неретко клијенте сами банкари шапатом шаљу у оближње мењачнице упућујући их да тамо могу да добију знатно повољнији курс, поготово када је реч о већим износима. И док је за евро готово устаљена разлика од четири до шест динара између куповног и продајног курса у банкама, разлика у случају швајцарског франка иде и преко – десет динара!

Средњи курс “швајцарца” у среду је био 103,97. У мењачницама је франак могао да се купи већ за 104 динара, иако нам је на самом шалтеру речено: “Може и за 103”. Доњи курс, у случају када мењачу желите да продате франак, у среду је био 102. Разлика између откупног и продајног курса у мењачницама је тако максимум – два динара. У банкама је ситуација пак драстично другачија.

Највише што банке нуде за швајцарски франак је 101,37 динара, показала је кратка анкета “Новости” на шалтерима осам насумично изабраних банака у Београду. Истовремено, франак је најјефтиније могао да се купи за 106,56 динара. То је, дакле, у најбољем случају разлика од нешто више од пет динара. Они који нису имали среће, могли су да пронађу и банку која би им за „швајцарац“ платила свега 98,25 динара, истовремено их продајући за чак 109,68 динара. То је чак 11,43 динара разлике између куповног и продајног курса швајцарске валуте.

– Не исплати вам се овде да купите франак. Имате поред банке мењачницу, тамо вам је много повољније – савет је који смо у среду добили од самог банкара који нас је тихо одвратио од намере да купимо франак за његовим шалтером.

Банке су скупље у односу на мењачнице и када је реч о замени евра. У мењачницама је разлика између нижег и вишег курса у среду била најчешће од 40 до 60 пара. У банкама је она и десет пута већа!

За разлику од мењачница, којима је Народна банка Србије од ове године увела правило да куповни и продајни курс за евро од званичног средњег курса смеју да се разликују за највише 1,25 одсто, банке и даље слободно могу да формирају своје курсне листе за ефективни страни новац. Додуше, разлог за увођење овог ограничења нису мењачнице у централним градским зонама, већ оне по тржним центрима, аеродромима, бензинским пумпама и другим местима где у близини нема друге могућности за мењање новца, па су разлике од средњег курса ишле и по пет, шест динара и ка откупу, и ка продаји ефективе.

ОТКУП ТРИПУТ ВЕЋИ

Према подацима Народне банке Србије, током целе прошле године овлашћене банке и филијале НБС укупно су откупиле од клијената 3,6 милијарди евра ефективног страног новца. Истовремено су продале 1,18 милијарди евра ефективног страног новца. Највећа месечна продаја страног новца забележена је у децембру – 120,6 милиона евра, док је откуп био “најјачи” у мају месецу – 384,34 милиона евра.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!