Прочитај ми чланак

НАРОДНИ ПРОТЕСТ У ЧАЧКУ предводили просветари са транспарентом Небитни професори

0

Протесту је, према процени медија, присуствовало више од 1.500 људи, а протестну колону заједно са омладином предводили су чачански просветни радници који су носили транспаренте на којима је писало "Сви ми небитни професори", "Министре, ја сам небитан професор".

Протест „Један од пет милиона“ одржан је вечерас у Чачку уз захтев председнику Србије Александру Вучићу да поднесе оставку.

На почетку протеста окупљени градјани минутом ћутања одали су пошту студенту из Чачка Милошу Милеуснићу који је пре неколико дана убијен у Београду испред зграде у којој је становао.

На протесту је говорио бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић који је рекао да је председник Србије Александар Вучић „изневерио Устав Србије иако се заклео да ће га поштовати“, и да је изневерио владавину права, без које нема ни правне државе.

„Као први потпредседник Владе Вучић је учествовао у закључењу Бриселског споразума са косовским Албанцима априла 2013. године. Тај споразум је неуставан што се види и из авиона“, рекао је Ивошевић.

Он је додао да српски преговарачи дугују градјанима одговор на питање да ли се Србија припрема да призна Косово као државу, пошто се тачком 14 Бриселског споразума обавезала „да му неће правити сметње на његовом путу ка Европи“.

Ивошевић је додао да се Вучић залаже за разграничење са косовским Албанцима, али да не каже шта под тим подразумева.

Он је истакао да „заслужује пажње“ идеја да судство и јавно тужилаштво обједини независна и самостална правосудна власт, а да би она таква и постала неопходно је, како је рекао, да се „сузбију политички утицаји на носиоце те власти“.

„Такви утицаји се морају сузбити и према Уставном суду јер он није био оно што треба да буде када је добио прилику да оцени уставност Бриселског споразума и Закона о привременом уредјивању начина исплате пензија. Зато је и заслужио да га назову ‘зауставни суд’ и ‘зауздани суд’. Господине председничке Републике, да би се Србија вратила свом Уставу и нормалном хабитусу морате учинити оно што градјани на скуповима од вас траже, а то је да дате оставку“, рекао је Ивошевић.

Један од организатора чачански студент Факултета политичких наука Радиша Ћириман рекао је да су захтеви протеста у Чачку слободни медији, фер и поштени избор, Србија без насиља, да се пронадју наручиоци убиства Оливера Ивановића и покушаја убиства Борка Стефановића.

„Чачак и даље пропада, млади одлазе, Морава је и даље загадјена, биоскопа и даље нема, али има страначког запошљавања, ФК Борац који је урушен, јефтине радне снаге за странца. Све ово можемо да зауставимо једино ако изградимо државу у којој ће постојати слобода, правда, једнакост, равноправност, у којој ће се поштовати рад и знање“, рекао је Ћириман.

Протест је протекао без страначких обележја, а могле су се видети само заставе Србије.

Градјани су носили пароле на којима је писало „Чачак без страха, један од пет милиона“, „Београде издржи, стижу Чачани“, „Разграничење = издаја“, „Вучич издајник“, „Оставка“, „Како спавате градоначелниче 2.500 квадрата приходовано, 2.500 младих и образованих расходовано“, „Морава је наше море, правда за Мораву“, „Буна против дахија“.

Са разгласа је емитована рок и панк музика група Екатарина Велика, Партибрејкерси, Београдски синдикат и музика из филма „Црни бомбардер“.

Протестна колона прошетала је централним градским улицама уз звуке пиштаљки, труба и импровизованог добоша од канте.

Окупљени градјани су узвикивали „Оставка“, „Лопови“, „Вучићу, лопове“, „Милуне, лопове“, „Вратите нам биоскоп“.

Испред зграде у којој је седиште Градског одбора Српске напредне странке остављен је транспарент на коме пише „АВ Оставка“.

На крају протеста, који је протекао без инцидената, организатори су позвали градјане да се поново окупе следећег петка на четвртом протесту у Чачку испред споменика војводи Степи Степановићу.