Прочитај ми чланак

АЛБАНСКИ ПОЛИТИЧАР БАХТИРИ ЗАПРЕТИО: Ако се дотакне Митровица, доћи ће до рата!

0

Градоначелник Јужне Косовске Митровице Агим Бахтири тврди да ће "ако се дотакне град Митровица", у оквиру споразума између Приштине и Београда, "доћи до рата".

„Радио контакт плус“ преноси да је Бахтири ово изјавио на скупу поводом обележавања 19 година од убиства 10 и рањавања 25 Албанаца у северном делу Косовске Митровице.

Приштинска „Газета експрес“ подсећа да је Бахтири иницијатор и заговорник идеје „јединствене Митровице“, чему се енергично противе Срби из Северне Митровице и њихови политички представници.

КО ЈЕ КО НА КОСОВУ

Све што је битно за данашње Косово догодило се 1999. године. Тада су подељене улоге, направљена су савезништва, али и поделе.

Те године су се разишли први председник „Републике Косово“ Ибрахим Ругова и Хашим Тачи, данашњи шиптарско-окупаторски председник, а некада командант Змија, како су га звали док је предводио такозвану Ослободилачку војску Косова (ОВК).

Две деценије касније, многе ствари су се промениле, али и многи људи. На површину су испливали стари-нови људи, попут Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија, Фатмира Љимаја, Исе Мустафе, Аљбина Куртија, Беџета Пацолија, али је један од међу њима очито константа – Хашим Тачи.

Како наводи РТС, погледом из Београда понекад сви Албанци могу деловати исто. Међутим, и упркос разликама, три ствари их, без обзира на разлике, држе их на истој страни.

– Тренутно је цео партијски и политички живот притиснут са два елемента, први који све уједињује, то је однос према изградњи косовске државе и однос према Србији. Други су странци – каже Душан Јањић из Форума за етничке односе.

Новинар Миливоје Михајловић сматра да је њихов главни циљ да постигну независност – у овом тренутку да направе велику драму, да покажу Западу да без њих не може да се реши.

РТС пише да је такозвано „ратно крило“ (ратна коалиција, како називају владајућу већину на КиМ) испливало на површину и доминирало све ове године због подршке САД, које сада први пут показују знакове љутње због такса које је Приштина увела за робу из централне Србије.

Да америчко дете још није пунолетно не крије актуелни председник шиптарско-окупаторске скупштине Кадри Весељи, који када тражи да се оне суспендују не мисли на таксе, него на однос са Америком, који би могао да „одсвира“ крај влади Рамуша Харадинаја.

Тачи, Мило и Харадинај

Књижевник и новинар са КиМ Живојин Ракочевић објашњава да је Тачи технологију власти учио од Мила Ђукановића.

– Он је брижљиво пратио шта овај ради у Црној Гори, чак у последње време имају и исту гестикулацију. Има један тренутак после њиховог састанка у Будви: Хашим Тачи је рекао свом саветнику „жао ми је што боље не знам српски, ја и овај Мило се баш осећамо“ – испричао је Ракочевић.

Са друге стране, нарочито у последње време, Тачи се баш „не осећа“ са Харадинајем, својим другом из такозване ослободилачке борбе.

– Имају ратни консензус: не говориш о мени, не говорим о теби оно што знам. У случају да проговориш, последице ће бити фаталне – прича Ракочевић.

Општи утисак је да неслагања постоје, нарочито око такси на производе из Србије и око корекције граница, али они нису близу ескалације.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!