Прочитај ми чланак

СРБИ И НБА ОЛ-СТАР, 15 ГОДИНА КАСНИЈЕ: Од Дивца до Јокића

0

Трећа четвртина, нешто мање од осам минута до краја.

Денвер води против Индијане 76:60.

Јокић улази у рекет, стиже му лопта, а он је попут Николе Грбића са две руке само пребацује преко главе, поред збуњеног играча Пејсерса.

Ченлдер лако полаже и додатно увећава предност Нагетса.

„Показује све способности – знамо да може да погоди, а знамо и да може да додаје“, рекао је тада коментатор.

Без гледања, иза леђа, кроз батаљон руку, квотербековски – једном руком, преко целог терена – из трка, кад сви мисле да је ухваћен у замку… Јокић додаје на све могуће начине.

То је само један од разлога зашто је Никола постао први Србин после 15 година који ће играти на Ол-стар утакмици.

Србија ће током Ол-стар викенда имати још једног представника – Богдан Бодановић другу годину заредом игра на мечу Звезда у успону.

Трећи

Јокић је трећи играч из Србије који учествује на Ол-стар утакмици, што није тако мала ствар јер је то успело само двадесеторици кошаркаша рођених ван САД, од чега је 14 Европљана.

Од играча из Србије пре њега су само Владе Дивац и Предраг Стојаковић имали ту част да наступе на егзибиционој утакмици најбољих играча, најбоље кошаркашке лиге на свету.

Дивац је боје Запада бранио 2001, а Стојаковић 2002, 2003. и 2004. године.

Стојаковић је притом пет пута учествовао у такмичењу у брзом шутирању тројки, које је два пута освојио – 2002. и 2003. године.

Момак из Сомбора је ове сезоне један од предводника Денвер Нагетса, који су други на Западу, а бележи у просеку 20,1 поен по мечу, уз 10,4 скокова и 7,7 асистенција.

Ол-стар играчи:

– Исток: Јанис Адетокумбо, Кајри Ирвинг, Кавај Ленард, Кемба Вокер, Џоел Ембид
– Резерве: Кајл Лаури, Виктор Оладипо, Блејк Грифин, Никола Вучевић, Крис Мидлтон, Бен Симонс, Бредли Бил
– Запад: Леброн Џејмс, Стеф Кари, Џејмс Харден, Пол Џорџ, Кевин Дурент
– Резерве: Расел Вестбрук, Ентони Дејвис, Карл-Ентони Таунс, Никола Јокић, Демијан Лилард, Клеј Томпсон, Ламаркус Олдриџ,

До сада је у НБА лиги остварио 24 трипл-дабл учинка – двоцифрене бројке у три статистичке категорије – а од свих центара у историји само чувени Вилт Чемберлејн има више од њега.

У којој ће екипи 23-годишњи Јокић играти 17. фебруара у Северној Каролини, дому Шарлот Хорнетса, и даље није познат, јер је недавно промењен формат Ол-стар утакмице и више нема дуела Запад-Исток.

Ово је друга сезона у којој су навијачи, играчи и новинари изабрали стартере, па су капитени постали играчи са највише гласова – Леброн Џејмс и Јанис Адетокумбо.

Њих двојица ће, као на баскету у паркићу иза зграде, бирати једног по једног саиграча.

А шта каже Јокић?

„Девојка је плакала, браћа су почела да вичу и вриште. Рекао сам им ‘шта вам је'“, рекао је Јокић на питање како су он и његова породица реаговали када су чули лепу вест.

У разговору са чувеним триом који чине Шек, Чарлс Баркли и Кени Смит, Јокић је причао о додавањима, рекавши да му је то највећа снага.

Када су му рекли да је само Чемберлејн бољи од њега у броју трипл-дабл мечева, одговорио је да је изненађен, након чега је мало пецнуо О’Нила.

„Мислио сам да је више играча имало то… Мислио сам да их је Шек имао више, али изгледа да није“, рекао је Јокић уз осмех.

Одмах се огласио Баркли, рекавши да Шек сигурно никоме није додавао лопту, па није могао да оствари довољан број асистенција.

„Сигурно нисам“, рекао је О’Нил.

„Он је бар могао да скаче и блокира“, додао је Јокић.

Међутим, онда ни Јокићу није било свеједно, јер је трио приказао твит његовог саиграча Вила Бартона, који Јокића ословљава са Биг Хани, па су Шек и Баркли имали шта да кажу на ту тему.

„То је то, тако ћемо те од сада звати“, навео је О’Нил.

Историја и статистика

– Први Ол-стар био је 1951. године у Бостону, када је Исток резултатом 111-94 био бољи од Запада
– Рекордна посета виђена је 2010. године, када је 108.713 људи гледало Ол-стар био стадиону Каубојса у Тексасу
– Највише МВП признања имају Боб Петит и Коби Брајант – четири
– На Ол-стару је највише пута играо Карим Абдул-Џабар – 19
– Највише асистенција има Меџик Џонсон, а највише скокова Вилт Чемберлејн
– Највише поена постигла је екипа Запада 2016. – 196, а оба тима су била су нарочито ефикасна годину дана касније, када је постављен рекорд у укупном броју поена на мечу – 347
– Највише поена на једном мечу има Ентони Дејвис 2017. године – 52, а укупно Леброн Џејмс – 343

Звезде у успону

Српску заставу током Ол-стар викенда ће представљати и бек Сакраменто Кингса Богдан Богдановић.

Он ће другу годину у низу бити са тимом света ићи на мегдан против тима САД, у мечу Звезда у успону, коју играју руки и софмор кошаркаши – они којима је ова НБА сезона прва или друга.

Прошле године Богдан је био најбољи играч тог меча, када је Свет разбио САД 155:124.

Богдановић је за 21 минут на паркету постигао 26 поена, уз четири скока, шест асистенција и једну украдену лопту.

У тиму света ће бити и 19-годишњи Словенац Лука Дончић, за којег многи сматрају да је оштећен и да је требало да игра на Ол-стар утакмици.

Утакмица звезда у успону игра се од 1994. године, а поред Богдановића учествовала су још четворица Срба.

– Жељко Ребрача, 2002. – 14 поена, девет скокова и три асистенције
– Марко Јарић, 2003. – четири поена, три скока, асистенција и украдена лопта; 2004 – 12 поена, две украдене и асистенција
– Ненад Крстић, 2006 – осам поена и шест скокова, украдена и блокада
– Никола Јокић, 2016. – 12 поена, осам скокова и четири асистенција; 2017. – 12 поена, 11 скокова, осам асистенција и три блокаде

Биби-Кристи-Стојаковић-Вебер-Дивац

Почетак 21. века био је леп за љубитеље кошарке.

Репрезентација Југославије је 2001. на Европском првенству у Турској сваку утакмицу победила са минимум десетак разлике и релативно лако дошла до злата.

Онда је дошао Индијанаполис, победа против САД на њиховом терену, мало среће у завршници финала против Аргентине и титула првака света.

Остајала је тада готово читава земља будна до касно у ноћ да би гледала кошарку, али и након тог првенства – јер играју Сакраменто Кингси.

Петорка Биби-Кристи-Стојаковић-Вебер-Дивац урезана је и даље у сећања многих, као и њихове борбе против моћних Лејкерса, предвођених Шеком и Кобијем.

Пратио се тада и Ол-стар, јер је Србија четири године у низу имала своје представнике.

Прво је то био Владе Дивац 2001, када је постао први Европљанин на мечу најбољих играча НБА, а који притом није студирао у САД.

И није имао лош учинак – за девет минута постигао је осам поена, уз три скока, две украдене лопте и асистенцију.

Ипак, можда тај меч не памти баш по добром, јер је Стефон Марбери у једном тренутку учинио да српски центар не зна баш где је лопта.

Много више успеха на Ол-стар утакмицама НБА имао је „Пеја“, који је на три меча убацио укупно 21 поен – 11, пет, пет – и доста се наиграо.

Стојаковић је, наравно, много познатији по далекометном гађању – пет пута је учествовао у такмичењу за најбољег тројкаша.

И готово све је ишло у центар.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!