Прочитај ми чланак

РСЕ: Шта Вучић подразумева под „албанским интересима“?

0

"Вучић с једне стране припрема јавност на то да је у питању један врло тежак проблем, да ће бити горе уколико се то не реши", оцењује за Радио Слободна Европа (РСЕ) Тена Прелец, сарадница Лондонске школе економије, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да домаћа јавност мора да има у виду и "албанске интересе" када разматра решење косовског проблема.

Да ли српска власт жели договор?

Међутим, она подвлачи да нису у питању одлуке које би могле указати ка ком циљу се усмерила власт у Србији.

– Према мом мишљењу, врло је неизвесно да ли у ствари то српско вођство жели да дође до договора. Мислим да рачунају на то да је вероватније да неће ни доћи до решења. Статус qуо какав год да јесте доста служи српском вођству у овом тренутку – сматра Тена Прелец.

Александар Вучић је 28. јануара изјавио да у тражењу решења за питање Косова јавност у Србији мора да разуме и албанске интересе.

– Ја знам да нико не воли ову реченицу да чује, али морамо да разумемо да они имају своје жеље. Свет има своје жеље. Наравно да ми имамо своје, и захтеве и потребе и на праву засновано оно што тражимо. Али је суштина да морамо да гледамо и туђе интересе и да покушамо да постигнемо компромис – рекао је председник Србије на заједничкој конференцији за медије са словеначким колегом Борутом Пахором.

Изјава председника Србије није прецизна, јер није објаснио на шта мисли под албанским интересима, као што није јасно ни да ли Вучић и даље са косовским председником Хашимом Тачијем разматра опцију промене граница, о којој су двојица председника у јавности говорила прошле године на конференцији у аустријском граду Алпбаху.

Срби траже посреднике

– Интерес косовских Албанаца је признање независности Косова и пријем у Уједињене нације, али тамошњи политички имају различите предлоге како се може до тога доћи. С једне стране, признање и деблокирање чланства ка ЕУ су важна мотивација косовских званичника, а са друге треба гледати личне интересе политичких елита. Наравно да Харадинај зна да уз јако стриктан став о таксама он добија и политичке поене од стране бирачког тела – оцењује Тена Прелец.

Посланик СНС Драган Шормаз каже да је у таквој политичкој ситуацији тешко тражити право решење, какво је питање Косова и додаје да се лично узда у посредовање међународних фактора.

– Управо су нам у целој тој ситуацији, јер смо такви какви смо на овом простору, потребни посредници. И САД, и Русија, и ЕУ и Савет безбедности – потребно је да нам помогне ко год може да дођемо до крајњег исхода – наводи Шормаз.

Када је 17. јануара руски председник Владимир Путин посетио Србију, његов српски колега је рекао да ће се пре сваког решења о Косову консултовати са Путином. Недељу дана касније Вучић се састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Давосу, где је једна од главних тема било Косово, али је јавност остала ускраћена за детаље.

Иако се 2018. године у европским круговима као могући рок за затварање косовског поглавља говорило о пролећу 2019. године, тај сценарио је, према мишљењу познавалаца прилика, све мање известан.

Ионако спори и недовољно ефикасни преговори Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, у Бриселу потпуно су обустављени након што је Влада Косова 21. новембра увела таксе од 100 посто. Њихово уклањање је сада први услов Београда за обнављање разговора.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!