Прочитај ми чланак

ПОСКУПЉЕЊЕ Укинута социјална векна хлеба, „Сава“ више не мора да буде 46 динара

0

Влада Србије укинула уредбу о тзв. социјалном хлебу, према којој цена популарне векне "Сава" није смела да прелази 46 динара. Проверавали смо може ли то да утиче на тржиште и како?

У Србији више не постоји тзв. социјална векна хлеба. Наиме, Влада није продужила примену уредбе по којој хлеб ‘сава’ од брашна тип 500, тежине 500 грама, кошта максимално 46 динара. Та уредба је иначе уведена 2010. године као мера заштите социјалног стандарда становништва. То се од почетка није допадало Европској унији, које је имала примедбе, јер цену, уместо тржишта, регулише акт владе.

Када су се пре пола године возачи бунили због поскупљења горива, председник Србије Александар Вучић се запитао: „А како то да нико не изађе рецимо у Босни и Херцеговини да протестује због цене хлеба? Или како то да не кажете: ‘Алал вера Вучићу, имамо најјефтинији хлеб убедљиво у региону’?“

Ако је тако и било, од сада, барем формално, више бити неће. Јер, Влада Србије није продужила Уредбу која прописује максималну цена од 46 динара за бели хлеб звани „Сава“. Осим што је држао скупоћу векне под контролом, овај акт је пекаре обавезивао да дневно морају да од укупне производње хлеба напеку 30 одсто“Саве“.

Јасно је да нема економских оправдања за одржавање Уредбе, сматра министар трговине Расим Љајић.

„Једини аргумент за њено продужење су психолошки аргументи, јер би то неко могао да искористи да покрене кампању – ево сад ће цене хлеба скочити пошто је укинута последња уредба која постоји. То се неће догодити јер и данас имате у продавницама хлеб по нижој цени од прописаних 46 динара за хлеб ‘Сава’ од брашна тип 500“, каже Љајић.

Ипак, није да бојазни од поскупљења баш нема. Предраг Ђуровић из Житопромета указује – цена пшенице скаче, а самим тим и брашна.

„Што имамо прилику да видимо да су цене пшенице и због најављеног извоза одређених количина на ино тржишта кренула на берзи горе, да су те цене исто такве и у земљама у окружењу, пре свега на будимпештанској берзи, да то неминовно проузрокује и раст цена брашна, а самим тим то може у некој преспективи довеси и до повећања цена хлеба“, упозорава он.

Ако цена хлеба крене по злу, теше из Министарства трговине, Влада ће вратити Уредбу која одређује максималну цену тзв. „социјалне“ векне.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!