Прочитај ми чланак

ВРЕДНИ БОТ Јелена НАТО Милић напала протесте, опозицију, подржала Вучића

0

Истакла је да премијерка Брнабић и председник Вучић покушавају да, због лошег наслеђа 1990-их година, усмере Србију на другу страну, али да то не иде једноставно.

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић изјавила је данас да је ношење вешала на протесту „1 од 5 милиона“ апсолутно неприхватљиво и оценила да је то само једна у низу негативних конотација у вези са тим протестима.

„Организатори би могли врло лако да се огласе и ограде од сваке такве провокације и кажу да су то урадили неки недобронамерни људи који хоће да дискредитују протесте и ја бих то прихватила. Међутим, то се уопште не дешава“, рекла је Милић за Танјуг и додала да је Центар за евроатланске студије од почетка протеста указивао на нелогичности и лицемерне ствари у вези са тим протестима.

Протести се одвијају под паролом „доле насиље“ и за успостављање владавине права, односно за полазну основу имају критику актуелног стања у друштву, укључујући и злоупотребу владавине права од стране актуелне власти, како то демонстранти и они који говоре на протестима истичу, подсетила је Милић.

„Ако сте за владавину права и против насиља, онда сте и против правног насиља, а оно подразумева да не можете унапред указати прстом ко је убио, па чак и Оливера Ивановића, пре него што било каква судска инстанца каже коначну реч о томе… ако се залажете за владавину права и за реформе и указујете на лоше стање у Србији у том смислу, какав сте онда заговарач владавине права, ако унапред знате да је неко крив, без судских доказа“, рекла је Милић.

Милић је оценила да ношење вешала на протестима никако не може да се издвоји из контекста да је народни посланик Двери Срђан Ного недавно рекао да премијерку Ану Брнабић и председника Србије Александра Вучића треба обесити, ако је истина да су потписали законе у вези са миграцијама.

„Србија је пре неколико година осветлала образ управо кооперацијом са западном међународном заједницом и показујући хуманост према мигрантима који су у већем броју тада дошли у Србију. Врло сам поносна да Србија 2019. године ни на који начин није иста као Србија деведесетих“, рекла је Милић, истичући да је ове године у школу у Србији кренуло 400 деце миграната.

Истакла је да премијерка Брнабић и председник Вучић покушавају да, због лошег наслеђа 1990-их година, усмере Србију на другу страну, али да то не иде једноставно.

„Мислим да је велика одговорност и на онима који излазе на улицу, али и на колегама из западне међународне заједнице, аналитичарима и новинарима“, рекла је Милић и указала да се, нажалост, дешава тренд да се мисли да је прогресивно све што је опозиционо.

Она је рекла да је потпуно легитимно изразити на миран начин своје незадовољство, али да се не сме намерно провоцирати и експлицитније не оградити од увредљивих изјава, попут оних на рачун премијерке Брнабић.

За то заиста немам речи. То није ствар питања женских права или расизма, већ намерно системско провоцирање најгорег у нашем друштву“, закључила је Милић.