Прочитај ми чланак

ИТАЛИЈА ОДБИЛА ЕУ – не признаје Гваидоа за вођу Венецуеле јер не жели нову Либију

0

Јуче је Европски парламент признао венецуеланског самопроглашеног “вршитеља званити председника” Хуана Гваидоа за “де факто председника државе”, што је симболична геста за коју посланици кажу да је усвојена у сврху притиска на председника Ницоласа Мадура.

Посланици Европске уније, без гласова странака италијанске владајуће коалиције и неколико фракција “крајње” деснице и левице, усвојили су необвезујућу резолуцију којом Гваидоа признају за привременог председник и позвали су земље чланице да следе њихов пример.

“Из Европе можемо помоћи променама у Венецуели те поручити да тирани никада неће пригрлити ни једну демократску идеју”, рекао је шпански посланик десног центра Естебан Гонзалез Понс.

Посланици су позвали шефицу европске дипломатије Федерику Могерини и државе чланице “да усвоје чврст и јединствен став и признају Хуана Гваидоа као јединог легитимног прелазног председника државе”, каже се у резолуцији која је с 439 гласа “за”, 104 “против” и 88 “суздржаних” усвојена на пленарној седници у Бриселу.

Већина у Европском парламенту сматра да би Гваидо требао бити председник све до “нових слободних и веродостојних избора”.

Резолуција Европског парламента “снажно осуђује бруталну репресију и насиље, где је било мртвих и рањених” и тражи од “венецуелских власти да окончају сваку врсту кршења људских права”.

Подсетимо, председник Народне скупштине и опозициони посланик Хуан Гваидо се сам прогласио за “привременог председника” 23. јануара (сијечња).

Рим не признаје Гваидоа и не треба му нова Либија

Одмах након гласања Европском парламенту је италијански подсекретар за спољне послове Манлио Ди Стефано рекао да је главни интерес његове земље избећи рат у Венецуели и стога Италија неће признати Гваидоа за “привременог председника”, како траже Вашингтон и ЕУ.

“Италија не признаје Гваидоа јер се у потпуности противимо чињеници да нека земља или група трећих земаља може одређивати унутрашњу политику друге земље. То се назива начелом неуплитања и зајамчено је од стране Уједињених нација”, рекао је Манлио Ди Стефану у интервуу за Тг2000, коментарисајући зелено светло Европског парламента за необавезујућу резолуцију којом се Хуан Гваида признаје за легитимног привременог председника Венецуеле.

“Данас је највећи интерес избећи нови рат у Венецуели, исту погрешку која је учињена у Либији и сви је данас признају. Морамо избећи да се исто догоди у Венецуели”, додао је италијански званичник.

У међувремену је Федерика Могерини јуче на новинској конференцији најавила стварање међународне контактне групе која би требала помоћи у решавању политичке кризе у Венецуели. Међу земљама чланицама те групе су Француска, Њемачка, Италија, Велика Британија, Шпањолска, Еквадор и Боливија.

Могерини је рекла да ће у наредним данима бити оцењено увођење личних санкција против чланова “венецуеланског водства” и уверила је да ће Европска унија повећати испоруке хуманитарне помоћи становништву.

Високи представник је такође истакнуо како унутар средишњих тела ЕУ постоји концензус о потреби да се председнички избори у Венецуели одрже “што је пре могуће”.

“Циљ Међународне контактне групе је јасан. Венецуеланцима треба омогућити да се слободно и демократски изразе путем нових избора. Ако се не постигне напредак о предложеним циљевима, овај мултинационални пројект аутоматски би се распустио за 90 дана”, рекла је Федерика Могерини.

Како је нагласила Маирна Албиол, шпанска европосланица из блока Евролевице, резолуцију су представили клубови социјалдемократа, народњака и либерала.

Марина Албиол је у име свог клуба рекла да ће ова фракција гласати против, јер резолуција лицемерно подржава државни удар у Венецуели.

Резултат појединачних гласања или гласања блокова посланика у Европском парламенту још нису објављени, али је према резултатима јасно да државни удар подржавају највеће три фракције – социјалдемократи, десни центар, или “народњации”, и либерали, док се такозване антисистемске и “радикалне” десничарске и левичарске странке противе државном удару и кршењу Повеље Уједињених нација.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!