Прочитај ми чланак

МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЈЕР ЗАЕВ: Волео сам Југославију и сањам да будемо сви заједно

0

Народи на подручју бивше Југославије су братски народи, ја то поштујем, волео сам Југославију и сањам да будемо сви заједно, што ћемо бити у Европској унији, рекао је македонски премијер Зоран Заев за Н1 БиХ.

„Ја сам добро живео“, рекао је Заев упитан да ли је југоносталгичар. „Били смо сви једнаки. Сви смо се поштовали. Када одеш на пут у Сарајево или Београд, могао си да спаваш где желиш. Нико те не дира – само братство и јединство. Имамо један живот. Немамо резервни“.

Тема разговора са Заевом у Прессингу Н1 телевизије је био и предлог председника Косова Хашима Тачија, да се разменом територија са Србијом осигура трајни мир.

„Наш званични став је да желимо позитивно решење између Београда и Приштине, али решење које нуди трајан мир, развој и напредак ка Европској унији. Не знамо шта они договарају, само слушамо. Прошао сам тежак процес у преговорима са Грчком. Није лако председнику Вучићу, као ни Тачију. Охрабрујем их да нађу решење“, нагласио је.

Као три кључна питања западног Балкана навео је име Македоније, Косово и Босну и Херцеговину, уверен, како је рекао, да ће се наћи решења за ова питања. Дотакао се и односа са Србијом и изразио тврдњу да се Никола Груевски, некадашњи премијер Македоније и председник опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, пре бекства у Мађарску сусрео са Александом Вучићем и мађарским премијером Виктором Орбаном.

Заев је изразио задовољство што на изборима грађани македонске националности гласају за Албанце и обратно, и да то „мора бити тако“.

„Бошњак мора водити рачуна о Србину или обратно, као и Хрват за Србина или Србин за Бошњака. Сви су рођени у Босни и Херцеговини. Нико нема другу отаџбину. То им је отаџбина“, рекао је Заев и истакао да већина мора показати великодушност и поштовање мањиине.

Коментаришући и мишљење да би грађанска Босна и Херцеговина била унитарна држава којом ће владати Бошњаци казавши: „Ма, владаће грађани. Председник Парламента у Македонији је Албанац. Шта фали Македонији? Ако је добар да ради за сваки народ, не интересује ме је ли Македонац, Албанац, Бошњак, Србин или Ром. Нека буде добар, нека буде човек, нека буде добар свима. Зашто се боје унитарности? Па сви желимо да дамо суверенитет Европској унији. То чинимо због боље будућности наше земље“.

Македонски премијер напомиње да идеал у региону треба да буде не да затварамо, већ да отварамо границе.

„Наш идеал не треба да буде прекрајање граница. Наш регион мора да сарађује и због тога ће нас западна Европа више поштовати“, рекао је Заев.

Заговарање отварања граница између држава у овом делу Европског континента за македонског премијера значи лакши проток људи, роба, услуга и капитала.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!