Прочитај ми чланак

СРЂАН НОГО: Два дана причам да сам ја носио вешала; полиција неће да ме саслуша

0

„Људи, ја два дана причам да сам ја носио вешала. Полиција неће да ме саслуша”, објавио је на свом Фејсбук и Твитер налогу народни посланик Српског покрета Двери, Срђан Ного, поводом случаја ношење импровизованих вешала на протесту "1 од 5 милиона".

„Овде нема кривичног дела, власт малтретира људе који ни немају везе са догађајем. Чак и једног средњошколца. Срамота државе, правосуђа и новинара. За ово мора да се одговара. Зашто новинарка Курира није смела да објави моју изјаву, већ само једну реченицу?! Криминална бандо!”, написано је посланик Ного.

Да у питању није никакво кривично дело, нити нешто што треба да узнемирава јавност Срђан Ного је то поткрепио са следећим својим објавама:

1) Са видео твитом на коме се јасно види да демонстранти у Лондону носе вешала, приликом протеста против плана премијерке Британије, Терезе Меј, да опструише Брегзит.

2) Са још једним видео твитом на коме председник Србије, Александар Вучић јавно каже да ако је он украо 3 милиона €, требало би да га обесе. У том твиту Ного се и упитао да ли  сви који последња два дана воде хајку против вешала то раде зато што су се препознали као лопови, па се плаше да их Вучић не обеси?; или можда њега намештају да је он украо 3 милиона?

3) Са твитом у коме обавештава министра полиције Небојшу Стефановића да је он, јер му је прекипело због пљачке, издаје и уништавања државе и народа и зато што се залаже да издајници и лопово коначно одговарају, носио вешала на протесту те да нема потреба да трага за особом која их је донела на протесту, пошто ће он лично доћи у полицијској станици, доносећи са собом и спорно вешало.

4) Са твитом са изјавом садашњег министра финансија, Синише Малог где он каже да народ треба да га обеси на Теразијама ако је нешто погрешно урадио у вези модернизације и ревитализације Трга Славије.

Народни посланик Срђан Ного је био још конретнији у изјави за Тв Српски Колектив у којој је, коментаришући најновије догађаје поводом медијске хајке око ношења вешала на београдском простесту, „1 од 5 милиона” истакао следеће:

„Позваћу телефон који је МУП доставило грађанима да би се пријавио да сам ја носио вешела на суботњем протесту. Није тајна да сам пре три месеца још рекао да треба да људи одговарају за пљачку и издају нагласивши да ако икада ја будем издао Србију или ако украдем од грађана и српске државе да ме треба обесити. Не видим ништа спорно, да ко се бави политиком, а сигуран у своје поштење и своје намере, да треба да је уплашен, па да мора да реагују; односно ако нису лопови и издајници зашто се неки виде прозвани, па да морају да реагују у медијама.

Никада нисам бежао од својих изјава и поступака, ево не бежим и сада. Ако има у томе неког елемента кривичног дела нека процесуирају то кривично дело, а не од тога да се прави политика и спинује јавност утерујући страх грађанима у кости. Власт мора да схвати да постоје људи којима се не може владати страхом, да се не боје да кажу – чекајте, овако више не може, да уништавате земљу, институције и да не примењујете закон, јер закон мора да важи исто за све, без обзира да ли сте обичан грађанин или министар или председник државе”.

Младићима који су носили „вешала“ одређен притвор

Како је јавио Танјуг полиција је идентификовала двојицу младића који су носила импровизована вешала на протесту опозиције у суботу у Београду.

После саслушања одређен им је притвор.

ЗА ШТА СЕ СУМЊИЧЕ

Они се сумњиче да су починили кривично дело из члана 387 (расна и друга дискиримнација), рекла је за Танјуг портпарол тужилаштва Ирена Бјелош.Кривични законик Србије прописао је шест ставова за ово кривично дело, за које је запрећена казна од три месеца до три године затвора, а за теже облике од шест месеци до пет година затвора.

„Због великог узнемирења јавности“, полиција је јуче најавила интензивну потрагу за лицима која носили вешала улицама Београда и убрзо је МУП саопштио да су особе идентификоване као С.Г. и Н.П. из Раковице.

Они су после саслушања предати тужиоцима.

С.Г. осумјичен је за ношење импровизованих вешала на протесту „Један од пет милиона“, 2. фебруара, и он је ухапшен по налогу тужилаштва и одређено му је задржавање до 48 сати.

Други осумјичени Н.П. је малолетан, и он је после саслушања у полицији одведен тужиоцу за малолетна лица, који му је такође одредио притвор.

У саопштењу МУП-а се наводи да су они уз кривичну пријаву, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело расна и друга дискриминација спроведени надлежним тужилаштвима у Београду.

За кривично дело расна и друга дискиримнација, Кривични законик Србије прописао је шест ставова, за које је запрећена казна од три месеца до три године затвора, а за теже облике од шест месеци до пет година затвора.

 

Иначе, током јучерашњег дана Савез за Србију оградио се од учесника шетње који је носио импровизована вешала и оценио да су такви перформанси погрешни и да не одражавају идеје због којих се одвијају протести.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!