Прочитај ми чланак

ДАВИДОВ ОТАЦ СЕ ОБРАТИО ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ НЕСТАНКА Отишао сам да ме не би убили…

0

Давор Драгичевић, отац убијеног Давида Драгичевића, обратио се први пут медијима након што је нестао крајем прошле године из Бањалуке.

Драгичевић је казао да не жели да открије локацију на којој борави поручивши да је у сигурним рукама.

За Драгичевићевићем је расписана потерница након протеста у Бањалуци крајем прошле године, а медијима је био недоступан све до данас, када је у разговору за Н1 говорио о разлозима свог потеза, одласка из Босне и Херцеговине те плановима за период који долази.

“Своју локацију нећу открити, у добрим сам рукама, међу добрим људима и на сигурном. Хвала људима који су ми помогли да дођем на слободно место, то су људи без обзира на веру и нацију. Мене убити неће“, казао је Давор Драгичевић за Н1 и поручио је да се не боји.

“Ја се не бојим, ја сам се склонио, нису успели у својим намерама. Легалиста сам једанаести месец. Мене хоће да убију Додик, Лукач и читав МУП Републике Српске. А снаге имам и упорности имам. Обећао сам свом детету на гробу“, додао је он.

Поновио је раније изречене тврдње да су у врху ентитетског министарства полиције “злочинци и убице“.

“Докази сви постоје, не знам коме више да их понудим, народу или Тужилаштву. Ово је лична освета, али неће, ускоро ће гроб Давида Драгичевића бити измештен. Не могу више ући у своју кућу, не могу видети свог цуку, пријатеље и град у којем сам одрастао. Ето каква вам је држава. То су убице и злочинци“, додао је Драгичевић.

Давор Драгичевић је навео и да је БиХ напустио да га “не би ликвидирали“.

“Није азил, није бекство, само сам се склонио да ме не убију и ликвидирају. Неће ме се тако лако решити“, поручио је.

Претходно се појавила информација да родитељи Давида Драгичевића планирају да тело свог сина преместе у Аустрију.

Драгичевић је потврдио и да је Давидова мајка већ узела гробно место, где ће бити нови гроб њиховог сина.

Коментарисао је недавне смене у врху полиције Републике Српске, када су отупштени готово сви начелници. Драгичевић је казао да је то само скретање пажње.

„Дозвољавате да вам скрећу пажњу. Ко је убио Давида Милораде и Лукачу? То је питање које се мора одговорити, то је кључно питање“, поручио је.

„Ја нећу да идем у затвор као слободан човјек. Не признајем те институције више, ја сам слободан човјек“, поручио је Драгичевић.

Поверење је изгубио и у међународну заједницу, од које, како каже, никада није добио помоћ.

„Нисмо никада добили помоћ. Неосновано су ухапсили мене. Возио сам Давидову мајку доктору. Ухапсили су мене, ухапсили су мајку, тукли су жене и децу. Нека то погледа међународна заједница, је ли то држава и правда? Како су реаговали? Никако. Десет месеци смо достојанствено стајали и тукли су их. Неће ни реаговати док не падне ни крв, гарантујем вам животом. Што ваља иселиће се. Нећете имати ни државу ни ништа“, изјавио је Драгичевић.

Рекао је да у БиХ неће доћи да би га затворили.

„Имају за мене неосноване оптужнице, мој адвокат не може ништа урадити, а правно не може ништа. Частан и поштен више није нико“, поручио је Драгичевић.

„Не знам до кад ћу бити легалиста. И мој брат Муриз (Мемић) мисли исто. Зашто не похапсе? Имате новог сведока. Давид је отет Дациом Дустер, полицијским возилом. Дајте ми снимак банке – где се све види. Не знам више коме није јасно, то је мафија људи.

„Не морају вас убити као моје дете, убит ће вас на други начин“, рекао је у Дану уживо на Н1.

Борба Правда за Давида наставит ће се ван БиХ, како је казао, у контакту је с људима у БиХ, а 16. фебруара позвао је све људе на протест Правда за Џенана да дођу и дају подршку Муризу Мемићу јер је „борба иста и заједничка“.

Давид Драгичевић је нестао 18. марта, а његово тело нађено је 24. марта на ушћу речице Црквене у Врбас код тврђаве Кастел.

Полиција је првобитно тврдила да је смрт задесна, а Тужилаштво је касније покренуло истрагу о убиству младића.

Давидов отац Давор Драгичевић, који се од краја прошле године јавља само путем друштевних мрежа, тврди да је његов син отет и мучен шест дана, након чега је ликвидиран, те оптужује и полицију и тужилаштво да заташкавају случај.