Прочитај ми чланак

БАБИЋЕВ АУТО БУГАРСКОГ ПОРЕКЛА Манипулације о власништву и очигледна корупција

0

Иако је после јучерашње несреће код Дољевца у којој је погинула жена и повређен директор „Коридора Србије“ Зоран Бабић, из Коридора речено да је у удесу учествовало њихово возило, данас је из неколико извора потврђено да је „шкоду суперб“ бугарски извођач радова „Trace“ купио Коридорима Србије?!

Фото: Н.С.

Куповина (до шест) аутомобила је била услов на тендеру Коридора да се добије посао на изградњи деонице Коридора 10, што стручњаци оцењују као корупцију, а тај услов је потврдила и бугарска фирма.

Државно предузеће „Коридори Србије“ је јуче издало следеће саопштење:

„Обавештавамо вас да је дана 31. јануара 2019. године у јутарњим часовима дошло до тешке саобраћајне незгоде код наплатне рампе Дољевац, у којој је учествовало возило Коридора Србије у коме се налазио директор Зоран Бабић, заједно са возачем“, саопштили су из Коридора.

Међутим, из Вишег јавног тужилаштва у Нишу потврђено је да је „шкода“ , која је великом брзином улетела у наплатну рампу, заправо у власништву бугарске фирме Trace.

Из Коридора су, тек након питања (независних од режима) новинара, потврдили да се заправо ради о колима која су власништво фирме која гради у Грделици. Осим тога, речено је и да је извођач радова по уговору био дужан да обезбеди возило за потребе инвеститора и надзора док траје пројекат. Поврх свега, тај ауто, како пише у одговору, по завршетку пројекта постаје власништво инвеститора – Коридора Србије?!

Опрему и возила представници инвеститора и инжењера користе током целе реализације пројекта, а постају власништво инвеститора тек по завршетку свих радова и окончању Уговора. Конкретно, возило је обезбеђено према Уговору о извођењу радова Горње Поље – Царичина Долина, Лот2 (траса и мостови) – навели су из Коридора.

По том уговору, бугарска фирма „Trace“ се обавезала да купи чак шест аутомобила!

Из фирме Trace, која је добила посао изградње дела ауто-пута, казали су да је још на грађевинском тендеру услов био куповина аутомобила за потребе надзорних органа и инвеститора.

Предвиђена је куповина и одржавање од стране извођача радова до 6 аутомобила у зависности од потребе надзорног органа и Инвеститора, са унапред дефинисаним карактеристикама предвиђеној још у фази тендера – кажу у бугарској фирми.

Међу тим аутомобилима је, како наводе, и „шкода суперб“ у којој се возио Бабић 31. јануара у време удеса.

„Међу возилима која су обезбеђена под условима наведеног уговора је и аутомобил „шкода суперб“, за које сте поставили питање. Извођач Trace Group Hold PLC Огранак Београд је наком добијеног захтева за куповину аутомобила, са горе описаним карактеристикама у децембру 2017. године, испунио своју уговорену обавезу и доставио возило Ц класе и уредно испуњава своје обавезе за одржавање исте“, навели су из фирме Trace.

И из ове фирме су потврдили да аутомобили које су купили, по уговору, по завршетку пројекта ОСТАЈУ У ВЛАСНИШТВУ Коридора.

Државна фирма „озаконила“ корупцију уговором?

Након што је трагедија на ауто-путу отворила питање порекла аутомобила у коме се возио јавни функционер, грађевински инжењер Данијел Дашић каже да је у овом случају, по слову закона, реч о корупцији. „Недозвољену повезаност“ између инвеститора и надзора са извођачем, из Коридора су озваничили уговором још 2013. године.

Овакву уговорну ставку, сматра Дашић, треба да испита Комисија за заштиту конкуренције, а онда и посебно одељење Тужилаштва за корупцију.

Не може извођач радова да даје било какву услугу или било шта свом надзорном органу, јер овде Коридори су дефинитивно задужени – они су инвеститори и надзор. Постоји свето тројство у грађевини које се зове извођач-пројектант-надзор. Та три се не мешају, а изнад свих њих је инвеститор. Генерално по нашем закону то јесте једна врста мита – коруптивне радње. Ради се о томе да је извођач радова чинио услугу инвеститору, то није дозвољено – објашњава Дашић.

Осим тога, Дашић додаје да је проблематично и уколико је ауто приватне фирме која је посао добила на тендеру, био под блинкерима, како су казали поједини очевици. Из Коридора демантују да је ауто имају ротацију и блинкере и наглашавају да је оваква набавка возила „уобичајена пракса у међународним уговорима у Европи и свету“.

Према тој уговорној обавези извођачи радова су дужни да обезбеде опрему и возила за потребе инвеститора и инжењера (надзорног органа), а у циљу реализације пројекта. Представници инвеститора и инжењера ову опрему и возила користе током целе реализације пројекта, а они потом постају власништво инвеститора тек по завршетку свих радова и окончању уговора – кажу у Коридорима.

Подсетимо, возач спорне „шкоде“ у којој је био и Бабић, ухапшен је јутрос због сумње да је изазвао несрећу на наплатној рампи код Дољевца. У фирми Trace кажу да возач није био запослен у њиховој фирми, као и да немају информације о његовом запослењу и кретању возила.

Поставља се питање, с обзиром да возач нема ни повреде, да ли је аутомобил возио Бабић лично?